DRUŠTVENI OSVRT: ZADNJE TRI GODINE , GODINE SU STRESA, POTRESA, KRIZE, OGRANIČENJA SLOBODA, A SADA I RATA, TE STRAHA OD GLOBALNOG TERMONUKLEARNOG RATA….

Posljednje tri godine malo će tko u cjelini smatrati pozitivnima, naravno osim u individualnim okvirima. Od 2020-te započele su “pandemijske” mjere koje su ograničile slobode građana, nametnule niz rješenja od kojih su mnoge i upitne, oslabile ekonomiju, izazvale niz problema. Paralelno s tim već u 2021-oj imamo očite znakove krize , poskupljenja, pada standarda, a ovaj problem pretopio se i u strah od rasta cijena energenata. Sve ovo vrijeme ovakva situacija traje, a imali smo u te tri godine na području Hrvatske i dva velika potresa , u Zagrebu, te katastrofalan potres u Petrinji . Sve ovo utječe na psihološko stanje ljudi, djece, svih.

Uz sve nova, 2022. godina osim u znaku straha od nastavka krize, vidljivi rast cijena troškova života, započeo je i najveći rat na europskom tlu od drugog svjetskog rata! I ne bilo kakav rat, već onaj koji vodi Rusija, jedna od najvećih nuklearnih sila na planeti! I da ni tome nije kraj, počelo se zveckati i nuklearnim oružjem dok u Ukrajini bjesni sve žešći i razarajući rat u kojemu se koristi sve više ljudstva, sve razornija oružja!

Tri godine imamo situaciju koja se ne može nazvati NORMALNA, a ona to i nije. Stres koji proživljavaju obični građani sigurno će se reflektirati na stanje društva i već jest. Uz sve globalne političke i vojne potrese , sukobe, tenzije , a sada i rat imamo i domaću situaciju u kojoj se već poodavno gubi povjerenje u sustav, pravosuđe, pravdu i političke elite.

U Hrvatskoj čak i oni koji sebe predstavljaju kao nositelje nekakvih pozitivnih kretanja nisu ništa bolji , niti drugačiji od onih koje optužuju, dapače, nerijetko se radi o izuzetno nemoralnim osobama kojima su sredstvo osobnog probitka, laži, medijske spletke i slično. U okviru takvih neprekidnih političkih i interesnih sukoba, događa se najveća svjetska kriza unazad 70 godina, kriza koja prijeti velikim europskim ratom.

Kada se sve ovo uzme u obzir, svijet u kojemu živimo više nije lijepo, mirno i pravedno mjesto, već jedan kaotični miks izuzetno stresnih okolnosti.

Kako preživjeti i očuvati u mentalnom okruženju neprekidne neizvjesnosti, straha, podjela, medijskog terora, političkog terora, a sada i ozbiljne prijetnje globalnim ratom u kojemu ne bi bilo ni pobjednika ni onih koje takav razvoj događaja ne bi okrznuo? Teško je , gotovo nemoguće opisati, ili objasniti ovu situaciju u kojoj su se ni krive ni dužne našle nove generacije, djece , mladih…

Mnogi se dobro sjećaju prekinutog djetinjstva, snova i mladosti stotina tisuća ljudi početkom 90-tih godina… Ni 35 godina kasnije, gledamo kako svijet doslovno srlja u propast, kako padaju balističke rakete na gradove, kolone tenkova, mrtve vojnike, i civilne, uzbune, izbjeglice, a sve to uživo, putem društvenim mreža, medija, obasuti smo negativnošću svake minute u svako doba dana , ili noći…

Živimo u vremenima kada je mir i mentalnu stabilnost teško postići, a takvo stanje razara čovjeka , ponekad i gore od neke kratkotrajne stresne situacije, ili šoka…zapamtite to…

2 thoughts on “DRUŠTVENI OSVRT: ZADNJE TRI GODINE , GODINE SU STRESA, POTRESA, KRIZE, OGRANIČENJA SLOBODA, A SADA I RATA, TE STRAHA OD GLOBALNOG TERMONUKLEARNOG RATA….

  1. Pozdrav. Htio bi pohvalit Vašu stranicu koju redovito čitam mada izbjegavam teme vezane uz politiku.
    Pišem ovdje jer ne znam kako bih vas drugačije kontaktirao a nemam Facebook.
    Naime da li bi mogli i htjeli malo istražiti i napisati članak o kutinskim atomslim skloništima. U kakvom su stanju i da li su uooče u mogućoj uporabi ( ne daj bože). s obzirom da je jedan pretvoren u teretanu . Eto zovite me paranoikom ali mislim da je interesanta tema s obzirom na današnje okolnosti. Hvala unaprijed i srdačan pozdrav.
    Filip

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s