PLODOVI JESENI: DIVLJI ŠIPAK

U vrhu popularnosti i medijske pozornosti od jesenskih plodova svakako su kesteni, gljive i bundeve, no nemojmo zanemariti činjenicu kako nam jesen donosi i mnoge druge plodove priore koji imaju veliku vrijednost. Danas ćemo se sjetiti divljeg šipka.

Upravo šipak nekada je bralo gotovo svako kućanstvo. služio je za pripremu čajeva, ali i spravljanje ukuznog pekmeza, ali i likera. Kod nas divljeg šipka ima u izobilju, ratse uz šumske puteve, čak i glavne ceste, na zapuštenim imanjima, te uz rubove šuma. Šipak je za ljudsko zdravlje izuzetno zdrav, sadrži veliku količinu C vitamina

Čaj od šipka blagotvorno djeluje kod prehlada, šipak jača imunitet i ukusnog je kiselkastog okusa. Ovi crveni šumski plodovi sadrže i bogati sastav raznih vitamina poput C,D, P, K, B1 i B2, međutim i velike količine korisnih minerala poput željeza, mangama, selena, natrija, te manje količine magnezija, fosfora, sumpora i silicija.

Ulje divlje ruže, dakle šipka izuzetno je zdravo za kožu, dakle šipak ima i svojih kozmetičkih svojstava. Berete li ga još uvijek? Inače, suši se temperaturama od 50C, nekada se sušio u blizini, starih peći, ili u njima, ima i ugodan miris, sve u svemu super biljka.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s