SCENA/RECENZIJA: “MEMENTO MORI” DALIBOR PROCHAZKA, ALBUM KOJI NIJE “S OVOGA SVIJETA”..ILI MU JE ZAPRAVO JEZGRA

NAKON 10 GODINA PAUZE NOVI ALBUM KUTINSKOG GLAZBENIKA DALIBORA PROCHAZKE “MEMENTO MORI” NEŠTO JE ŠTO NISMO OČEKIVALI, SVOJEVRSNI AUTOROV “MASTERWORK” KOJI IMA SVOJ VLASITI PROSTOR I AMBIJENT….

Danas predstavljamo novi album renomiranog kutinskog glazbenika Dalibora Prochazke, poznatog i široj hrvastkoj publici, a povodom izlaska njegovog novog albuma, koji je stvaran 10 godina. Album nosi simbolično naziv “Memento mori”, izraz koji su stari Rimljani koristili kako bi se podsjetili na vlasitu smrtnost. I tu počinje priča o ovom albumu koji je jednostavno teško opisati.

Za početak svi oni koji su poklonici glazbe i opusa Dalibora Prochazke, mogu odmah zaboraviti sve što su znali, čuli i vidjeli što se tiče dosadašnje autorove glazbe…a možda i ne….. Memento Mori je posve nova dimenzija i strahovit zaokret koji je međutim dolazio očito kroz duže razdoblje glazbenog promišljanja, trenutak u vremenu, ili vječnost…ovisno o uglu gledanja.

Zvuk , tekstovi i simbolika pjesama jest , bez pretjerivanja, emocionalno gazbeni udarac u svijest slušatelja, prvo slušanje albuma jednostavno ostavlja nekoj vrsti šoka… tek iz drugog pokušaja počinju izlaziti obrisi nevjerojatnog djela, koje nije namjenjeno površnoj zabavi, već emocionalnoj glazbenoj plovidbi kakvu od Prochazke, iskreno nismo očekivali u ovakvom obliku.

Sam autor kaže na jednom portalu kako je upravo ovaj album on, te kako ne vjeruje da će ga nadmašiti glazbeno , a mi dodajemo..i atmosferom koju nosi album…

Prva pjesma koja je doslovno “izula iz cipela” je “U meni kopni strah”… U meni kopni strah…ko majski snijeg uz drum, vokal popraćen simfoničnim zvukom , te kristalno čistim zvukom gitare, dok mračno melankonična pozadina klizi uz pjesmu pretvara se odjednom u uragan višekanalnog zvučnog savršenstva, koje će i audiofili znati cijeniti..pjesma jednostavno ostavlja bez daha. Tu je i žestoka ispunjena oštrim rifovima gitara i surovim , gotovo psihotičnim ritmom bubnjeva okružena “Da si izdrž’o do jutra”, zatim pjesma koja nosi mističnu gotovo sakralnu atmosferu “Tko zna”… “mi smo taoci rođenja..nit’ slobode..bolje roblje”…

“Vodi me misao i glas”, je možda i najveća pjesma albuma po našem mišljenju. Iskrena oda , te intimna ispovijest o pronalasku vjere i otrežnjenja,o izlasku iz začaranog kruga, praktički je nešto što na trenutnoj glazbenoj sceni nismo mogli nigdje pronaći ni u tragovima , a da nosi snagu ove pjesme….

Prochazka je napravio album za koji osobno kaže kako “vjerodostojno prati njegov život, završava svjetlom i u konačnici kada je završen izlječio ga je…. Nakon preslušavanja “Vodi me misao i glas”..shvatili smo autorove riječi. Moćna glazbena knjiga ovog albuma, sigurno neće moći biti prihvaćena od dijela fanova…. no nadživjet će glazbeno ranija djela, neodoljivo smo natjerani tako misliti, nakon trećeg slušanja albuma….Album je Dalibor Prochazka odsvirao gotovo potpuno sam , sve intrumente u nekima su sudjelovali Jozz Hodak, na jednoj Jasenko Horvat, Dinko Lupis i Tomislav Škrak. Miks albuma i mastering odradio je Ante Akrap ( Hardwork Studio), a album je izdanje Aquarius recordsa…

“Memento mori” zaista je donio jednu široj javnosti nepoznatu i slojevitu dimenziju i stvaralačku silu autora kakvu nismo ranije imali prilike čuti, album je splet duhovnosti jasno iskazane kroz “Vodi me misao i glas”, ili teškog i mračnog preispitivanja “U meni kopni strah”, do eksplozije samospozaje u “Ja sam Tu ” do otkrića u “Mi se kvarimo”. Cjelovit i nevjerojatan album zahtjeva i koncentraciju i glazbenu pripremu..radi se o olabumu koji nije sigurno za svakoga, niti je namjenjen “struganju po površini”, dokonoj glazbenoj pozadini nekog prostora, ovaj album Dalibora Prochazke osim što je evidentno osobna ispovijest svijetu, jest i materijal koji ima svoj vlastiti prostor i ambijent u koji ulazite s namjerom….

Preporučujemo!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s