FELJTON: OSOBE S NARCIZMOM, POREMEĆAJEM LIČNOSTI U NAŠOJ POLITICI…..

UVOD

Narcistički poremećaj ličnosti ili narcizam psihički je poremećaj koji uzrokuje pojačan doživljaj samovažnosti i duboku želju za primanjem pažnje i divljenja. Oni koji boluju od ovog poremećaja vjeruju da su ”važniji” od drugih i imaju malo obzira za tuđe osjećaje.

Ipak, iza maske samouvjerenosti krije se krhko samopouzdanje osjetljivo na svaku pa i najmanju kritiku. Da bi se osoba koja pati od ovakvog poremećaja mogla uspješno izliječiti potrebno ju je suočiti sa stvarnošću.

To se događa samo od sebe, a ako je poremećaj toliko jak da udaljava osobu od društva potrebno je poduzeti i mjere izlječenja, npr. psihoterapijuNarcizam je jedan od nekoliko poremećaja osobnosti poznatih u suvremenoj medicini.

KOLUMNA

Kao i svugdje, tako i u lokalnoj i politici uopće imamo svakavih osoba, ljudi da se jasnije izrazimo. Problem je u tome što bi se oni kojima se na izborima daje , ili uskraćuje povjerenje da vode, nakakav grad, ministarstvo, stranku, ili državu, ipak moralno i svakako drugačije trebali izdizati iznad prosjeka odnosno svojim ponašanjem biti primjer. Na žalost to nije tako i tome svjedočimo svakodnevno na svim razinama.

No osobe koje recimo pate od povećanog ega, ili teškog oblika narcisoidnosti ( NARCIZMA ), a time i deluzija i manjka osjećaja za svarnost su također nerijetko prisutne u tim našim političkim vodama, krugovima, kružocima, pa i na raznim položajima.

Nećemo namjerno imenovati, no maleni smo grad pa se možemo uzdati u inteligenciju naših čitatelja i providnost naših sugrađana, među gore opisanim osobama koje predstavljaju neke političke stranke, stavove i same su javne osobe imamo nevjerojatne lokalne primjere.

Imamo osobu koja sama sa sobom radi intervjue preko recimo instant web-ova u vlasništvu svojih simpatizera, raspravlja sama sa svojim lažnim profilima na društvenim mrežama, a omiljena joj je aktivnost sebe stavljati u prvi plan, hvaliti se svojim fotografijama i sama sebe opisivati po društvenim mrežama kao osobu nevjerojatnih sposobnosti ( naravno koje u realnosti nisu nigdje viđene), te predstavljati kao moralnu vertikalu društva i zajednice. Takva osoba, kao i svaka oboljela od težeg oblika NARCIZMA, umjesto suočavanja sa svojim greškama, u janvosti se u takvim okolnostima prezentira kao žrtva.

Nekada to samohvalisanje, objavljivanje srcedrapajućih hvalospjeva, a u isti mah nevjerojatna količina samodopadnosti, ali i uz redovite izlijeve bijesa i mržnje, prema neistomišljenicima i suparničkim političkim strankama, dobiva ozbilje konotacije, može se tumačiti kako s takvom osobnom nešto zbilja nije u redu….Isprazne i kontinuirane kritike bez argumenata, nepismenost u objavama, degutantni izlijevi osobnih frustracija, prijetnje, rasprave sa svakim tko se ne složi s izrečenim, ukazuju na ozbiljan problem osobe o kojoj ovako neimenovano govorimo….. Odbijanje stvarnosti, iskrivljavanje činjenica sebi u korist, te ignoriranje čvrstih materijalnih dokaza za određene stvari, ukazuju također na poremećaj stručno znan kao NARCIZAM.

Osobe koje pate od narcisodinog poremećaja i povećanog ega, ujedno su sklone osim deluzijama i neprihvaćanju stvarnosti i manipulaciji, mobingu i drugim društveno neprihvatljivim oblicima ponašanja.

Zamislite sada jednu takvu personu na čelu nekog grada, ili nedaj Bože Države??? Imali bi malog diktatora koji zbog svog ega i narcisoidnog poremećaja osim sebe nije u stanju vidjeti ni metar okolnog prostora u realnom svjetlu! Osim narcisoidnosti i golemog ega, naša politička scena pati i od suficita osoba koje su, lažni moralisti, patološki lažci, osobe upitnog morala, pa u konačnici i znanja.

Na žalost surova je to stvarnost, koja nam dolazi kroz sustav koji je godinama građen na iskrivljenom zbiru vrijednosti, gdje se jednostavno sužava prostor novim, mladim , neukaljanim ljudima, te ih se odvraća od želje za bavljenjem politikom u cilju opće koristi…

Umjesto takvih ljudi, neopterećenih samima sobom i svojim egom, a iza kojih uz to ne leže ozbiljni osobni psihološki poremećaji, u sustavu, kako onom političkom, tako i stranačkom imamo ljude kojima su osobni interes ego i teški poremećaji ponašanja zapravo pogonsko gorivo i motiv bavljenja javnim djelovanjem…. i tako, dolazimo do onoga što danas predstavlja bolest društva, od korupcije, do posvemašnjeg nereda , masovnog zapošljavanja u javnom sektoru paralelno s totalnom podkapacitiranošću kadrova glede kvalitete i znanja…

Treba na koncu kazati kako su neki od pokazatelja da neka osoba pati od narczima, odnosno poremećaja ponašanja vezano uz temu, u javnom diskursu, na društvenim mrežama i drugdje, sebe prikazuje i pridaje si ulogu, društvenog dušebrižnika, obavljuje svoje fotografije uljepšane raznim filterima, pridaje samoj sebi izuzetnu važnost i društveni značaj , pripisuje si zasluge za sve čega se dohvati, uljepšava u javnosti svoju sliku o sebi, nekritički se odnosi prema svom ponašanju i potezima, ne priznaje greške, sklona je kritiziranju svih koji joj se susprostave, manipuliranju i iznošenju neistina, blaćenju osoba koje smatra protivnicima, a u politici, konkuretne smatra neprijateljima i sklona ih je pokušati lažno optuživati, izazivati osobnu mržnju i netrepeljivost pa čak i bijes….

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s