KUTINA/FELJTON: POVODOM SVJETSKOG DANA TELEVIZIJE, GDJE JE NEPROCJENJIVO DRUŠTVENO BLAGO KUTINSKE TELEVIZIJSKE PRIČE OD 1990-TE DO KONCA PRVOG DESETLJEĆA 2000-TIH?????

Danas je Svjetski dan televizije. Tim povodom možemo malo pretresti kutinski televizijski prostor i priču u kojoj se ima što za kazati, no koja nema happy end. Što se tiče elektroničkih medija upravo Kutina je nekada bila grad koji je stvorio nevjerojatne iskorake u tom području. Konac 80-tih godina Kutina je dočekala s javnim , društvenim medijem Moslavacki list i radio, baziranom na kombinaciji društvenog vlasništva razdjeljenog u 4 cjeline, od toga je vlasništvo jedinica lokalne samouprave iznoslio 75% dok su ostatak imali mali udjelničari… U osvit rata i tijekom turbulentnog konca 80-tih Kutina je dobila piratsku TV lokalnog entuzijasta, snimatelja i video kroničara svog vremena Ivana Pavlovića RIP-a. Malena TV smještena u kućicu koju je na žalost progutalo vrijeme, a kasnije je i fizički obrisana s tlocrta Kutine, bila je živi i dokumentaristički preglednik najvažnijih događaja 90-tih godina u Kutini, izravni kontakt sa svijetom tijekom ratnog vihora, te stvorila nepocjenjivu arhivu materijala od industrijalizacije Kutine, preko Domovinskog rata, društvenih događanja, pa do rađanja političkih stranaka, višestranačja i pluralizma u Kutini i Moslavini.

Iz KTV (Kutinska televizija), sredinom 90-tih, netom po završetku rata , temeljem novog Zakona o elektroničkim medijiam i informiranju, Kutina dobija prvu lokalnu gradsku privatnu TV kuću, znanu kao TV Moslavina (danas Mreža TV). Godinama lokalni , sve više ograničeni marketinški prostor prijeti zaustavljanjem rasta i opastnka te TV kuće, koja traži izlaz na šire tržište, te na koncu nestaje kao lokalna TV kuća, seleći u veće centre.

Ono što je zanimljivo povijest Televizije se nastavlja paralelno i s nastankom privatne Tv KTkanal, koja djeluje od negdje 2008 u zatvorenom sustavu kabelske televizije u Kutini. Današnje vrijeme dočekali smo na početku, u Kutini više nema ni jednog medija osim vječnog moslavackog lista koji je i dalje u javnom vlasništvu..a iza kojega se na žalost više ne nalaze ni kreativnost, ni medijska inovativnost, pa ni publika… Vratimo se međutim povijesti televizije u Kutini.

Manjak sluha lokalnih vlasti prema istinskoj važnosti činjenice kako je Kutina imala svoju TV kuću, pa čak i dvije u jedno vrijeme trajao je praktički od prvog do zadnjeg dana postojanja tih medija u Kutini, kao svome sjedištu . Traljav i nezainteresiran odnos raznih saziva gradskih vlasti prema medijima koji nisu bili pod političkom kontrolom , a djelomice i krize poput one zadnje 2008-e godine, a ranije ograničeno tržište i koncesije dovele su do toga da je povijest istinskih, lokalnih, gradskih televizija u Kutini, zatvorena.

Ostavština je međutim zaboravljena , što je nesporni krimen svih kutinskih gradskih vlasti i pojeidnaca unutar njih, koji neće biti nikada oprošten. Bogata arhiva povijesti društvenih kretanja u modernoj povijesti grada Kutine KTV-a je praktički nestala, odnosno NIJE dostupna građanima na uvid, gdje se nalazi arhiva potonje KTkanala, ne zna se, budući su pokretači i kreativci nestali iz janvog života grada.

TV Moslavina imala je pak također strahovitu arhivu sa svojih početaka od političkih emisija, informativnih, do dokumentarnihi zabavnih emisija koja je pratila društvena kretanja i povijest kutinskog društva tijekom druge polovice 90-tih godina, zatim 2000-tih…. Problem je tu i tehničke naravni, arhive KTV-a i TV Moslavine iz ranog razdoblja su na VHS i SVHS formatima, arhiva KTkanala u nešto suvrenijem dvcam formatu nosača zapisa…. fgdje su te arhive, je li nešto od njih digitalizirano i sačuvano u kakvom su stanju..nemamo informaciju…

Znamo jedino kako su tek dijelići tih bogatih arhiva ponegdje u privatnim vlasništvima, odnosno jedna maleni dio zapisa je od strane pojedinaca osvanuo na internetskim platformama.

Neshvatljivo je kako u Kutini nema interesa društvenih krugova, grada i ustanova spastiti ukoliko se još nešto i ima arhive kutinskih TV projekata, kakve nema većina gardova u Hrvatskoj!

Sustavno prepuštanje zaboravu suvremene povijesti Kutine je praktički neporostiv teret koji će nositi kad tada svi oni koji su vodili Kutinu i imali zadatak i priliku nešto poduzeti kako bi sačuvali žive snimke i materijal koji svjedoči životu grada od 90-tih do danas… da ne govorimo kako smo i svjedoci iskrivljavanja lokalne povijesti, proizvoljnom tumačenju od strane pojedinaca koji uopće nisu bili sudionici stvaranja televizijske scene u Kutini i kojekavim samoprozvanim kroničarima koji ne barataju činjenicama, već nepotpunim, pa i netočnim podacima koje plasiraju u javnost.

Dan televizije u Kutini , koja je izuzetno bogate povijesti ovog suvremenog medija, dočekali smo tako u potpunoj tami i neznanju, tog dijela povijesti zanemarenog do srži i prepuštenog propadanju i zaboravu…

Možda se nepravda još uvijek može ispraviti, ili barem umanjiti, no za to je potreba volja i nad politički stavovi, struka i ljudi koji su stvarali tu scenu kao tim koji će uspomene i vrijednu građu vratiti građanima svoga grada… to naravno nitko ne može sam učiniti, tu su potrebni i volja i znanje, trud i novac.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s