KOLUMNA: “GLOBALNO TROVANJE” I KAKO GA IZBJEĆI

Nema praktički tjedna da ne saznamo kako se s polica trgovina povlači neki proizvod zbog otkrića kako sadrži nedozvoljene količine štetnih tvari, pesticida, teških metala, te raznih kemijskih spojeva štetnih za ljudski organizam. Nismo još pročitali kako se nešto uopće može kupiti bez imalo štetnih sastojaka u sebi, tek zbog nedozvoljene količine,. Ono što jedemo uglavnom sadrži “dozvoljene” količine raznih štetnih spojeva.

Zadnjih desetljeća udio pesticida u voću i povrću raste. Tlo je zatrovano, pesticidi se koriste, kao i drugi spojevi u želji za proizvodnjom što veće količine hrane i tako se izađe u susret potražnji golemog tržišta, te sve više konzumenata. Nedavno je su provedena i istraživanja od strane europske organizacije “PAN Europe”, koji su sastavili uznemirujući izvještaj nazvan “Zabranjeno voće”. Pesticidi i razni drugi kemijski spojevi nalaze u tlu, vodi, zraku… živimo u vremenima kada se plaća cijena “napretka”

I baš stoga se pitamo koja je prava narav globalizma i same politike EU, koja brani raznim dekretima, odlukama i preporukama korištenje tradicionalnih , starih vrsta sjemena, obeshrabruje osobni uzgoj zdrave hrane za osobne potrebe, proglašava štetnim korištenje motike??? Tko stoji iza takvih odluka i takve politike? Moćne prehrambene kompanije, neke zle sile? Dobre, prema onome što im se nalazi u narativu, svakako nisu.

Otkriveno je kako se u čak 55 pesticida, koji se nalaze na listi za ukidanje nalaze izuzetno opasne tvari poput klorotolurona, hidroksikinolina, tebukonazola, ove tvari su kancerogene, radi se o hormonskim otrovima, neurotoksinima i drugim stravičnim sastojcima koji se nakupljaju u okolišu. Udio ovih otrova u prehrambenom se lancu povećava iz godine u godinu!

U ovakvim okolnostima treba istaknuti i činjenicu kako je prije desetaka godina svega 6,4 % voća bilo “pojačano” s više od jednog pesticida, a danas je taj udio narastao na više od 10%. Poljoprivrednici koriste i više pesticida, stvarajući tako koktele o čijem se utjecaju ne zna dovoljno!

Proizvesti domaću hranu u vrtu za svoje potrebe put je dakako prema smanjenju opasnosti za vas i obitelj, no društvena kretanja su takva da se ovakav vid proizvodnje hrane na malo, ne potiče niti subvencionira. Samoodrživost po pitanju hrane i zdravlja u vašim je rukama, ne treba tu puno filozofije , već komadić zemlje na mjestu izvan užeg urbanog centra, nešto vještine i znanja koja možete pokupiti i na raznim mrežnim stranicama, sjemena tradicionalnih sorti još uvijek unatoč naporima da se izgubi postoji i način izbjegavanja trovanja samih sebe je tu. Stvar je koliko imate volje i razuma tako i postupiti, jer najlakše je ući u trgovački centar i kupiti lijepo poslagano povrće i voće….ali i razne kemijske spojeve skupa s njim.

Kancerogeni glifozat primjerice prisutan je u pseticidima, te čitavoj lepezi voća i povrća, no u EU godinama odugovlače s njegovim povlačenjem s tržišta, ujedno se radi o najupotrebljavanijem herbicidu na planeti! Zbog raznih lobiranja agroindustrije i političkih kompromisa ovaj sveprisutni kancerogeni pesticid ostaje u upotrebi barem još godinu dana, a tako stiže i do vaših stolova!

Živimo u svijetu , gdje je trovanje ozakonjeno markicom napretka i lobiranjem moćnih kompanija i lobija, političkim odlukama i željom centara moći za zaradom. Živimo u svijetu, gdje svakodnevno zapravo bivamo konzumenti “otrovne jabuke” iz ruku zle vještice progresa i globalističkih interesa… Izbor je imala i Snjeguljica u bajci, kada joj je prerušena zla kraljica ponudila otrovnu jabuku, izabrala je pogrešno, no sve je dobro završilo, nemojte biti Snjeguljice, jer život često nakon lošeg izbora nema happy end!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s