KUTINSKI URBANI TRAGOVI: “GUARDIAN”, ZABORAVLJENA KARIKA SCENE 90-TIH

Danas ćemo u “urbanim tragovima Kutine” ostati u glazbenoj povijesti našeg grada, koja je nepravedno zapuštena i izložena nestajanju u kolektivnoj memoriji. Punk i hardcore scena Kutine nastala je kao što smo saznali u punom sjaju u prvoj polovici 90-tih godina, no nestajanju i zaboravu je još više izložena scena s konca 80-tih, odnosno početka 90-tih godina u vremenima “prije Barake”.

No baš u to vrijeme zalaza bivše socijalističke države i raspada tadašnjeg sustava i o osvit prelaska na kapitalizam, višestranačje i tržišnu ekonomiju, Kutina je imala još jedan u nizu “procvata” glazbene scene , odnoso svoj vlastiti “novi val”.

Tako je koncem 80-tih nastao i bend “Guardian”, sastavljen od već poznatih aktera tadašnje kutinske rock scene. Guardian su činili, Mario Dautović -Dafta,, vokal i gitara, Hrvoje Netopil Jimi, bas gitara, te Vitomir Plaksij Vito , bubnjevi. Za razliku od tadašnjeg glazbeno žestokog zvuka mnogih bendova, Guardian je bio bend koji je svojim zvukom i glazbom zadirao u vode bendova poput legendarnih beogradskih EKV-a.

Tadašnja subkultura Kutine bila je izuzetno bogata, pa je tako bilo i mnoštvo pobornika “darkerskog pokreta”, danas znanog kao “Gothic”, a Guardian im je baš “sjeo”, bio je to bend koji na žalost nije dugo trajao, od 1989, kada su osnovani pa do 1990-te godine. Jedan od zapaženjih nastupa bio je u kutinskom klubu “Arcus” u današnjem POU Kutina, a koji je bio mjesto koje je okupljalo sve one koji su “nešto značili” na tadašnjoj glazbenoj, te općenito javnoj sceni grada koja se među nekim krugovima nazivala “alternativnom”.

Treba kazati kako su članovi benda prije Guardiana bili aktivni u “Pljugersima”, “Nesalomljivima” u kojima je tada svirao i Davor Žmegač, bivši gradonačelnik Kutine. Nakon prestanka djelovanja Guardiana, pojedini članovi benda su nastavili graditi kutinsku rock i alter glazbenu scenu, kroz članstvo u bendovima poput “Karme” i drugih.

Guardian je bio pravo osvježenje i novitet na tadašnjoj scenu s početka 90-tih i jer je glazbenim izričajem i žanrom odstupao od glavnih glazbenih smjernica tadašnje kutinske rock i alternativne scene koja je strahovito jačala u to vrijeme i probijala granice Kutine i Moslavine, mnogi upućeni i danas žale što bend nije ostvario barem jedan album, ili neke demo snimke, koje bi se mogle očuvati za današnja vremena. Guardian je čak snimio za jednu od svojih autorskih pjesama i spot koji im je snimio legendarni Ivan Pavlović Rip, osnivač prve kutinske, piratske TV.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s