KUTINA/POLITIČKI OSVRT: KAKVO JE POLITIČKO (NE)RASPOLOŽENJE KOD KUTINČANA?

GRADONAČELNIK SAČUVAO POPULARNOST, INTERES ZA POLITIČKA ZBIVANJA OSREDNJI, SVIM STRANKAMA POPULARNOST SLABI , ALI OVOG PUTA I POSEBNO ONIM VLADAJUĆIMA, SVE U SVEMU SITUACIJA JE VIŠE “SIVA” NO “ŠARENA”….

Proteklih tjedan dana proveli smo nekoliko “anketica” na Fb verziji naše mreže. Ova društvena mreža ne može , naravno biti posve pouzdana, posebno ne u Kutini, gdje imate Fb i zastrašivanja, te progone sugrađana koje provode neke od osoba iz kutinske političke oporbe , a sve pod “dirigentskom” palicom lokalnog medijskog izvjestitelja, no ipak, daju nekakav okvir za razmišljanje. Pokazalo se dapače u ranijim godinama da su upravo neka naša istraživanja o kretanjima na političkoj sceni grada, ali i onoj društvenoj bila prilično precizna u svojim analizama i predviđanjima.

Činjenica jest kako našu mrežu u Kutini čitaju gotovo svi, ma koliko uokolo trubili o “beznačajnosti”, ili pak kao lokalni ljevičari, trabunjali i vrijeđali o “plaćenicima” i slično, postoji tek jedan medijski plaćenik u Kutini i taj se nalazi na platnom spisku javnog medijskog poduzeća, ali svojedobno i na platnim spiskovima još nekih javnih tvrtki, Udruga i slično, a upravo je kod oporbenih krugova omiljeni medijski neslužbeni promotor, kod nas takvih NEMA!

Činjenica isto tako jest da zabranjujemo i onemogućavamo glasovanje na anketama koliko god možemo lažnim profilima čime se služi najviše upravo lokalna ljevica i još neki akteri političkog i medijskog života u Kutini. Tako dobivamo rezultate koji , ne čine nekakvu fiksnu referencu, no dobar okvir za analizu i u konačnici predviđanje nekih kretanja u određenom budućem vremenskom razdobolju.

Tako kada, sumiramo, četiri ankete koje smo proveli tijekom zadnjih 10-tak dana vidljivo je kako naši sugrađani, odnosno čitatelji i dalje smatraju Zlatka Babića za najpouzdanijeg, odnosno najomiljenijeg političara u Kutini i to velikom većinom!

Ankete pokazuju i kako oporba zapravo u Kutini u nekom značajnom organiziranom obliku praktički u ovom trenutku ne postoji. SDP se sveo na povremene Fb ispade čelnice te stranke, koji su već postali toliko degutantni da ih nećemo više ni komentirati. Naš je savjet odavno poslan , više konstruktivnosti, a manje nesuvislih kritika, osobne mržnje i antagonizma prema pojedinim sugrađanima, te odmak od “škole” lokalnog medijskog Fb nasilnika, te regresivnih ideologija iz bivših vremena…i možda rejting i naraste…no hoće li naš savjet netko poslušati, to već nije toliko bitno za nas.

Ono što su ankete pokazale, a odudara od onoga što više manje svi u Kutini znamo, jest pad rejtinga stranaka općenito, ne mislimo sada tu na oporbeni SDP, koji praktički ne postoji kao stranka, već privatna politička grupa čelne osobe, već prije svega na VLADAJUĆE STRANKE!

