SPECIJAL: “O TOME SE NE GOVORI”, U KUTINI I DANAS IMA OKO 1450 BLOKIRANIH GRAĐANA ŠTO ČINI 9,31 % RADNO SPOSOBNOG STANOVNIŠTVA!!??

PODACI O KOJIMA SE ŠUTI, SLUŽBENO U KUTINI I DANAS IMA SKORO 1500 BLOKIRANIH GRAĐANA, ŠTO ČINI 9,31 % RADNO SPOSOBNOG STANOVNIŠTVA, ODNOSNO 6,37% UKUPNOG BROJA STANOVNIKA! SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA PO BROJU BLOKIRANIH MEĐU NAJGORIMA U ZEMLJI S GOTOVO 10% BLOKIRANIH MEĐU RADNO SPOSOBNIM STANOVNIŠTVOM, OVA SITUACIJA NE MIJENJA SE VEĆ GODINAMA…..

U dužničkom ropstvu dužem od 5 godina, a često i 10 tak godina u Hrvatskoj je i danas na desetke tisuća građana! Barata se brojkama iznad 200 tisuća ukupno blokiranih građana prema raznim izvorima od FINA-e, pa do drugih. Podaci o blokiranim građanima za Kutinu dostupni su za 2019. godinu, gdje je vidljivo kako je u našem gradu nešto više od 1500 blokiranih osoba, što čini značajan postotak radno sposobnog stanovništva!

Dugotrajne blokade, nemogućnost vraćanja kamata i nakaradni sustav gurnuli i su izvan zakona i u položaj obespravljenih građana , pa čak moglo bi se reći onih trećeg reda tako značajan dio radno sposobnog stanovništva! FINA kao relikt nekadašnjeg socijalističkog sustava “platnog prometa”, tako evidentira desetke tisuća građana s dugogodišnjim blokadama, a dosadašnje mjere raznih hrvatskih vlada pokazale su se samo kozmetičkim i političkim, skoro populističkim najavama koje nisu pomogle praktički nikome!

Blokirani građani oni su drugog reda, žive u sivoj zoni, snalaze se na razne načine, a dio ih je morao napustiti zemlju u potrazi za dostojnim životom , ali i pravednijim društvom od onoga koje trenutno postoji u hrvatskoj kao jednoj od najkorumpiranijih zemalja EU, s katastrofalnom birokracijom i slabom socijalnom osjetljivošću prema mnogim skupinama, a posebno se to odnosi na blokirane građane.

Podaci iz 2020. godine Sisačko-moslavačku županiju tako svrstavaju među najgore što se tiče blokada građana:

“U odnosu na ukupan broj stanovnika županije najviše je blokiranih građana u Sisačko-moslavačkoj županiji, 6,74 posto i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, 6,28 posto, a te su dvije županije na vrhu i prema kriteriju broja blokiranih u odnosu na radno sposobno stanovništvo – Sisačko-moslavačka 10,22 posto, a Bjelovarsko-bilogorska 9,49 posto.”, podaci su to od prije dvije godine, a stanje se nije značajno promijenilo nabolje!

Udio blokiranih u Sisačko -moslavačkoj županiji među radno sposobnim stanovništvom i dalje se kreće nešto manje ispod 10% i u prva tri mjeseca ove godine prema podacima FINA-e za ožujak 2022. godine!

KUTINA u ovom trenutku ima oko 1450 blokiranih građana prema podacima FINA-e, što je neznatna promjena u odnosu na podatke iz 2019. godine! Udio u blokiranih u ukupnom broju stanovništva iznosi 6,37%, i temelji se na broju od 22.760 stanovnika koliko je popisano 2021. godine!

Ukupan udio blokiranih u radno sposobnom stanovništvu Kutine prema istim podacima iznosi visokih 9,31% što je u negativnom vrhu Hrvatske! O ovom problemu hrvatski mediji relativno rijetko pišu, a zanimljivo je kako SVI kutinski medijski prostori, od onih službenih , do raznih privatnih NIKADA nisu pisali o ovoj temi i STROGO JU IZBJEGAVAJU, ovu temu izbjegavaju i sve gradske vlasti unazad više od 10 godina i nigdje nećete čuti ni riječi na ovu temu.

Broj dugogodišnje blokiranih građana , njihov status, socijalna ugroženost i život na rubu , odnosno izvan sustava sigurno doprinose izuzetno lošim demografskim trendovima koji su pogodili Kutinu! Ni bivše , a ni današnje gradske vlasti, ne shvaćaju kako se šminkanjem grada, manifestacijama, neće poboljšati demografska slika grada, niti pomoći blokiranima, ili vratiti iseljene stanovnike. Najgore je što je kutinska oproba daleko nesposobnija od same pozicije , te ne nudi nikakvo poboljšanje, dapače još je gora opcija za Kutinu i kutinčane od sadašnje i mnogih prethodnih vlasti.

Blokirani građani žive godinama život građana drugog reda, a birokracija, kamate , onemogućavaju ih u normalnom radu i životu, štoviše ovi su ljudi često i ne svojom krivicom dospjeli u blokade oni kojima je onemogućen dostojan život i prava

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s