DRUŠTVO: NI NJEMAČKA NIJE ŠTO JE NEKAD BILA, ŽIVOT JE TEŽI , CIJENE SVE VEĆE…

Priče o nestašicama jestivog ulja u trgovinama u Njemačkoj nisu urbana legenda, potvrđeno je iz svih mogućih izvora. Skupe stanarine, sve više smeća ondje gdje je to bilo prije nekoliko desetljeća nezamislivo vidjeti, Stranci koji su preplavili zemlju, Nijemci gotovo u manjni u većim gradovima , problem s prilagodbom imigranata iz arapskih zremalja, povećena stopa kriminala i smanjena sigurnost na ulicama?

To bi bio dio posljedica ne samo imigrantske politike, već općenito lijeve, liberalne politike koja mijenja lice jedne od najjačih ekonomija Europe i svijeta, Njemačke, uvijek gladne radne snage, “obećane zemlje” za one koji žele priliku i “brzu zaradu”. Nema više ni brze i “lake zarade”, prosjek plaća na “bauštelama” i raznim nižerazrednim , slabo plaćenim radnim mjestima nije dobar, a troškovi života su golemi.

Njemačka još uvijek nudi stabilnost, no ona nije ni izdaleka slična onome što su mogi koji ondje otišli očekivali, a ni onome što je bilo prije nekoliko desetljeća. “Pandemijske mjere” u Njemačkoj su bile znatno strože nego u Hrvatskoj, ograničenja i zabrane su donijele goleme štete, no i dodatno razbuktale sve veći broj nezadovoljnika općim stanjem u njemačkom društvu.

Rat u Ukrajini Njemačku je stavio na puškomet neprekidinih bahatih zahtjeva Ukrajinskog glumca-lidera Zelenskog, ali i pritiska SAD-a za jačanjem zabrana, sankcija i agresivnijom politikom prema Rusiji, s druge strane tu je ruski plin , koji Putinu daje jakog aduta u diplomatskom ratu i pritiscima prema Njemačkoj i EU. Njemačka je već godinama i neprekidna meta i odredište imigranata, od kojih se mnogi u toj zemlji nisu ni pokušali adaptirati, kao i Švedskoj, te opterećuju socijalni sustav zemlje.

Njemačka je još uvijek ekonomski div i sila, pa udare koji bi mnoge zemlje dovele u očaj amortizira , no pitanje je do kada će to moći.

Desetljeća promoviranja nekih novih vrijednosti i liberalnih agendi, Njemačku su danas dovele do toga da praktički više odnedavno nije ni većinska kršćanska zemlja, čemu valjda očito i teži liberalni globalizam , najdestruktivnijo društveno i političko uređenje po čovječanstvo ikada.

Danas, kada praktički u Hrvatskoj gotovo da nema nekoga tko ne poznaje barem jednu osobu koja je otišla privremeno, ili na duže vrijeme živjeti i raditi upravo u Njemačku, doalze do nas informacije “iz prve ruke”. U Njemačkoj se još uvijek može zaraditi više no u Hrvatskoj, ali morate raditi “kao crnac”. U Njemačkoj je socijalna pravdenost još uvijek daleko bolja no u Hrvatskoj, ali ju morate zaslužiti i opravdati, korupcija koja je sveprisutna u Hrvatskoj, u Njemačkoj je u granicama društvene prihvatljivosti i žestoko na udaru pravosuđa, dok u Hrvatskoj nema povjerenja u pravosuđe, koje je takođe korumpirano u pod utejacjem politike i raznih interesnih skupina.

Sve u svemu u Njemačkoj još uvijek postoje prilike, načini i mogućnosti za zaradu, no sve je to daleko od idealnog i načina života na koji su kod nas ljudi navikli. Rad je na prvom mjestu, izlasci su praktički minimalni, cijene odlaska u kafiće i restorane enormne, no zato je hrana jeftinija u prosjeku nego kod nas u Hrvatskoj (trgovački centri). Prednost Njemačke je još uvijek poštenije i uređenije društvo, no život je daleko teži nego ranijih desetljeća.

Njemačkim umirovljenicima također nije lako, treba znati kako je prosječna mrovina u Njemačkoj manja od 1200 eura, za žene i manja, pa sada to usporedite s u praksi višim cijenama života u toj zemlji, barem gledano oko stanovanja . Mirovina je i u Njemačkoj u slučajevima velikog broja tamošnjih umirovljenika niža od prosjeka, znači nerijetko i manja od 1000 eura.

Za naše pojmove, odlasci u Njemačkoj frizeru, na manikuru, restoran, kazalište zapravo je “teški luksuz”…

Da je život u Njemačkoj teži no prije 50 godina svjedoče i moga istraživanja njemačkih medija, institucija i rezultati anketa. Mnogi naši radnici u Njmeačkoj rade i po dva posla, ali i mnogi Nijemci, kako bi očuvali životni standard, no na štetu slobodnog vremena i življenja.

Svakodnevni troškovi života u Njemačkoj zadnjih godina drastično rastu, a što dovodi do štednje na mnogim nekada uobičajenim stvarima, poput naručivanja hrane , odlaska na izlete, ručkova vani i slično.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s