SPECIJAL: EVO ZAŠTO ĆE SE NAJVJEROJATNIJE KAZAHSTANSKI SUKOB BRZO PRIVESTI KRAJU…..

ŠTO STE UOPĆE ZNALI O ZEMLJI KOJA JE 9. PO VELIČNI NA SVIJETU I NAJVEĆI SVJETSKI PROIZVOĐAČ URANA, TE DOM NAJPOZNATIJEM SVJETSKOM, RUSKOM KOSMODROMU “BAJKONUR”?

Zbog čega su SAD tako brzo reagirale i diplomatski “koče” rasplamsali sukob u Kazhstanu, a s druge strane vojno su Rusija i Kina ekspresno po pozivu poslale podršku, a Rusija i vojne snage u tu zemlju za suzbijanje nereda? Kao prvo Kazahstan nije “neka tamo egzotična zemlja” , kako danas misli prosječan stanovnik čak i Hrvatske.

Unatoč pratički dinastijskom sustavu vladanja, triljarde dolara od nafte, plina i urana, koje su se slijevale u tu zemlju iskorištene su i za razvoj infrastrukture, gradovi su moderni i prepuni velebnih nebodera i modernih građevina…

Radi se o površinski ogromnoj zemlji, bivšoj republici Sovjetskog saveza koja leži na rezervama nafte, minerala, metala i drugih svjetski značajnih resursa. Ono što možda niste znali, Kazahstan je najveći pojedinačni proizvođač URANA na svijetu! Kazahstan proizvodi više od 40% svjetskog urana!

Odmah nakon izbijanja sukoba u toj zemlji , cijena urana skočila je za 8%. Kao što znamo uran je nuklearno gorivo bez kojega atomske sile ne mogu, ali i zemlje koje koriste uran (nuklearne elektrane) za proizvodnju energije!

Na području Kazahstana nalazi se i najprometniji i najpoznatiji svjetski kosmodrom, Bajkonur, koji je u zakupu Ruske Federacije, a koriste ga mnoge svjetske svemirske agencije, otuda polazi i velik dio transporta za snabdjevanje međunarodne svemirske postaje ISS.

Što se tiče urana, najveći svjetski potrošači ovog radioaktivnog minerala su pogađate SAD, Ruska federacija, Kina i Francuska!

Drugi svjetski proizvođač urana po postocima svjetske proizvodnje je Kanada sa svega 13 % ukupne svjetske proizvodnje što je tri puta manje od proizvodnje Kazahstana!

Kazahstan nije gusto naseljen, unatoč svojoj nevjerojatnoj površini od više od 2 milijuna, 717 tisuća kilimetara površine, broji tek nešto više od 15 milijuna stanovnika, najveći grad je Almaty, koji je zahvaćen neredima, nekada se ovaj grad u vrijeme SSSR-a zvao Alma Ata. Prema površini Kazahstan je 9. najveća država svijeta.

Službeni jezinici su kazaški i ruski! Prirodno i politički Kazahstan spada u rusku sferu interesa i bio je njihov dugogodišnji dominion. Rusija neće dozvoliti dugotrajnu destabilizaciju Kazahstana, baš kao ni Kina, druga svjetska sila uz Rusiju koja izravno graniči s Kazahstanom, te ga smatra trgovačkim i strateškim partnerom.

Teško da to da takav razvoj događaja može koristiti dugoročno i Amerikancima…. Moguće je da sukobe u Kazahstanu Rusija iskoristi za privlačenje ove zemlje čvršće pod svoje okrilje , te dugotrajnu vojnu prisutnost… Ponavljamo , Kazahstan je do 90-tih bila jedna od republika SSSR-a!

U Kazahstanu 20% populacije čine Rusi (rusini). Teško je očekivati da će izazivanje dugotrajnog nestabilnog žarišta s obzirom na sve navedno uz dodatak kako je Kazahstan osim uranom, bogat i naftom, plinom, te mnogim drugim resursima dugoročna nestabilnost neće odgovarati velikim igračima i svjetskim silama.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s