RASPRAVA OKO SLOVA “Z”, A EVO I NEKOLIKO DETALJA O VOJNIM TAKTIČKIM OZNAKAMA I SIMBOLIMA U RATNIM SUKOBIMA….

Medijska propaganda svih mogućih medija i strana u novom ratu na europskom tlu ima i zaista bizarne strane. Naime tjednima nakon izbijanja sukoba u Ukrajini mediji raspravljaju što znači slovo Z na ruskim borbenim vozilima? Otišlo se toliko daleko, da se u nekim europskim zemljama isticanje slova Z smatra protuzakonitim??? No o čemu se zapravo radi?

O potpunom neznanju i djelomice namjernoj histeriji koju šire mediji. Korištenje taktičkih oznaka tijekom ratnih sukoba, mahom u obliku slova, te raznih simbola započelo je koncem 19-tog stoljeća, a uobičajeno je u ratovima 20-tog stoljeća. Jedan od razloga uistinu jest označavanje borbenih skupina i razlikovanje od neprijatelja na terenu, no u manjoj mjeri. Slova naime označavaju često, taktičke grupe, vrste postrojbe, ili pripadnost određenoj borbenoj skupini, odnosno većoj vojnoj grupaciji na dijelovima bojišta.

Najčešći povijesni primjer je korištenje slova V, odnosno istog slova naopako. Ishodište je ovog čestog simbola , slažu se mnogi , iz prvog slova engleske riječi POBJEDA, “Victory”. Slovo V u različitim položajima u ratnim sukobima koristile su razne vojske od njemačkog Wermachta tijekom drugog svjetskog rata, do američkih snaga u zaljevskom ratu, pa čak i hrvatske vojske u Domovinskom ratu u operacijama Oluja i Bljesak. Naravno koristile su ga i mnoge druge vojske u ratnim sukobima.

Slovo V korišteno je za identifikaciju postrojbe, odnosno njenu namjenu. Najčešće se V koristilo kod oklopnih i motoriziranih snaga. Simbol V koristio je i Izrael, a jedan je od najraširenijih simbola koji se viđaju u vojnim sukobima.

Česti simbol na vojnim vozilima, posebice tijekom ratnih sukoba je i bijeli trokut, no tu su još i slovo O, te niz drugih simbola od slova do brojki. Njemački afrički korpus iz drugog svjetskog rata imao je uz uobičajene i oznaku stiliziranog stabla palme primjerice.

Naopako V je jedan od izuzetno prisutnih simbola na vojnim vozilima, posebice onima vojske SAD-a no i drugima, radi se o stiliziranom slovu grčkog alfabeta, “lambda”. Kombinacija smjerova u koja se na vozila postavlja slovo V označava pripadnost skupini, primjerice normalno V može označavati jednu manju postrojbu u okviru veće, V okrenuto lijevo drugu, itd..

Oznaka , odnosno slovo Z na ruskim vojnim vozilima u sukobu u Ukrajini, prema tvrdnjama samih Rusa, označava “Za pobjedu”, odnosno slovo V “snaga istine”. Slova mogu označavati i “zapad” , odnosno “istok” (vostok).

Među vojnom taktičkom simbolikom, nalaze i druga slova, poput A, ili recimo X, ili B, kao i niz drugih simbola koji označavaju postrojbu, smjer, grupaciju, ili područje djelovanja.

Uz slova i brojke vojne snage raznih zemalja u vojnim sukobima nose i niz drugih simbola uglavnom geometrijskih oblika, a koji opet predstavljaju oznake postrojbe, smjer djelovanja, pripadnost grupaciji i slično!

Dakle ni u slučaju slova Z na ruskim vozilima ne radi se o nikakvoj mitskoj pojavi, niti nekakvim teorijama zavjera, već jednostavno o dogovornoj vojnoj oznaci, posebno je to vidljivo jer se u zadnje virjem na terenu u Ukrajini viđaju i postrojbe s drugim oznakma osim one sa slovom Z. Neobično za medije je zapravo sam simbol Z, jer to slovo ne postoji u ruskoj abecedi, no vojni taktički simboli i pojedine abecede , baš u praksi i nemaju neke veze. Da pojasnimo , mnoge su vojske koristile i simbole pisma koje inače uopće ne koriste, poput grčke omege ili delte i slično. Kvadrat s ukrštenim linijama u obliku slova X recimo mnoge vojske koriste kao simbol pješačke brigade, odnosno u nekim slučajevima “prijateljske postrojbe”, konkretno koriste ga i NATO snage.

Vojno taktičko znakovlje i simboli postoje i za čitav niz drugih detalja za raspoznavanje, a često nemaju sličnosti s civilnim simbolima i oznakama, pa često neuke dovode u zablude, ili navode na donošenje svakakvih suludih zaključaka i rasplamsavanje mašte. Slučaj s ruskih oznaka Z je ujedno i jedinstven u dosadašnjoj povijest modernog ratovanja po medijskim reakcijama, naime oznake V koje su koristile i Hitlerove trupe, nije se odbacio, kao ni simboli poput malteškog križa i sličnih simbola.

Vjerujemo kako su se Ruske trupe mogle umjesto famoznog Z, recimo odlučiti za neko drugo slovo, ili simbol, pa onda procijenite što bi bilo s tim nesretnim slovom, odnosno oznakom?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s