SVIJET LJUDI: PRIOPĆENJE SVIM LJUDIMA NA SVIJETU, SLIKARA IZ SELA PORED ČAZME……”NA PODRUČJU GALERIJE SE MASKE NOSE SAMO U VRIJEME KARNEVALA”

Otpor prema nametanju ograničenja kretanja, slobode rada i čovjekovih sloboda ovih dana jača diljem Hrvatske. Tamna vremena postpune dehumanizacije na konto zaraze su tu i svjedoci smo ovoga već dvije godine na planetarnoj razni. Svatko ima svoj način izražavanja mišljenja i na koncu svoj način otpora prema nečemu što smatra nepravdom. Ovo je priča iz Moslavine, odnosno okolice gradića Čazme. Za Čazmu su mnogi diljem Hrvatske sigurno zadnjih godina čuli zbog “Božićne bajke obitelji Salaj” i milijunskog broja lampica, no pored ovog malenog moslavačkog gradića duge povijesti postoji još jedno izuzetno zanimljivo mjesto i isto takav zanimljiv čovjek koji stoji iza njega, to je privatna galerija Franje Matešina u malenom selu Bojana, nedaleko Čazme.

Franjo Matešin akadamski slikar iz toga sela, napravio je na svom imanju vlasitu galeriju, amfitetar, gdje se odvijaju mnogi bajkoviti događaji, napisao znanstveno fantastičnu trilogiju, snimio nekoliko dokumentarnih filmova sa svojim prijateljima, a već nekoliko godina organizira na svom imanju i Božićnu manifestaciju , poznatu kao “Bojani, Božić u Bojani”.

Ove godine javio se na društvenim mrežama sa simpatičnim priopćenjem koje možda nekome zvuči pomalo simpatično i smješno, no održava i stav pema nepravdi i bol, koju ljudi danas osjećaju zbog uskraćivanja životnih radosti i sloboda, a vezano uz rad svoje galerije, koja mu je ujendo i jedan od načina na koji zarađuje za kruh, a posredno i Božićnu manifestaciju ove godine, tako Matešin u priopćenju “SVIM LJUDIMA NA SVIJETU” piše sljedeće:

“U Bojani, 16. studenog 2021.Svima ljudima na svijetu

PREDMET: Obavijest o radu Galerije Matešin u Bojani

Poštovani!

Ovim putem Vam javljam da je Galerija Matešin u Bojani, kao uvijek i do sada, od 0.00 do 24.00 sata otvorena svima ljudima na svijetu; bijelima i crnima, žutima i zelenima, svim mogućim spolovima i vjerama, cijepljenima i necijepljenima, zdravima i bolesnima.

Na području galerije se maske nose samo u vrijeme karnevala.Ako želite oprati svoje ruke možete to učiniti u zahodu.Za dezinfekciju tijela se koristi rakija ili nešto drugo na bazi alkohola.Svatko, osim Markotičke, Božinovića, Beroša, Capaka i Plenkovića, će dobiti i čašu bojanske vode.

S poštovanjem, Franjo Matešin, voditelj galerije”

Koliko je puno rečeno u ovoj objavi jendog moslavačkog slikara, istinskog zaljubljenika u svoje selo i zavičaj, a otvorenog prema svima i cijelom svijetu..zar ne? I objava nosi puno simbolike, prkosa, nade i vapaja za slobodom..za pravicom i za ljudskom potrebom druženja, radosti i zajedništva… Imao je svijet kroz svoju povijest i epidemije i ratove i mučna, teška i crna vremena..ali uvijek se čovjek borio za svoju slobodu, slobodu izbora i život slobodnog čovjeka, ne možemo se kao ni Franjo iz Bojane oteti dojmu kako nam netko s nekim ciljem upravo u ovim vremenima slobodu želi istrgnuti iz ruku, bolest je sredstvo, a ukidanje slobode cilj..govore danas mnogi diljem planete….a kroz svoje priopćenje i Franjo iz Bojane također…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s