KUTINA/HRVATSKA: POPIS STANOVNIKA POKAZAO PRAVO STANJE, HRVATSKA IMA 3,88 MILIJUNA STANOVNIKA, A BROJ KUTINČANA PAO ZA VIŠE OD 4000

Ono što je zaosta katastrofa, što je dio građana šokiralo, dio rastužilo, neke razbjesnilo, zapravo se moglo očekivati i najavljivali smo to godinama. Stigli su prvi preliminarni rezultati popisa staovništva, koji ukazuju na demografski potop Hrvatske, naime Hrvatska dana sima svega 3,88 milijuna stanovnika.

U odnosu na prethodn popis iz 2011-te godine to je 396.360 stanovnika manje. Među najpogođenijim Županijama po smanjenju broja stanovnika je i Sisačko-moslavačka s padom stanovnika od 18,49%, a ova je županija i u neslavnom vrhu po smanjenju broja kućanstava.

Na žalost crna slika je vezano uz naš grad , dakle Kutinu, prema novom popisu dans na području Grada Kutine živi 19.681. stanovnika, a u samom užem dijelu grada 12.053. stanovnika, dakle nešto više od 4 tisuće stanovnika mnje no 2011. godine.

Proces iseljavanja uz lošu demografsku sliku osnovni su razlozi, dok su uzroci dubljna društvena, socijalna i globalna kretanja. O problemu smanjenja broja stanovnika u Kutini, pisali smo desetak puta unazad 5-6 godina, spomenuvši brojke iz popisa 1991, kada je Kutina imala 24.597 stanovnika, pa onda usporedili s padom vidljivim s popisa iz 2011-te, kada je Kutina pala na 22.760. stanovnika.

Dobro smo procjenili da će pad mogue iznositi u sljedećem razdoblju oko 5000 tisuća stanovnika, uz osvrt 2018-te godine, kako ukoliko se negativan trend nastavi možemo očekivati do 2030-te područje grada sa brojem stanovnika koliko je prije desetak godina imao centar.

Da bi se izbjegle politikantske usporedbe kako to kod nas već zna raditi dio medija, treba priznati i činjenicu kako je loša demografska slika praktički u korak sa problemom iseljavanja, a Kutina bilježi kontinuirani pojačani pad broja stanovnika još od konca 90-tih godina.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s