KUTINA/SCENA: NESTANE LI URBANE, GLAZBENE POVIJESTI KUTINE, GRAD ĆE POSTOJATI SAMO “NA PAPIRU”

O kutinskoj glazbenoj rock sceni pisali smo u više navrata. Nezasluženo zaboravljeno glazbeno naseljeđe Kutine, ponekad se na bespućima interneta pojavi kroz pokoju staru fotku, ili kratak članak, no zaborav čini svoje. Mada se slava i ponos kutinske suvremene glazbene scene danas veže uz klub “Baraka” i ekspanziju pank, rock i HC scene 90-tih na ovamo, sve je to posljedica žive glazbene scene Kutine iz 60-tih, 70-tih i 80-tih godina.

Možemo danas dosta sigurno tvrditi da su zapravo počeci rock’n rolla u Kutini započeli još davnih 60-tih godina prošloga stoljeća, pojavom sastava Crni Biseri i Rubini, prema dostupnim informacijama Crni Biseri bili su zapravo prvi rock bend iz Kutine, a svirali su i po Zagrebu. Malo je poznato kako je prijatelj sastava bio i pokojni član legendarnih “Crvenih koralja”, Mirko Lukačić, koji je također bio jedno vrijeme vezan uz Kutinu i živio je u našem gradu.

Rubini su bili na pragu izdavanja ploče i to za prestižni “Jugoton”, danas Croatia Records, no raspali su se…

I nakon Crnih Bisera i Rubina, kutinska scena nije mirovala, svirali su mnogbrojni sastavi, kraće, ili duže, a od jednih su nastajali drugi i slično. Malo tko se danas sjeća primjerice skupina “Električni sprovod”, a bilo je tu i cover bendova poput Gong-a, Crnog leptira. Danas tek malobrojni suvremenici tih vremena i aktera znaju i za bendove iz ranih 80-tih, koji su odskakali u svom glazbenom, ili autorskom izričaju poput Ljubav & moda, Yuma, ili Grofove garde, benda koji je također bio na pragu uspjeha prije raspada , a gostovali su na tada znamenitim poprištima scene Novog Vala od Zagreba do Beograda. Teško da se danas kutinačni mogu sjetiti i “Tih divnih stvorenja” iz 80-tih godina

S vremenom Kutina je iznjedrila masu glazbenih projekata i bendova u više smjerova, preko Otpisanih, Nesalomljivih, Guardians-a, Djevojčica, Kaunte, do kutinskog pank i HC vala nošenog na gitarskom , distorziranom zvuku Delirium Tremensa , K.O.O., Bakanala, sve do Razlog Za, PANJ-a , sumraka 90-tih i prelaska u novi milenij…. sigurno smo i mnoge zaboravili…ne namjerno i uz duboku ispriku, vratit ćemo se ponovo u nekom drugom članku.

Impresivna kreativna snaga koju je Kutina imala, nadahnula je generacije, te se s koljena na koljeno uz trzalcu do trzalice, pozornice do pozornice ta slava prenosila …vrijeme neizvjensoti, budućnosti glupih ljudi i pametnih telefona prijeti izumiranjem sjećanja kao takvog, no svaka prijetnja donosi i otpor, pa vjerujemo kako će uz čuvare prošlosti, entuzijaste i kroničare vremena koje se ne bilježi u mainstream medijima i “službenim” stranicama javnih kronika, od zaborava sačuvati i povijest Kutine koja je grad u onom pravom urabnom smislu i činila, stvorila i bez čega grad može biti samo mrtvo slovo na papiru i skup zgrada i ulica..i semafora…..

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s