FELJTON: NAJAM STANOVA U KUTINI POSKUPIO, A VLADA I NEDOSTATAK STANOVA ZA NAJAM?

Razgovarajući ovih dana s nekoliko kutinčana korisnika stanova u najmovima, te istražujući ovu temu, došli smo do poprilično zanimljivog otkrića. Cijena stanova u najmu u Kutini je znatno narasla zadnje dvije tri godine.

Cijena najma stana prosječne kvadrature, dakle od 45 do 55 m2, (jednosobni i jednoiposobni stanovi), kreće se od minimalno 100-1200 do čak 1500 kn , bez režija. Veći stanovi u pravilu iznajmljuju se i iznad 1400 kuna, a garsonjere također od 1000kn na gore.

Mnogi se također žale kako stanova za unajmiti u Kutini ima sve manje i prava je umjetnost pronaći odgovarajući stan. Većina izbjegava najmove kuća, jer se nerijetko radi o objektima koji iziskuju velike troškove režija. Mada je poznato kako u većini stambenih blokova i zgrada u užem dijelu Kutine postoje stanovi koji se ne koriste, onih u najmu praktički nema.

Razlog je tome i taj što se znatan broj stanova izajmljuje “na crno”, odnosno bez prijava, a tek jedan dio najmodavaca prijavljuje stanare, ili čak potpisuje Ugovore o najmu.Koji je pravi razlog povećanja cijene stanova za najam s jedne, a premala ponuda , te velika potražnja s druge, tek možemo nagađati.

Mada smo svjedoci kontinuiranog medijskog linča i hajke od lokalne ljevice i njene predvodnice , te pratećeg medija koji sije mržnju kako je Kutina grad korupcije i problema, realnost je posve drugačija.

U Kutini posla ima, čak i nedostaje radne snage, povećan je broj mladih obitelji, a ima i mnogo onih koji privremeno borave u Kutini zbog posla, što u tvrtki SELK, što u mnogim drugima. Povećana je i zaposlenost, a otvaraju se male tvrtke. Mnogo je i mladih obitelji.

Naravno da takva priča ne odgovara rogoborenju lokalne predvodnice nekoliko medijskih bučaka i svojih fanova, te se o tome u medijima sklonima takvima ne govori, uglavnom čitamo kritike, napade, gledamo fabriciranje afera, montaže kojekakvih dokaza i blaćenje gradskih vlasti i pojedinaca.. taj trend će s vremenom splasnuti, a pravo lice tobožnjih boraca protiv korupcije tek vidjeti ( neki od njih izravno su umočeni u korupciju do grla).

U međuvremenu ostaju muke i problemi mnogih koji u Kutini traže odogovarajući stan, ili kuću u najam, a da im ta investicija ne “proguta” 90% prihoda.Izgardnja zgrade POS-a na kutinskom trgu, zapravo poakazalo se ima logike, no rješenje stambenog pitanja mnogih mladih, ili onih koji borave u Kutini, osrednjih su primanja, neće ovime biti rješeno.

Hrvatska bi trebala po mnogima uvesti sustav tzv “socijalnih stanova” poput Austrije, ili Njemačke, gdje se namjenski grade stambene jedinice s manjim stanovima, za mlade, samce, ljude slabijeg socijalnog statusa, ili razvedene s djecom.. takvi stanovi su za najam vrlo jeftini, pokriveni subvencijom države, ujedno i jesu isključivo u državnom vlasništvu, a nemoguće je otkupiti stanarsko pravo, ili kupiti takav stan, ujedno se strogo vodi evidencija i kontrola jer se takvi stanovi iznajmljuju po kvadraturi ovisno koliko osoba ulazi u najam..

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s