KUTINA: PREDSTAVNICI ŠUMARIJE I GRADA ODRŽALI SASTANAK SA STANARIMA ULICE A.STRAČEVIĆA VEZANO ZA RADOVE NA SJEČI I POMLAĐIVANJU ŠUME

POJEDINI RADOVI NA SJEČI ODNOSNO POMLAĐIVANJU POJEDINIH ŠUMSKIH POVRŠINA U SAMOM GRADU NERIJETKO IZAZIVAJU NEGOVOANJE GRAĐANA . STOGA JE ŠUMARIJA KUTINA UZ NAZOČNOST PREDSTAVNIKA GRADA, ORGANIZIRALA EDUKATIVNI SASTANAK SA STANARIMA ULICE A.STARČEVIĆ, KAKO BI POJANSILA PRIRODU RADOVA…

Jučer su predstavnici šumarije Kutina održali sastanak sa predstavnicima stanara ulice A. Starčevića, na sastanku je prisustvovao i gradonačelnik grada Kutine Zlatko Babić. Sastanak je bio organiziran u svrhu edukacije i najave radova u odsjeku 38e gospodarske jedinice Kutinske prigorske šume.

Predstavnici stanara izrazili su svoje nezadovoljstvo najavljenim radovima sječe stabala unatoč uvjeravanjima šumara kako su sukladno pravilima šumarske struke stvoreni svi potrebni preduvjeti da se posijeku stara stabla i oslobode prostor za rast mladih biljaka hrasta i bukve kojih tamo ima u izobilju.

Sporno je i što građani odbijaju prihvatiti činjenicu kako su održavanje , sječa i drugi radovi na šumskim parcelama, dio dugogodišnjeg stručnog plana Šumarije, a takve površine se ne održavaju, te nisu u ingerenciji Grada Kutine. U nekoliko slučajeva tijekom zandjih 30-tak godina, pokušalo se rješiti ovaj problme mprebacivanjem određenih čestica na Grad Kutinu, poznat je primjer , gdje je dugogodišnji problem vezan uz česticu H.Šuma na gardskom bazenu rješen tek nedavno , kada je ista došla u vlasništvo Grada.

Kako doznajemo iz šumarskih krugova, tamo je u zadnjih nekoliko godina izvršen niz potrebnih radnji i radova koje propisuje osnova gospodarenja, od pripreme staništa pa do unosa žira kako bi se dobio mladi hrast. Također sznajemo kako , mladi hrast može izdržati zasjenu starih stabala svega nekoliko godina, te nakon toga počinje se sušiti i propadati te je nužno posjeći stara stabla kako bi se spasio. Šumari napominju da je to normalna procedura u obnovi šuma te mole građane za razumijevanje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s