KUTINA: PROMOCIJA KNJIGE O ATLETIČARU DANE KORICI “PRIČA O ATLETSKOM JUNAKU NAŠEG DOBA”

U Kutini je danas u zgradu PUNK-a u organizaciji Međunarodnog sveučilišta Libertas održana promocija knjige prof.dr. Milana Tomića “Dane Korica priča o atletskom junaku našeg doba”. Promociji knjige nazočio je i autor knjige i osobno Dane Korica . Za one koji nisu dovoljno upućeni Dane Korica je hrvatski i srbijanski atletičar, trkač dugoprugaš , a danas visoki dužnosnik atletskog saveza Srbije, gdje i živi u mjestu Ćuprija .

Dane Korica rođen je u Kutini 10. lipnja 1945. godine , a rodom je iz Kutinske Slatine, gdje počeo svoje prve sportske korake, trčeći poznatim stazama kroz ovo pitoreskno kutinsko prigradsko naselje . Korica je poput mnogih hrvatskih sportaša, nakon drugog svjetskog rata nastavio svoju sportsku, atletsku karijeru u tadašnjoj SR Srbiji iz razloga što je tadašnji Beogradski atletski klub “Crvena zvezda” kao milicijski klub, pružao sportašima, posebno onima iz slabijeg imovinskog stanja neuporedivo bolje uvjete treniranja i bavljenja sportskom karijerom, te uživao izdašnu financijsku potporu tadašnjih Jugoslovenskih vlasti. Tako su mnoga hrvatska imena atletike završila u Beogradu, Korica se ondje našao u društvu Ivana Grubijana, Zvonka Sabolovića, Nede Farčića, Drage Štritofa, Borisa Brnada, legendanog moslavčana Franje Mihalića i mnogih drugih atletičara iz Hrvatske.

U svojoj karijeri, Dane Korica koji se atletikom prvo počeo ozbiljnije baviti u AK Moslavina, tako je u Beogradu sreo i svog sportskog uzora zemljaka Franju Mihalića. Korica je kao talentirani atletičar stigao na Olimpijeske igre u Munchenu 1972. godine, gdje je u utrci na 10 km zauzeo visoko 7. mjesto. U bivšoj Jugoslaviji bio je državni rekorder na 5000 i 10 000 metara, čest sudionik europskih atletskih natjecanja, a 1973. godine osvojio je zlato na Univerzijadi u Moskvi. TIjekom kasnije karijere bio je i Savezni trener u vrijeme SFRJ.

Korica i danas rado i često dolazi u Kutinu i Kutinsku Slatinu, svoje rodno selo, budući ima lijepa sjećanja, prijatelje i rodbionu u našem kraju, voli govoriti o svojim sportskim počecima svom selu i Kutini, kada god se pojavi u medijima, a novoosnovani AK klub AS iz Kutinske Slatine, utrku koju je ove godine organizirao drugi puta nazvao je “Stazama Dane Korice”.

Prije same promocije knjige održab je prijem u gradskoj vijećnici za autora knjige M.Tomića, Dane Koricu, Marcela Vučetića, te delegaciju iz Ćuprije, koji je upriličio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

.

2 thoughts on “KUTINA: PROMOCIJA KNJIGE O ATLETIČARU DANE KORICI “PRIČA O ATLETSKOM JUNAKU NAŠEG DOBA”

  1. Lijepo opisano za naseg Danu Koricu.Seicu Hvala ti.Dane ne zivi u Cupriji nego u Beogradu.Nikada on tamo nebi stigao da ga je Zagreb primio.Gdje se je predstavio kao mladi Atleticar iz Kutine..Gospodin ispod naocala ga pogledao i rekao.Mali reci kaj zelis.Imas minutu da velis Dane se predstavio a odgovor je bio.Takvih Seljaka imamo na izvoz.
    Stigao je tada dan za Vojsku koju je sluzio 7 mijesci u Tetovu.Makedonija.I iz Vojske je stigao u Beograd-.

    • Cijenjena gospođo Muhler, drago nam je da vas se sviđa članak, međutim želimo vam jasno dati do znanja sljedeće; ovo je drugi puta da se javljate i iemnujete gospidina koji uopće nije autor članka, niti član redakcije. Druga stvar, prije izvjesnog vremena, javili ste se s takvom količinom uvreda, osobnih kleveta i vulgarnosti i nestina upućenih gospodinu kojega imenujete, da smo prosljedili gospodinu vašu poruku uz napomenu da vas kazneno prijavi zbog teških osobnih uvreda i kleveta i sramotnih neistina koje ste uputili. Mi vas ne poznajemo, kao ni jedan kolega , ili kolegica od napih suradnika, no ispod svake razine ljudskog dostojanstva je ono što ste napisali prije godinu dvije, može vas jednostavno biti stid i najmanje što biste mogli, je ispričati se osobi kojoj ste takve neistine i uvrede napisali. Naša mreža, nikada nigdje nije pisala, ništa negativno o gospodinu Korici, kojega izuzetno cijenimo kao vrhunskog sportaša rodom iz našega kraja i neshatvljio je da osoba u vašim godinama može sebi dozvoliti da zbog očitih neistina i zlonamjernih kleveta koje vam je netko kazao o nekadašnjem našem suradniku možete napisati ono što ste napisali prije tih godinu dvije. I da zaključimo, podatak kako Dane Korica živi u Ćupriji, ( ni tu niste u pravu), nismo mi izmislili, već je tako prezentirano javno na promociji knjige i tako objavljeno i na službenim stranicama Grada Kutine. Dakle prenijeli smo informaciju koju su službeni mediji, a i koja je na smaoj promociji kao takva izrečena. Što se tiče vašeg uvjerenja da se obraćate Seicu”, još jednom vam ovim putem skrećemo pozornost, kako ste u krivu, a što se tiče uvreda i kleveta koje ste izrekli prema našem kutinskom kolegi koji je nekada s nama surađivao, možemo svi u redakciji i svi naši suradnici kazati kako izuzetno cjenimo tog čovjeka, kako aposlutno nikada od njega nismo čuli da je nekoga vrijeđao , ili omalovažavao, kao što ste vi to učnili prema njemu, te smo ga savjetovali da prema vama uputi kaznenu prijavu zbog osobnih uvreda koje ste izrekli i poslali u vašim porukama prije godinu dvije….. Nemojte se tako ponašati, naš nam je savjet, to što netko živi izvan granica Hrvatske, ne znači da može putem društvenih mreža , nekoga prozivati i osobno klevetati i vriejđati. Dakle zahvaljujemo na vašoj zahvali za članak, mada ste zahvalu uputili čovjeku koji iza članka ne stoji . I jedan dobronamjeran savjet, nemojte uvijek vjerovati da su informacije kojekavih zlonamjernih lokalnih “informatora” točne i na osnovu kleveta i laži stvarti sliku ni o kome. Srdačan pozdrav

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s