ZANIMLJIVOSTI: JE LI ŽIVOT U DIVLJINI, IMALO SLIČAN ROMANTIČNIM PRIKAZIMA DRVENIH KOLIBA S VLASTITIM IZVOROM ENERGIJE, KAMINOM U KOJEM PUCKETA VATRICA I NEZABORAVNIM ZALASCIMA SUNCA?

Sve napetija situacija u svijetu i kod nas, strah, neizvjesnost, ograničenja, nepravda, državna represija, nepovjerenje u sustav režimski medijski teror, međunarodno zveckanje oružjem..sve to ukazuje da se svijet nalazi u velikoj krizi. I mnogi tada počinju maštati o povlačenju iz tog i takvog ludog svijeta stresa i straha i odlasku u prirodu , ” u šumu”, pa po društvenim mrežama stavljaju fotografije kuća na stablima, koliba u šumama i slično, ..nerijetko su to kućice vrijedne nekoliko desetaka tisuća eura, sa solarnim kolektorima, toplom vodom , grijanjem i svim blagodetima civilizacije iz koje se mašta pobjeći?

Stvarna situacija je međutim posve drugačija. Ukoliko biste se željeli povući iz javnosti i “nestati” , tada sigurno ne biste imali pogodnosti sa fotografija, niti biste se mogli po društvenim mrežama baš toliko hvalisati vašim bjegom od svega. Prvo , čak i da imate , ili izgradite nekakav objekt podalje od civilizacije, na mjestu u šumi, bez ceste, priključka struje, vode , plina, telefona, makar svega 2-3 km od prve asfaltirane ceste i naselja, trebate znati nekoliko stvari .

Prvo tekuću vodu nećete imati, već ćete sami morati smiliti alternativni način, od pospremanja , ili dopremanja vode u kanistrima veće zapremine, ili spremnicima od kubika, koji bi trebali biti postavljeni dovoljno visoko, da proizvedete kakav takav tlak slobodnog pada, ukoliko želite imati neku vrst tekuće (hladne) vode. Grijanje ćete morati izvesti na ogrijevno drvo, samo prikupljanje istog zahtjevati će svakodnevne aktivnosti, a trebate imati i pogodan ručni, ili motorni alat. Trebate imati i peć i odgovarajući dimnjak. Struju nećete moći zamjeniti led , solarnim svjetiljkama, ili onim baterijskim, to će vam pomoći tek za rasvjetu. Punjenje mobitela i drugih uređaja, neće biti moguće. Agregati stvaraju buku i troše gorivo, kojega ćete u tom slučaju morati imati u većoj količini adekvatno pospremljenog…

Sve namirnice i hrana morati će biti trajna, ili konzervirana. Gdje ćete spremati tijekom toplog dijela godine, mlijeko, jaja, meso i druge brzo pokvarljive namirnice i robu? No to je samo početak. Naravno da se može preživjeti u prirodi u nekakvoj nastambi, ali da će to biti zabavno i lako, možete zaboraviti. Trebati će vam cijeli niz praktičnih znanja i vještina da biste mogli na takav način podalje od civilizacije koliko toliko dostojno živjeti. Lako neće biti ni tada.

Kućice u šumi, s vlastitim izvorom energije i slično, bajke su za većinu onih koji o tome sanjare po društvenim mrežama, a ne mogu 2 sata izdržati bez tople vode, škicanja po web-u, toplog prostora , tekuće vode i raznih drugih bagodeti kućnog komfora.

Život ” u šumi” , kao najčešća metafora života u prirodi , nije za one koji nemaju razne vještine, od znanja tehničke prirode, do poznavanja flore i faune, kuhanja, baratanja alatima, poznavanja meteroloških znakova u prirodi, koji nagovještavaju promjene vremena, a moraju imati uz razne i osnove graditeljske vještine, te niz drugih trikova ” u rukavu”…inače će se već nakon 2 dana bijega od civilizacije isti pretvoriti u noćnu moru…Uz sve nabrojano, za život u divljini potrebna su i znanja o medicini i samopomoći, osnove snalaženja u prostoru, poznavanje ljekovitog i jestivog bilja…znanja o uzgoju i prirodnom načinu čuvanja hrane….mogli bismo nabrajati do sutra ..

Ne želimo ovime obeshrabriti razne potencijalne “Robinzone” koji zavaljeni u svoje kauće ispred zaslona računala i pametnih telefona, uz centralno grijanje, toplu vodu i 50 kozmetičkih proizvoda u kupaonici sanjare o tome kako će “pobjeći i živjeti u šumi”…. već prije svega jasno kazati kako je za to uz znanja i vještinu, potrebna i doza hrabrosti, odlučnosti i istinske želje.. Jer vjerujte, život u divljini , ako se pri tome misli na život izvan dosega osnovne komunalne infrastrukture i naselja i bez više desetaka eura vrijednog samostojećeg objekta ospkrbljenog solarnom elektranom, sustavom za preživljavanje, grijanjem i zalihama vode, nije ni izbliza sličan slikovitim opisima pucketanja kamina, dok ležite zavaljeni uz knjigu na debelom tepihu od medvjeđeg krzna…

To znači biti često i prljav, umoran od svakodnevnog rada, smrdljiv po dimu, ali zadovoljan u duši..no to je izazov koji će tek hrabrima i rijetkima pružiti zadovoljstvo i ono o čemu mnogi sanjare javno, a ne znaju ništa.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s