FELJTON: “ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO” U HRVATSKOJ JE ČESTO FLOSKULA IZA KOJE SE KRIJE NEŠTO POSVE DRUGO OD ISTINE….

Takozvano istraživačko novinarstvo već dugo je floskula. Umjesto “istraživačkog novinarstva”, zapravo gledamo sve češće jednostrane , fabricirane trakavice iza kojih stoji neka politička opcija, privatni interes , novac i moć..uostalom “premium” vijesti koje morate platiti da biste ih pročitali na portalima mnogih najvećih medija u zemlji novi je biznis hit našega “novinarstva”.

Iza svake koruptivne, gospodarske, ili afere s nekim drugim predznakom, odnosno pozadinom kriju se uvijek dvije, ili više strana umočenih u razne sumnjive rabote..bilo je..i biti će, na onome što se geoplitički naziva frazom “zapadnog Balkana”, a i južnije. Uostalom nije narod bezveze ne samo s ovih prostora odavno skovao mudrost u obliku izreke “što južnije, to tužnije”..

Ono što se s medijske strane obavezno “zaboravlja”, “previdi”, jest zaista ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO, a to znači provjeriti dubinski pozadinu, put, interes i vrlo važno, stvarne motive i pozadinu nečijeg javnog istupanja i slično….tu bi se moglo dogoditi da priča ne krene u željenom smjeru, već prema istini, a koja “istraživačkom novinarstvu” u Hrvatskoj mahom ne godi.

Dapače, upravo su mediji vrlo često u ulozi javnih prokazivača, onih koji znaju bez “pardona” unaprijed , suditi i osuditi, na temelju informacija jedne strane , zbog aktualnih političkih i drugih okolnosti…danas je primjerice strahovito moderno i IN, jednom dijelu medija svakoga tko ima veze s HDZ-om priljepiti etiketu lopova, kriminalca i “kokošara”, a drugim medijima sve koji se usude razmišljati drugačije prikrpiti “primitivizam, desničarenje, govor mržnje” i slične etikete. Vladajućima je svako nezadovoljstvo građana lako okarakterizirati kao ” podmetanje”, napad luđaka, neprijateljstvo prema državi, pa i terorizam ako treba…

U mnogim slučajevima , pa tako i vezano uz one kutinske, dvije strane gotovo da ne postoje, iznenada se pojavi klišej “crno-bijelo”, “zlo i dobro”, te se zauzmu strane i vodi medijska bitka, bez osnovnih temelja onoga što istraživačko novinarstvo zapravo jest, odnosno onoga što bi trebalo biti…

Istina se, ne govorimo to slučajno, ili tek tako nalazi često “NEGDJE DRUGDJE”, a tako je nezanimljiva medijima. Istina o mnogima medijskim velikanima i herojima , nije ništa do umjetno medijski stvoren mit, kao i o “zlikovcima i kokošarima”…. U mnogim javnim ustanovama diljem zemlje, ne samo u Kutini, prava istina nalazi se ne na strani onih koji optužuju, pa čak ne i na strani onih optuženih, već među kategorijom koju se zapravo podcjenjivački naziva “malim”, ili “običnim” ljudima.

Radnici javnih tvrtki, ustanova, općinskih i gradskih uprava, pa i onih državnih, zapravo su pravi izvor informacija koji će kada bi progovorio o osobnim iskustvima sa svojim nadređenima mogao prikazati tko je zapravo negativac, tko pozitivac, tko u kojem gradu “zviždi” samo u osobnom interesu, a tko je onaj koji je svoj položaj koristio za osobnu korist i slično… Na žalost nerijetko strah za osobnu egzistenciju, obitelj i staroo, naslijeđe još iz jednopartijskog sustava međusobne povezanosti prevlada, a šutnja zavlada…. no istina se nekako uvijek , uglavnom uspije probiti mračnim i sporednim puteljcima i pukotinama brižljivo građenih medijskih zidina laži do površine….

Ti “obični” ljudi, vrlo često imaju priču koja prikazuje neki medijski događaj , ili navodne afere u sasvim drugačijem svjetlu od prikaza u medijima, a nije nepoznanica i da kada “mali čovjek” konačno odluči biti velik i kazati ono čemu je svjedok, mnogi “heroji pravde i pravice” zapravo izgube svoje medijski ušimkane maske i postanu , ljudi koji su činili upravo ono za što javno optužuju druge.. nekada se potvrdi da su oni koje se optužuje zaista krivci, a ima i slučajeva , gdje neki ispadaju samo žrtvena janjad iza koje se krije “puno veća riba”…..nije rijetkost i da se kada isitna izađe an vidjelo utvrdi da su krivci i to u podjednakoj mjeri i oni koji su optuženi i onaj koji ih optužuje.

Uskoro ćemo kroz kvalitetno razrađen niz kolumni pokazati koliko medijska priča potrepljena “istraživačkim novinarstvom” može biti površna, pogrešna i smišljeno jednosmjerna, na jednom primjeru koji se , naravno uz minimum “istraživačkog” pristupa može bez ikakve poteškoće potvrditi i dobiti prava slika nečega što se u jednom slučaju namjerno medijski zataška, a u drugom proglasi prvorazrednim korupcijskim skandalom….

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s