HRVATSKA: TKO SU SVE “KRIVCI” ZA KATASTROFU KOJU JE POKAZAO ZADNJI POPIS STANOVNIŠTVA?

NISU SAMO ISELJAVANJE, POLITIKA I DRUŠTVENE OKOLNOSTI KRIVCI…PROBLEM JE PUNO SLOJEVITIJI I DUBLJI, POSEBNO ONAJ DEMOGRAFSKI S KOJIM SE NI JEDNA DOMAĆA VLAST I STRANKA UOPĆE NI NE ŽELI I NE ZNA REALNO BAVITI….

Rezultati prošlogodišnjeg popisa stanovništva, bez ikakvih ustezanja možemo kazati katastrofalni su i najcrnja su vijest zadnjih 10 godina….NO I OČEKIVANJA!

Međutim koliko točno građana nedostaje, slažu se mnogi, zapravo ovaj popis nije točno utvrdio iz niza tehničkih razloga.

O sustavu koji nije posve pouzdan pisali smo i mi i to u nekoliko navrata!Uzeti ćemo za primjer naš grad, Kutinu, koja također već 20-tak godina bilježi prema službenim statistikama, a ne novinskim napisima, pad broja stanovnika. demografija jest prvi probleme, a drugi kompletne društvene i političke okolnosti, slažemo se, no tu je još i totalna devastacija sustava vrijednosti i društvena “idiokracija” , dakle trendovi o kojima malo tko javno govori.

No vratimo se mi tvrdnjama mnogih stručnjaka, te rijetkih medija, kako postoji niz poteškoća koje su uzrokovale da se ukupna slika ne može posve dobiti ni iz upravo završenog popisa.Naime “Bog i batina” svega je tzv. “prebivalište”, kojim se vode sve statistike, a ne mora prikazivati stvarno stanje. U Kutini, kao i drugim gradovima imamo neutvrđen broj fiktivnih stanovnika, koji nisu odjavili svoja prebivališta nakon odlaska iz grada, zbog raznih razloga, primjerice poreznih olakšica u odnosu na velike gradove u unutrašnjim migracijama.

Za pretpostaviti je da kutinčana koji su u evidenciji, a zapravo recimo žive dugi niz godina u Zagrebu ima najmanje 1000 više od broja koji je zabilježen u statistikama… tako dobijamo nepotpune i ne posve točne podatke za mnoge lokalne sredine.Pravi razlozi katastrofalnog stanja i demografske slike, su višestruki, i ne mogu se isključivo tumačiti kroz političku prizmu , dakle opskurne su medijske prepirke, je li HDZ, ili SDP “istjerao” ljude iz zemlje! Istjerali su ih i jedni i drugi i sve ostale političke opcije , svako u onoj mjeri kojom je dobio mogućnost upravljati zemljom i tako će biti i u budućnosti, problemi su dublji i nisu vezani samo uz politiku, odnosno nisu u značajnoj mjeri.

Teških situacija, loših vlasti bilo je oduvijek i na ovim prostorima taj se problem neće tako skoro riješiti, niti su izborne promjene između dva pola iste političke nesposobnosti dugoročnog kreiranja strateških poteza koji idu u korist nacionalnih interesa i rješenja gorućih problema društva rješenje istih.O drugim i trećim razlozima iseljavanja i smanjenja populacije, a koji nisu izravno vezani uz politiku pisati ćemo još, uz detaljne analize i razna promišljanja…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s