KOLUMNA: POSTOJI LI INSTITUCIJA KOJA ĆE GRAĐANE ZAŠTITI OD MEDIJSKOG NASILJA, PROGONA, LAŽNIH , JEDNOSMJERNIH I PRISTRANIH VIJESTI…..???

Postoje u našoj zemlji Udruge, za zaštitu životinja, potrošača, zaštitu od pravosuđa, od desničara, ljubitelja krzna, od ovih i onih.. Pitamo se postoji li Udruga, ili nekakva institucija koja bi se bavila zaštitom građana od medijskog progona? Od javnog maltretiranja, neosnovanih optužbi, fabriciranja afera, poziva na linč, javnog suđenja bez suda, plasiranja javnih osuda, bez dokaza, glorificiranja osoba koje to ne zaslužuju, pridavanja važnosti pojavama koje nisu važne i slično?

U Hrvatskoj je veliki dio medijske scene zapravo produžena politika kojekakvih lijevih političkih opcija, interesa i ideologije. Većina medija su zapravo svojim sadržajem čisti “tabolidi”, odnosno “žuti tisak” ovdje podrazumjevamo ne samo tiskana izdanja, već prije svega ona web, naravno i druge elektroničke medije. Senzacionalizam koji je glavno gorivo financiranja takvih medija prioritet je, nikako ne i istina. Jednostrani medijski pristup temama, gdje se nekoga unaprijed okrivi, a drugoga proglasi bez ikakve provjere za nacionalnog junaka, danas je uobičajena pojava i možemo to svakodnevno vidjeti.

Tekstovi se naplaćuju kroz sustav “premium vijesti”, plaćaju se gostovanja, plasiranje afera i neistina… Novcem se može kreirati sadržaj kakav god treba, bez ikakve provjere odgovara li taj sadržaj stvarnosti. Kroz medije se vrši kontinuiran pritisak na pravosuđe, policiju, institucije pravne države , ustanove, pojedince, a onda se iste medijski proziva , ako ne postupe onako kako mediji žele, ili netko smatra da treba?

I to nije sve , medijski se ljude ocrnjuje, mobingira, otimaju im se fotografije sa društvenih mreža vrijeđa ih se i ponižava, pa i u našem malome gradu imamo višegodišnji primjer takvog djelovanja lokalnog medijskog “stručnjaka”, koji u ovom trenutku vodi najmanje 4-5 svojih stranica na društvenoj mreži, a poduzeće gdje je zaposlen koristi jedino kako bi primao plaću?

Tko će građane zaštiti od negativnog medijskog djelovanja koje je u Hrvatskoj sve izraženije? Od javnog šikaniranja koje došlo do te mjere da u pojedinim slučajevima graniči s nasiljem, a odavno sadržava sve elemente, ne samo kleveta, već uznemiravanja, javnog sramoćenja i otvorenog cyberbulinga???

Danas se ISTINA nalazi negdje drugdje, a najmanje u medijima. Na žalost pokazuje se to sve više i u praksi. No dok istina ne izađe konačno na vidjelo, mnogima se javno, medijskim putem uništavaju životi, zdravlje, obitelji… to je činjenica o kojoj se malo javno govori..jer je i malo medija koji će takvu temu svjesno i rado obraditi… oni koji čine sve što smo nabrojali, a takvih je većina, naravno da neće okrenuti vrh koplja prema sebi…

Pozitivna strana medija kod socijalnih tema, pozitivnog pritiska na javnost kako bi se solidarizirala sa potrebitima, ugroženima, ili potaknulo državne mehanizme da pomognu ondje gdje je to potrebno svakako je prisutna i treba tu činjenicu pozdraviti…. no ova druga, tamna strana koja od ljudi duboko umočenih u prljave rabote stvara nacionalne heroje i poštenjake, a samo u cilju senzacije i optuživanja strane koja je na meti i u korist one koja tome pomaže , često zamagli stvarnost i iskrivi ju do te mjere da se gubi povjerenje u zdrav razum.

Nekada se u novinarstvu držalo kodeksa, pravila i načina rada u struci, svaka tema morala je sadržavati odgovore na osnovna pitanja, tko, kako, zašto, gdje i kada, te zbog čega, i na kraju stavove dvije , ili više strana o kojima tema govori..

Danas imamo sliku u kojoj postoji često tek jedna strana, bez provjere je li to što govori točno i ima li , odnosno na koji način je došla do dokaza za svoje tvrdnje, dok se čak i medijski ušutkava, brani pristup i ismijava čak i pokušaj da se u medijski prostor prodre s “drugom stranom priče”??? Takvo novinarstvo i takvo medijsko djelovanje je naprosto kriminalno loše po društvo, pojedinca i zajednicu.

Mediji trebaju biti i korektiv društvenom ponašanju, ne samo informativni prostor, no nikako ne i oni koji izigraju uloge optužbe, sudca, porote i egzekutora, što je danas čest slučaj!

Ne treba zadovoljiti uvijek očekivanja publike, konzumenata i sponzora,te vlastitih stavova i nekakve ideologije, već prije svega postići da se dođe do istine…to kao da više skoro nikome nije važno….

Mi danas imamo “novinare” koji sami sebe takvima proglase, one koji djeluju privatno za političke stranke, kompanije, razne interese, koji sjede primajući plaću u nekom poduzeću, otvore po 6-7 stranica na društvenoj mreži i rade za razne političke interese, osobne, privatno…ugovaraju poslove kao fizičke osobe, plaću primaju u tvrtki u kojoj ništa ne rade.. imamo novinare koji su skloni doslovno izmišljati nepostojeće senzacije, kopirati tuđi rad… imamo svašta, a ponajmanje ono što bi trebali imati, nepristranost, istraživačko novinarstvo i nekakav kodeks kojim se vodi u poslu….

Pogledajte samo slučaj nestanka mladića iz Splita u Beogradu u Srbiji…. pa 4 dana nakon nestanka, već smo mogli čuti sve osim ( za sada) da su ga oteli vanzemaljci, ili je promjenio identitet i odletio avionom tajne organizacije u primjerice Mongoliju????

Čak i renomirani mediji padaju na zaradu, objavljujući kako je neka lokalna starleta pokazala guzu, naslove koji nemaju veze sa sadržajem članaka…. politički preletači kojekave sumnjive osobe, postaju nacionalne zvijezde, zvijezde postaju predmet izmišljenih afera, vijesti se biraju i ističu prema procjeni koliko će skupiti pretplata, “lajkova”, ili pozornosti, a ne po realnoj važnosti i slično…

Svijet u kojemu danas živimo, na žalost značajno je takav kakav je upravo i medijskim djelovanjem, na koncu i sami političari medijskom podrškom dolaze, ili odlaze na pozicije, što također nije dobro!

I na kraju, opet se vraćamo na početak uz pitanje, tko će nas zaštiti od medijskog nasilja, progona i medijskog zaglupljivanja… neistina, fake news-a, prizemnosti, nemorala???? Postoje li takvo mjesto i takva institucija?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s