KONFERENCIJA “MOSLAVINA-SKRIVENA ZEMLJA”, JOŠ JEDAN ZVUČNI “HEADLINE” ZA JAVNOST…..

Danas je održana konferencija za medije u prostoru Moslavačke priče, a vezana uz predstavljanje manifestacije Moslavina-Skrivena zemlja, brend strategija i digitalizacija turističke ponude Moslavine. Jednostavnim riječkom rečeno , još jedan krug teoretskih priprema za nešto što u stvarnosti ne postoji u obliku koji donosi vidiljivu gospodarsku dobit i živi od niza subvencija, fondova i slično.

Na razvitku turističkih potencijala Moslavine zadnjih se godina radi intenzivno, a to je djelomice i točno, pa čak srećom u nekim segmentima i vidljivo. Tako se spominje izgradnja službenog ulaza u Lonjsko Polje , odnosno Prijamnog centra Repušnica. Mi ćemo podsjetiti javnost na činjenicu kako se za taj projekt apliciralo još davne 2009. godine i on je u konačnici rezultat rada saziva gradskih vlasti u Kutini od prije 14 godina. U tijeku je izrada Poučne staze Crkveni jarak na Moslavačkoj gori, a onda se navodi kako su u “pripremi i brojni drugi projekti”

Ono što smo nedavno pisali , okosnicu i jedini relevantni pokazatelj turističkog rasta odnosno pozicije turizma kao gospodarske grane na nekom prostoru su broj noćenja, visina naplaćene boravišne pristojbe, te broj fizičkih i pravnih subjekata koji ostvaruju prihod isključivo od turističke djelatnosti. Nigdje ovakvih podataka u javnosti nema, a ni jedna politička vlast, kao ni lokalne TZG ih ne iznose…pitanje je zašto?

Imamo dojam kako se zadnje dvije krizne godine više priča o projektima u turizmu, rekreaciji i manifestacijama, no otvaranju radnih mjesta u proizvodnom i realnom sektoru, a ako pozorno pratite službene medijske prostore, vidjet ćete vrlo lako da pišeno ISTINU.

Građanima bi također bilo dobro kazati koliko grad zadnjih nekoliko godina izdvaja proračunskih sredstava, mimo dotacija iz EU fondova i ministarstva lokalnoj TZG, te za organizaciju manifestacija pod ravnanjem TZG, koliki su rashodi za plaće, troškovi , a kolika zarada, odnosno benefiti.

Na tiskovnoj konferenciji danas je govorio i gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić, kojega je sada i šira javnost mogla vidjeti nakon povratka na čelo grada. Na konferenciji su uz gradonačelnika Kutine, sudjelovali i državna tajnica u resorsnom ministarstvu Sandra Herman, zamjenik župana SMŽ Mihael Jurić, direktorica županijske TZ Ingrid Padjen Đurić, te naravno direktorica kutinske TZG i zamjenica gradonačelnika Kutine Ivana Grdić.

Pravo je pitanje zašto na ovakvom događaju koji je istaknut kao jedan od onih velikog značaja za budući razvoj jedne gospodarske grane kao što je turizam, a na širem području Moslavine, nije sudjelovao Sisački ( namjerno kažemo sisački) župan Ivan Celjak? Ministar resornog ministarstva??? Netko iz Hrvatske turističke zajednice???

Na konferenciji se spominjala i inicijativa uspostave Geoparka Moslavačka gora, te kroz to dalji razvoj regije na korist svih stanovnika.

Kroz medije praktički desetljeće i pola slušamo riječi poput “projekti” “Inicijative”, “mogućnosti”, “prirodni kapaciteti i resursi”, no nikako da u stvarnosti vidimo, gdje su nam smještajni kapaciteti i koliki su, kakva je cestovna i druga infrastruktura u blizini “Geoparka” Moslavačka gora, jer na području Kutine uz taj park i na putu do njega nalaze se , opustjela sela, šikare, porušene šumske površine ceste iz vremena 60 godina prošlog stoljeća, a ponegdje nema ni vodovoda, dok je kanalizacijski sustav znanstvena fantastika!

Zvučni i domišljati nazivi poput Moslavina-skrivena zemlja i slični neće dovesti turiste u kraj koji ima beskrajne mogućnosti, no budimo realni, nikakvu infrastrukturu, očajni smještajni kapacitet, katastrofalnu društvenu ponudu mimo povremenih manifestacija, te jedan pristojan restoran u gradu! Jednostavno za razliku od drugih medija, mi više ne želimo sudjelovati u prikazivanju uljepšane stvarnosti, niti protokolarno govoriti o projektima , manifestacijama i planovima od kojih za sada koristi ima tek uska i ograničena skupina javnih djelatnika, povlaštenih elita i šake jednih , te istih lica, a sve skupa ponekad se čini smao je materijal za razne ovisne lokalne medije.

One thought on “KONFERENCIJA “MOSLAVINA-SKRIVENA ZEMLJA”, JOŠ JEDAN ZVUČNI “HEADLINE” ZA JAVNOST…..

  1. Koja farsa. Gdje točno vodi prijemni centar repušnica. Što nudi. Gdje se uopće može doći do Lonjskog polja? Traktorom? Bio u čigoču, užas. Raspadnuti čardaci i ljudi pitaju gdje je to lonjsko polje?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s