KUTINA: NA DANAŠNJI DAN OSLOBOĐENO JE SELO BUJAVICA, PRVO OSLOBOĐENO NASELJE U DOMOVINSKOM RATU!

Na današnji dan 1991. godine oslobođeno je prvo okupirano naselje u Domovinskom ratu, radi se o selu Bujavica na novljanskom bojištu, a koje su oslobodile snage 56. samostalne bojne HV Kutina, pričuvnog sastava policije i 2. bojne 105. brigade ZNG iz Čazme. Ovo mjesto zbog svog položaja bilo je strateški važno srbo četničko uporište iz kojega se topničkom i minobacačkom vatrom ugrožavala komunikacije prema Novskoj, Lipovljani, ali i sama Kutina.

Svake godien an ovaj dan obilježava se ova sjajna pobjeda u Domovinskom ratu i na samom mjestu događaja, a u Kutini ova bitka ima izuzetan značaj i izaizva veliko poštovanje, zbog naših branitelja koji su sudjelovali u ovom povijesnom događaju.

Nakon nekoliko sati brobe za dominantnu točku na kojoj se nalazi naselje Bujavica, Srbi su se povukli u Lovsku, a odmah nakon toga u selo sušli pripadnici kutinske 1. satnije 56. samostalne bojne. U borbama za Bujavicu branitelji nisu pretrpjeli gubitke, no neprijatelj je imao velike gubitke u ljudstvu i ratnoj tehnici. Zapljenjena je velika količina topničkog i drugog streljiva i ostalog oružja.

Akcija oslobađanja Bujavice ujedno je označila i prekretnicu rata na novljanskom i Zapadnoslavonskom bojištu, te postpuno oslobađanje okupiranog teritorija, koji je na koncu i oslobođen akcijom Bljesak u svibnju 1995. godine u cjelini.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s