KUTINSKI OSVRT: SJEVERNI DIO KUTINE, ULICA HRVATSKIH BRANITELJA, HOĆE LI 30 I VIŠE GODINA KUTINSKE SRAMOTE KONAČNO BITI RJEŠENO PROJEKTOM “AGLOMERACIJA”!?

Koliko je projekt “Aglomeracija Kutina” zaista potreban prije svega građanima puno smo govorili. 50 godina su u Kutini neka naselja, ali i ulice praktički u prvoj gradskoj zoni što je čak i civilizacijski nedopustivo čekale osnovnu komunalnu infrastrukturu poput primjerice vodovoda i kanalizacije. Dotrajala mreža nije samo posljedica godina , već i činjenice da je Kutina prerasla postojeću komunalnu infrastrukturu odavno!

Broj automobila i promet ustostručio se u odnosu na godine kada je građena kanalizacijska i vodovodna mreža u užem dijelu Kutine. Okolica Kutine vodovod nije imala praktički do prije 10-tak i 15-estak godina, a kanalizacijski sustav je nešto što je posebna sramota najvećeg Moslavačkog grada ! Najbolniji primjer katastrofalnih lokalnih vlasti i vlastodržaca Kutine unazad 50 godina, a posebice zadnjih 30 godina, svakako je ulica Hrvatskih branitelja, odnosno sjeverni prilaz Kutini prema naseljima uz Kutinu, a uz cestu D45!

Nadomak samog centra grada, od nekadašnje “streljane” pa nadalje gledamo prizore koji ne pripadaju ni 20-tom, a kamoli 21. stoljeću i neshvaćamo kako je moguće da 30 godina nitko od gradskih vlasti nije ništa poduzeo po tom pitanju do današnjeg dana, kada su se konačno stvari pomakle nakon više od 3 desetljeća i mrtve točke i nazire li se početak rješenja ovog problema.

Od zgrade “Poduzetničkog inkubatora-PUNK”, nekadašnjeg “Komiteta” pa do kraja ulice Hrvatskih branitelja, a onda dalje kroz prigradska naselja poput Kutinske Slatine i drugih svjedoci smo nevjerojatnih činjenica od kojih doslovno boli glava!

Osim što 2/3 ulice Hrvatskih branitelja nema kanalizaciju, ovdje i puno drugih stvari “ne štima”. Nogostup građen prije 40 i više godina je dotrajao, prepun udarnih rupa, rasvjeta očajna, noću je sve nepregledno i sjenovito, tijekom kiša prepuno lokvi, udubljenja, propalih šahti! Sve ovo u prvoj gradskoj zoni pored Sportskog centra, sportskih terena i u gusto naseljenom dijelu grada. Povrh svega tu je i prometna državna cesta, drvoredi koji zaklanjaju zastarjelu i lošu uličnu rasvjetu… Smrad fekalija širi se čitavim putem uz ulicu Hrvatskih branitelja, sve do kraja, a nakon toga nastavlja kroz prigradsko naselje K.Slatina!

Uz vrlo opasnu i prometnu cestu nalazi se nešto što se više ne može nazvati ni nogostupom već se radi o stazi dostojnom brdskog , ili off road ekstremnog biciklizma, nema rubnjaka, nogostup je čitavom dužinom dotrajao, uništen vremenom, radovima, na mnogim mjestima preko njega su parkirani automobili, nema biciklističke staze!

To je bez uljepšavanja prava, istinska i realna slika sjevernog dijela grada i jednog od dva najprometnija prilaza Kutini! Nakon toliko godina, unatoč svim mogućim peripetijama, projektom Aglomeracija, nadamo se obuhvaćeno je i “konačno rješenje” i ovog dijela Kutine. Razni komentatori, te oporbene grupe po društvneim mrežama koje zadnje dvije tri godine kriziraju sve radove, sve što se inače događa, sigurno će i kada krenu radovi kroz ovu ulicu i prema sjeveru, naći vremena i inspiracije sipati drvlje i kamenje.

No treba znati, da bez obzira tko vlada politički Kutinom, ma kako se zove i koje su boje njegove zastave, rješavanje sjevernog prilaza Kutine i izgradnju infrastrukture u tom dijelu treba podržati makar vrišteći od sreće s prozora! Ma kakva god bila prašina, prometni zastoji i kaos, sve se to lakše može izdržati no činjenica da se 30 godina jedan dio grada držao infrastrukturno u počecima prošlog stoljeća!

Naravno da ima bezbroj kritičnih točaka, ulica uličica, dijelova Kutine koji vape za obnovom ne samo infrastrukture , već i drugim zahvatima, no bez rješavanja sjevernog dijela Kutine, odnosno ulice Hrvatskih branitelja, teško da je čitav projekt vrijedan skoro pola milijarde kuna smislen i zaokružen.

Naravno, kada dođe do radova cijelom dužinom navedene trase, nema ništa bez izgradnje nogostupa i biciklističke staze koja je od životnog značaja prvenstveno građanima tog prostora i prigradskih naselja . Treba imati na umu da je potrebno stati i na kraj i onima koji devastiraju, blokiraju i na neki drugi način zloupotrebljavaju javne površine i ugrožavaju sigurnost građana na tom potezu. Treba čuvati ono što se izgradi za buduća pokoljenja.

Nema niti opravdanja, niti objašnjenja za činjenicu kako 30 i više godina izgleda čitav potez od “komiteta” do Kutinske Slatine i Šartovca, niti objašnjenja lokalnih političara, bilo vladajućih, bilo oporbe želimo uopće slušati vezano uz ovu tužnu činjenicu, jer su tolike godine prošle i vremena je bilo, ne samo u ovom slučaju za mnoge građanima potrebne stvari.

Poduprijeti konačno rješenje ovako dugotrjane kutinske sramote, treba svakako, a ukoliko se rješenje ne dogoditi, one koji su ga bili dužni rješiti kazniti na izborima maksimalno. Nema treće opcije.

Da ne govorimo kako opisani potez nosi većim svojim dijelom , odnosno ulica ime Hrvatskih branitelja, pa bi ta ulica i infrastruktura u njoj, trebala biti ne samo dostojna imena najduže ulice i dionice, nego barem na razini uređenijih dijelova, da ne kažemo ostatka užeg centra grada, naravno takva bi trebala biti čitava Kutina i sva kutinska sela, no treba imati na umu da je činjenično da je 30 godina traljavosti i nerada teško ispraviti i popraviti za neko kratko vrijeme…

No ako se ikada u Kutini stvari poslože na svoje mjesto, naprave prioriteti, koji nisu ni manifestacije, ni projektna lutanja, ni “turizam”, ni ideološki skupovi, već goruće potrebe građana na “duže staze”, tada će sve ostalo doći samo po sebi, no za to treba osim “Aglomeracije” još projekata koji ne služe tek naslikavanju lokalnih političara , ili okupljanju društvene kreme u uske kružoke, već za izgradnju bolejg standarda svih građana , a ne grupa uljuljkanih u svojim političkim uljebljivanjem osiguranu sigurnost radnih mjesta u gradskoj upravi, ustanovama i javnim trvtkama. Zar ne?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s