HDZ u svim anketama ne bilježi nekakav poseban rejting, ali i ni povjerenje građana . Očito je da HDZ u Kutini ne mijenja svoju taktiku, samodostatnosti i računice kako imaju vječno dovoljno svojih baznih birača, ali i onih ovisnih o radnim mjestima u javnom sektoru za svoj opstanak na čelu Kutine. Uz to računaju i nadalje na sveopću malodušnost i slabu izlaznost na izborima. HDZ-u u Kutini konkretno najjača je karta što manji izlazak birača na izbore! Ako se to značajnije promjeni u budućnosti, tada će biti vrlo jasno vidljiva prava “snaga” HDZ-a, odnosno postotak podrške građana, koji je zabrinjavajuće mali u ukupnom postotku upisanih birača, ili pak popisanom stanovništvu. Neka to ne veseli ni SDP, jer su oni po tom pitanju ne samo dotakli, već i “probili” dno!

Zlatka Babića u popularnosti tako nije ništa očito omelo, dapače, sve ankete po tom pitanju daju mu prednost sada više ne samo pred drugim liderima stranaka , ili politički jakim pojedincima, već i prema strankama, pa i svojoj bivšoj!

U Kutini se i politička situacija u odnosu na izborne rezultate drastično promjenila, HSLS je nestao s karte parlamentarnih stranaka i političkih čimbenika Kutine uopće. HDZ i dalje šutke koalira sa privatnom skupinom bivših HSLS-ovaca na čelu s D.KLjakićem, što jedan bitan udio birača desnog centra ne podržava, ali ni dio samih birača HDZ-a. SDP s druge stranke igrao je na “aferu” u Kutini, te nije polučio nikakve osobite rezultate, već dodatni pad, tu uopće nema promjene nabolje, kao ni mudrije taktike čelne osobe , već dapače kontinuitet političkog amaterizma i destrukcije na koji očito je kutinčani nisu “pali”, već suprotno, smatraju to nečim negativnim i nedoraslim ozbiljnoj politici.

MOST kao MOST, dok na državnoj razini bije bitku protiv HDZ-a, čas tražeći suborce na krajnjoj ljevici, čas na krajnjoj desnici u Kutini predstavlja zabetonirano sigurnu ruku podrške većinskoj skupini u Gradskome vijeću pod vodstvom HDZ-a. DP u Kutini gotovo da ne igra niakakvu političku ulogu, HSU, kao dio vladajuće HDZ-ove koalicije tek nije ništa više do recimo ukrasne naljepnice na ladici kuhinjskog elementa. HNS je ” u igri” ove sezone zahvaljujući ovog puta HDZ-u, a HSS je zapravo jedina stranka koja je samostalno došla do jednog viječnićkog mandata i bez upadanja u lijeve i desne koalicije, što je hrabro, a eto, ima i nekog efekta, premda ovu stranku drži zabetoniranu unutar oporbe u kojoj se nalazi SDP, zatim “Laburisti” koja je parlamentarna stranka u gradu isključivo i jedino zahvaljujući katastrofalnom koalicijskom potencijalu sadašnjeg SDP-a, kao što je u “političkoj igri” HSU isključivo zbog slične situcije u HDZ-u… I tu, kutinska politička “scena”, točnije bijeda staju i prestaju.

Najzanimljiviji je put naše zadnje ankete, gdje smo postavili pitanje koja vam je u Kutini najomiljenija strnka, a velika većina čitatelja odgovorila je s “NIJEDNA”….mogu sada to pravdati stranke što “njihovi birači ne prate našu mrežu”, ili s druge strane što “fan grupi” lažnih profila ljevice nije dopušteno kod nas sudjelovati, ili što im to “ije interesantno”, no kada zbrojimo, ponavljamo, broj upisanih birača i konačni broj glasova vladajuće koalicije, ili one oporbene, te drugih stranaka koje su izašle na izbore u zadnja dva ciklusa, onda je jasno kako je ovakav rezultat ankete i više nego transparentan!

Ovakva politička situacija ujedno ocrtava i ukupnu društvenu situaciju u Kutini, gdje “kolo vode” tek prosječni, loši, ili lošiji, dok ostali ili ne sudjeluju ni u izbornom procesu, ni u čemu, ili pak napuštaju grad, a što je vidljivo i iz zadnjeg popisa stanovništva gdje Kutini “fali” 13% stanovništva u odnosu na 2011-tu godinu!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s