MUKE PO GRAĐANIMA, KAKO TO DA SU CIJENE MNOGIH NAMIRNICA U SLOVENIJI I MAĐARSKOJ NIŽE NEGO U HRVATSKOJ, ALI NE SAMO ONDJE….??

Odlazak u prekograničnu kupovinu stara je tradicija u Hrvata mogli bismo kazati. Odlazi se preko “grane” već desetljećima, no ne kao u “savršenom socijalizmu”, kada se išlo po niz stvari koje u tadašnjoj Hrvatskoj jednostavno niste mogli pronaći ni kupiti, već zbog nižih cijena osnovnih životnih namirnica i slično! Propala je teorija raznih vladajućih domaćih političkih uhljeba o tome “kako se ide u siromašne zemlje lošeg standarda, gdje je zato sve jeftinije”, e pa ni to više ne drži vodu!

Hrvatska je u mnogim najosnovnijim namirnicama i banalnim stvarima skuplja i od puno gospodarski jačih i bolje uređenih zemalja!!! ?? Zašto je to tako, trebalo se pitati baš isto tako kao i zbog čega smo u vrhu EU po korupciji! Nedavno smo tako pisali o Mađarskoj gdje je gorivo tamošnja Vlada zamrzla na nešto više od 9,20 kuna po litri, dok se naša Vlada hvali kako je subvencionirala cijene pa nam samo malo fali do 15 kn po litri???

Neke namirnice su jeftinije i u Njemačkoj i Austriji no u Hrvatskoj, koja ima daleko niži standard. Mi ćemo ostati u susjedstvu, pa samo kazati kako su prosječne cijene sljedećih namirnica recimo, niže u Sloveniji nego Hrvatskoj i to one šećera, soli, riže, tjestenine , brašna, kruha , tosta, flaširane vode, graha, soka, toaletnog papira, hrane za pse!!!

Slovenci imaju trenutno više cijene od nas, mlijeka, topljenog sira, rajčice , te piva, provjerio je “Jutarnji list”. U Mađarskoj su od provjerenih artikala, jeftinije nego u Hrvatskoj sve nabrojane namirnice osim ulja, koje je skuplje nego u Hrvatskoj i u Sloveniji i u Mađarskoj. Kako je moguće da su u nizu EU zemalja u trgovinama maloprodaje namirnice uglavnom jeftinije nego u Hrvatskoj, pa čak u dosta slučajeva i u visoko razvijenim zemljama? Kao što znamo plaće u Hrvatskoj, kao i životni standard puno su niže od onih u recimo Njemačkoj, Austriji, pa i susjednoj Sloveniji?

Činjenica jest kako cijene hrane rapidno rastu i u najjačim zemljama EU, posebno u Njemačkoj, no kod nas također. Ukoliko često osobno odlazite u trgovačke centre, konkretno i kod nas u Kutini , mogli ste primijetiti nagli rast cijena u zadnjih nekoliko mjeseci, poskupljenja se događaju praktički na mjesečnoj razini, a u nekim slučajevima i puno češće. U Hrvatskoj je u odnosu na prošlu godinu, unatoč mjeri smanjenog PDV-a višestruko poskupjelo gotovo sve, od kruha, mlijeka, do mesa , ulja, brašna, riže, graha, povrća…

Cijene mesa i ribe nešto sporije rastu zbog poreznih oklašica, no ne svugdje, danas su recimo mnogi artikli koje kupujemo po “akcijskim” cijenama zapravo skoro skuplji no što su prije koji mjesec bile u redovnoj cijeni. Rast cijena je gotovo nemoguće ne primijetiti. Čak su i ugostitelji počeli lagano dizati cijene nekih artikala, primijetili smo kako pivo po 13 kuna nije lako naći u kafićima, srednja cijena je već posvuda 15 kuna, kava je za sada uglavnom istih cijena, no samo je pitanje kada će početi rasti cijene svega u ponudi.

Povrću cijene lagano rastu, a što se tiče goriva, građevinskog materijala, raznih usluga, da i ne govorimo!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s