KUTINA: BLATNA I TUŽNA ISTINA KOJU GRADSKE ELITE IZBJEGAVAJU VIDJETI I GOVORITI O NJOJ

Fotografije desetaka cm blata na cestama u okolici Kutine, zatrpani putni jarci, otežan promet, štete, a što su sve svi gradski službeni medijski prostori vješto prešutjeli otvaraju mnoga pitanja. Nisu samo loše održavana infrastruktura i putni jarci, te ogromna količina oborina krivi za ono što imamo prilike sporadično gledati zadnjih godina.

Poljoprivredne površine preblizu su cestovnim pojasevima, bankine su nasipane nestručno i površno, a uređenje zelenih površina je sve skuplje. Mnogi zaboravljaju da je recimo karnistar od 5l najobičnijeg “supera 95” dosegao cijenu od nevjerojatnih 70 i više kuna, da su troškovi života nenormalno narasli i rastu i dalje.

Čini se kako gradske vlasti uopće prema onome što plasiraju medijski van nesvjesne situacije, namjerno ju ignoriraju, te javnost obmanjuju “pozitivnim” vijestima na svojim službenim i neslužbenim web i FB prostorima. Naime uz probleme s kojima se građani suočavaju, a koje nećete moći pročitati ni na gradskom web-u ni raznim FB profilima iza kojih stoji recimo dio osoba iz kutinskog HDZ-a, ignorira se i činjenica da su nam sela sve pustija, posebno na sjeveru i istoku Kutine, da zaraslih i neodržavanih površina ima sve više, a da kriza i ogromne cijene hrane i goriva, mnogima onemogućavaju pravovaljano održavanje površina.

Uz to poljoprivrednici u najmu velikih parcela, ne obaziru se na činjenicu da su ceste blizu, te nerijetko, a ima na desetine primjera oranice dovode do par cm do putnih jaraka, pa kod kiše kakvu smo imali prije nekoliko večeri, dolazi do ispiranja golemih količina zemlje u putne kanale, pa i same prometnice..

Infrastruktura u većini kutinskih naselja, posebno ona putna je prastara. Konkretno u Kutinskoj Slatini, te Katoličkim Čairama na sjeveru Kutine, gdje smo imali kaos nakon zadnjeg nevremena cesta je obnavljana još koncem 80-tih godina, pred sam rat, promet se ondje povećao dramatično, nema uređenih kanala, bankine su očajne, cesta uska, nema nogostupa, odvodnje, ničega!

Isto tako ključna mjesta gdje je došlo do izlijevanja golemih količina blata i vode na ceste, nisu na mjestima koja su neobrađena i napuštena, već suprotno, gdje su u blizini obrađene površine, nagib terena, te nikakva odvodnja!

Nije ovo problem od jučer, ovo je problem s kojim se nose stanovnici okoline Kutine, pa i nekih dijelova užeg područja grada već desetljećima. Unatoč silnim naporima da se stanje infrastrukture u Kutini prikaže dobrim, javnosti oči “zamažu” manifestacijama, kićenim rječnikom, kojekakvim projektima vezanim uz turizam, te pomno odabrane privilegirane skupine, stanje je sve gore!

I da realnoj strani priče , a koju gradske vlasti svjesno pokušavaju cenzurirati putem medija koje plaćaju vašim novcem, sve gore vremenske anomalije i vremenske prilike su na vidiku. Lipanj je tako prema srednjoročnim prognozama mjesec kada možemo očekivati vruće , sparno vrijeme, uz mogućnost čestih jakih grmljavinskih nevremena, s dosta oborina u kratkom vremenu! Dakle potpuno je jasno da će u slučaju da se ponovi intenzitet oborina i nevrijeme od prekjučer ponovo stradati ista mjesta , moguće još i gore, zbog sada potpuno zapunjenih kanala i nanosa zemlje.

O ovim i drugim realnim problemima građane lokalni mediji ne žele obavještavati, već sve nasilnije šire propagandu fokusiranu na manifestacije, obilaske, nonšalantno ponašanje uže gradske uprave, hvalospjeve i stvaranje privida napretka Kutine, međutim stvarnost je posve drugačija.

Od obećanja o smanjenju komunalne naknade , koju je drastično povećala SDP-ova vlast, pa onda dodatno i današnja, nema ništa. Petrokemija stoji s proizvodnjom, mlađi ljudi odlaze u potrazi za novim poslovima izvan Kutine, imamo 13,5% manje stanovnika, sela su nam zapuštena, financiraju se javnim novcem silni mediji, povlaštene skupine, udruge i pojedinci, prenapučena gradska uprava guta ogroman novac, a okolica grada tone u blato, gubi stanovništvo!

Već smo pisali kako privatne stambene zgrade i investitori nemaju nikakve veze s gospodarskim rastom , a stanovi su namijenjeni onima s dubljim džepovima, te kao financijsko osiguranje investitoru u vremenima krize, skorog prelaska na euro i slično!

U Kutini smo svjedoci da doslovno povlaštena elita radi doslovno što hoće, od zapošljavanja preko veze, te lagodnog života na državnim, gradskim jaslama. Ista situacija je i na medijskoj sceni, gdje postoje takve stvari koje nigdje osim u Kutini ne možete vidjeti, od toga recimo da se ulažu stotine tisuća kuna u potpuno tržišno ne perspektivni lokalni radio, čiji zaposlenik primjerice godinama radi privatno i uređuje svojih nekoliko FB stranica, uopće ne mareći za tvrtku u kojoj je zaposlen.

Što se tiče infrastrukture u okolici Kutine, onda je zabrinjavajuće loša. Gotovo u 80% naših sela dan danas nema ni kanalizacije, ceste su loše, a nogostup nepoznat pojam, neka mjesta nemaju ni gradski vodovod, neka su opustjela do te mjere da u njima u zadnjih 10 godina nema i do polovice stanovništva!

No umjesto da se o ovome govori i ukazuje na probleme, mi imamo gradsku elitu koja “širi pozitivne vijesti” i ignorira stvarnost.

One thought on “KUTINA: BLATNA I TUŽNA ISTINA KOJU GRADSKE ELITE IZBJEGAVAJU VIDJETI I GOVORITI O NJOJ

  1. Bravo,svaka čast,ali to nije problem samo sjevernog dijela Kutine,isto je i na zapadnom dijelu i to uz državnu prometnicu Kutina Sisak je na izlazu iz Kutine.Tu postoji još i problem što nikako da se dogovore Grad Kutina i Županijska uprava za ceste u čijoj je uopće nadležnosti čišćenje odvodnih kanala uz državnu prometnicu inanosa ispod mosta na ulazu u Zagorsku ulicu,pa sad lijepo svaki puta kod veće kiše ionsko poluzatrpan most se i dalje puni naplavinama,voda i mulj prelije se preko prometnice,puni se smećem gradska kanalizacija,a kad sve počne smrdjeti stanovnici sami čiste i peru jer odgovor nije nema niti na vidiku.Bez obzira na dopise,pozive službi 112,dolascima policijskih patrola sve je opet isto kod slijedeće kiše.Nekad se voda prelijevali kod ekstremno velikih oborina,proloms oblaka,a sad je dovoljno i manja količina pa da se odvodni kanal zapuni do vrha.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s