KUTINSKI URBANI TRAGOVI: “KUTIKON” MJESTO NA KOJEMU JE KUTINA BILA SREDIŠTE GALAKSIJE….

foto: organizatori “Kutikona” Mala sala POU negdje 1995. godine! (ustupljena fotografija)

Središte galaksije nekad je bilo u Kutini, naravno one ljubitelja SF-a! O čemu se radilo? O “Kutinkonu” konvenciji ljubitelja Znanstvene fantastike iz cijele zemlje, a koja se događala pod dirigentskom palicom udruge “Sfinga” iz Kutine. Koliko je jaka bila SF scena u Kutini govori i činjenica da je Kutikon do konca 90-tih godina okupljao u Kutini elitu domaće Sf scene, ali i daleko više od toga. Od prve konvencije u Kutini, još ratne 1993-4 godine u astronomskoj kućici O.Š. Mato Lovrak, do nezaboravnih konvencija u “Arcus” klubu kutinskog POU, odnosno “Maloj sali”, pa do zadnjih, održanih na katu Spotskog centra, ova se konvencija nametnula na tadašnjoj sceni kao jedna od 4 najjače u cijeloj Hrvatskoj uz bok sa osječkim Essekonom, riječkim Rikonom, Istrakonom u Pazinu, te naravno majkom svih Hrvatskih Sf konvencija zagrebačkim Sferakonom!

Kutinski “Kutikon” posjetili su tako u više navrata pokojni Krsto A. Mažuranić, bard cjelokupne SF scene u Hrvatskoj, ali i šire, hrvatski prevoditelj, književnik i urednik dva glasovita SF magazina “Sirusa” koji stekao svjetsku slavu, te domaće “Future”. Kutina je kroz djelovanje “Sfinge” u naš grad dovela i Darka Macana, koji je boravio na dva Kutikona, poznatog romanopisca i strip scenarista, koji je radio čak i za glasoviti američki Marwell!

Na Kutikonu se dogodila i domaća premijera knjige jednog od najpoznatijih Sf pisaca svijeta, gosti su dolazili iz Osijeka, Zagreba, Rijeke, te mnogih drugih gradova. Udruga Sfinga uspješno je organizirala i ljetni festival igre epskih uloga, najveći u zemlji, no o tom drugom prilikom.

Kroz kutinsku Udrugu “Sfinga” koja je zaslužna da naš grad svojedobno bude centar ljubitelja popularnog žanra Hrvatske prošli su mnogi kutinčani, entuzijasti i aktivisti, te ljubitelji SF-a poput Tomislava Bukovca, Damira Varata, Roberta Šeića, Duška Rastovca, Krešimira Lenića, Gorana Penjina i mnogih drugih. Kutikon je bio zapažen i na razini cijele Hrvatske, te se mnogo pisalo i govorilo o ovom događaju koji ne samo da je promovirao i popularizirao SF kao književnost, već i računalne igre, filmove i sve što prati žanr. U vrijeme održavanja “Kutikona”, kutinska Sfinga izdavala je svoj fanzin “Another world” koji se distribuirao i na drugim konvencijama diljem zemlje. Na žalost sve je ovo danas tek “urbani trag Kutine”, koji polako blijedi i nestaje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s