KUTINSKI URBANI TRAGOVI: DOBA FANZINA….

Fanzin inače kolokvijalno označava “magazin fanova”, odnosno neformalno glasilo koje objavljuju i uređuju fanovi nečega. Fanzini kao produkt urbanog društva popularni su, naravno bili u vremenima prije interneta, odnosno njegove dostupnosti svima, te daleko prije razvoja društvenih mreža i pojave “pametnih telefona”.

Kutina je još 80-tih godina, a kasnije i 90-tih načinila veliki iskorak po pitanju urbane kulture, pa tako i pojava nekih fanzina koji su obilježili to razdoblje. Sigurno će mnogi okupljeni oko kutinske glazbene scene sjetiti se fanzina “Adijo pamet” koji je povremeno izlazio do konca 90-tih, a tu je i “Ponos provincije”, također vezan uz kutinsku tadašnju glazbenu scenu, no i promišljanja subkulturnih skupina aktivnih u to vrijeme. Od fanzina tu je 90-tih bio i jedan posve drugačiji, a zvao se “Another World”, bio je to fanzin kutinskog društva ljubitelja znanstvene fantastike i fantastike “Sfinga”.

Aktivisti vezani u to vrijeme uz izlazak spomenutih fanzina bili su Tomislav Pelin, vezano uz “Adijo pamet”, oko fanzina “Another World” bili su angažirani Tomislav Bukovac, Robert Šeić i Krešimir Lenić iz “Sfinge”, a postojao je i “ženski” fanzin , “Unmasked creeper” (Raskrinkani dopuz), iza kojega su stajale Nikolina Majdak i Ana Malačić.

Fanzine su u Kutini u to vrijeme lokalni aktivisti sami pisali i uređivali, a umnožavali ih putem kopirnih aparata, te uvezivali “klamericama”, izuzetak je jedan , ili dva broja “Another World-a”, koja su izašla u praktički novinskom formatu zahvaljujući tadašnjoj Tiskari i knjigovežnici i Tomislavu Bukovcu.

Kutina je dakle u navedena vremena bila visoko kotirala na fanzin-skoj sceni tadašnje Hrvatske “underground” scene i prednjačila i po tom obliku kreativnosti i izričaja od mnogih gradova u zemlji. Smjena generacija, ali i razvoj i dostupnost interneta , te nastanak društvenih mreža, blogova , dovela je do konca doba fanzina, a aktivizam se preselio na web.

Vjerujemo kako postoje mnogi primjerci tadašnjih kutinskih fanzina, bilo da se radi o onima vezanima uz glazbenu, društvenu, ili SF scenu grada koje pojedinci imaju i čuvaju u svojim arhivama.

Ispričavamo se unaprijed , ukoliko smo neki fanzin preskočili, ili zaboravili, ali vi ste tu, da se sjetite, javite i ukoliko možete poašljete informacije i fotke. Ne dopustimo da jedan čitav kreativni svijet Kutine, koji je zapravo ovaj grad gradom i činio desetljećima zauvijek izbrišu vrijeme i zaborav….

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s