HRVATSKA: MOGU LI MJERE ZAŽIVJETI, ZAŠTO NE PADAJU CIJENE I MOŽE LI SE DOGODITI DA POJEDINI ARTIKLI NESTANU S POLICA TRGOVINA?

Mogu li Vladine mjere u dijelu najavljenog ograničenja gornje granice cijena za pojedine prehrambene artikle, dovesti do niza problema? Čini se kako je najava kako će cijene mesa, osobito mljevenog miješanog mesa, svinjetine i slično dovela do niza problema.

Naime, sitni proizvođači mesa, mesnice i mali trgovci pobunili su se tvrdeći kako će propasti ukoliko se budu držali mjera, jer bi cijene mjerama određenih artikala bile ispod nabavne cijene?

Cijene goriva doduše niže su u odnosu na prethodne mjesece, što umanjuje cijene transporta, no cijene ne padaju. I naši suradnici provjerili su stanje cijena prehrambenih artikala obuhvaćenih vladinim mjerama, no cijene nisu pale! Trgovci pak tvrde kako su marže ostale iste, pa je nemoguće uskladiti cijene s mjerama i realnim troškovima. Postoji i bojazan, kako bi mjere mogle ići u korist uvoznicima i većim trgovačkim lancima, dok bi male trovce, mesnice i domaću proizvodnju mesa mogle dodatno srozati.

Piletinu po cijeni određenoj mjerama po 24,99kn po kligramu, nismo pronašli u Kutini, kao ni svinjski vrat po istoj cijeni, a ni lopaticu, o miješanom mljevenom mesu da i ne govorimo.

Mjere su potrebne , jer su građani prenapregnuti divljanjem cijena i inflacijom koja traje već godinu dana, ali iste bi mogle ozbiljno oštetiti domaće mljekare i svinjogojce, ukoliko se ne pronađe zadovoljavajuće rješenje. Neki mjere smatraju jeftinim političkim potezima koji neće donijeti dugoročno ništa, a zamrzavanje cijena energenata do proljeća hitna je vatrogasna mjera sprečavanja ozbiljnog urušavanja socijalne sigurnosti i na posljetku valu nezadovoljstva i nestabilnosti u zemlji, ali u tom slučaju i priličnu vjerojatnost dolaska kraja današnjoj Vladi.

Isto je tako činjenica da oporbene stranke ne nude ništa ozbiljnije, ni konstruktivno osim kontinuiranog javnog prozivanja i agende “lopovi”. Radikalno lijeva politička opcija “Možemo” u Zagrebu je pokazala da ne može i izazvala niz problema i kaos, a i ideološke poteze koji nisu primjereni ni vremenu, ni narodu , ni mjestu… Na današnjim prosvjedima vidjeli smo aposlutno loše lice oporbe u vidu MOST-a, Radničke Fronte i Možemo, stranaka dijametralno različitih političkih ideologija , a zajedničke gladi za vlašću i ništa više…dakle jednom rječju cirkus i neartikuliranu galamu, kojom se pokušalo iskorisitti nezadovoljstvo stanjem u državi…no narod nije prepoznao u ovakvim, politički neozbiljnim, pa čak i opasnim politikama i skupinama, rješenje za promjenu u korupciju ogrezlog HDZ-a.

Upravo obim istinske realizacije Vladinih mjera u praksi moglo bi učvrstiti, ili dodatno oslabjeti aktualnu Plenkovićevu vlast, kao i dalji razvoj globalnih događaja tijekom jeseni i zime.

Ono čega se na koncu mnogi s razlogom pribojavaju, jest nestanak s polica upravo artikala koji su obuhvaćeni mjerama, ovo nije tek nerealna bojazan, jer se nešto slično već događalo u zemljama EU, koje su pokušale provesti slične mjere u praksi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s