KUTINSKA STVARNOST: “USPJESI” I VELIČANSTVENI PROJEKTI KUTINSKIH POLITIČARA KROZ DESETLJEĆA…..

Kretati u ovakav poduhvat, značilo je dobro se pripremati i prekopati ladice arhive, ali i živih sjećanja mnogih naših bivših i sadašnjih suradnika, i sugrađana. Oni koji misle svojom glavom, a ne stranačkom, poput nekih naših novopečenih “izvršnih urednika” i sličnih, znaju koliko je čista ova istina koju ćemo sada iznijeti. Busaju se naši, domaći, kutinski “selski” političari već desetljećima u svoja dostignuća i postignuća, zasluge za “razvoj grada”, a onda …TRES! Neumoljiva, mada nepotpuna , statistika i to DRŽAVNA ih opali “mokrom krpom” posred čela…u zadnjih 10 godina Kutina je izgubila oko 13% stanovnika i u vrhu je neslavne liste demografski najgorih gradova u zemlji!!!???

Pa kako se moglo dogoditi da toliko ljudi iseli i napusti “raj na zemlji”, “grad tehnologije”, “grad prijatelj djece”, mjesto ugodno za život itd itd itd..????? I kakve su to spektakularne rezultate napravili ti naši “političari”, do jučer smjenski električari, petrokemijski direktor, novinar, aktivist, te glazbenik, željezničar i ostali????

Pokušati ćemo jasno, argumentirano i svima razumljivo pokazati samo neke od nevjerojatnih “genijalnih” poteza kutinskih čelnika i vlasti unazad 15-estak godina , a koji vjerno dočaravaju s kakvim to ljudima imamo posla i zbog čega nitko ne želi živjeti u gradu koji naprosto cvjeta ako čitamo razne HDZ-ove, SDP-ove i druge online pamflete po društvenim mrežama.

TRŽNICA NA KRAJU GRADA?

HSLS, kao tehnokratska kutinska stranka koju je predvodio bivši gradonačelnik D.Žmegač, napravila je potez “za notez”, a koji ni danas nije naišao na razumijevanje sugrađana. Srce i žilu kucavicu grada, staru tržnicu (plac) na mjestu današnjeg trga dr. Franje Tuđmana izmjestili su na sam kraj grada prema željezničkom kolodvoru, a nekada zapušteni plac…??? Nikada narod ovog kutinskog i moslavačkog kraja nije ovaj “poduhvat” prihvatio pa čak i današnji HDZ-ovci to nevoljko priznaju!

TURISTIČKA ZAJEDNICA DALEKO OD OČIJU?

Drugi suludi potez na koji je potrošeno više milijuna javnih kuna je priča oko razmještanja ureda TZG Kutina, ova priča izgled kao dječje igranje gradskim milijunima. Prvo se uložilo ogromna sredstva u uređenje trijema u Crkvenoj ulici objekta zaštićene graditeljske baštine u povijesnoj kutinskoj ulici, izgradio parking pa se ondje smjestilo TZG. OK, potez koji ima smisla! Međutim nakon izgradnje apsolutno prevelikog novog trga danas zvanog Trg dr. Franje Tuđmana i paviljona koji je koštao ogroman iznos , ondje je preseljena TZG! I to možemo shvatiti, željelo se opravdati prazan prostor koji je stajao ogroman novac, a s druge strane TZG je i dalje kao u većini mjesta u centru grada. I onda vrhunac ludila, izgradnjom nove gradske tržnice usred ničega, ondje je do dana današnjeg smješten Ured turističke zajednice??? Mimo centra, mimo logike, mimo prakse u 99% svih gradova na svijetu!

POLITIČKI PUNK?

Nakon više od pola stoljeća krenulo se s obnovom zgrade nekadašnjeg “komiteta” u ulici Hrvatskih branitelja, koja je prenamijenjena u poduztetnički inkubator za start up tvrtke, te sjedište razvojne agencije Mrav , koja je prije toga bila u prostorima Gradske tržnice…. ok. Sve je sređeno i uređeno osim derutnih prostorija političkih stranaka na katu zgrade? Političke će stranke najavio je sadašnji gradonačelnik u svom prvom mandatu dobiti prostor koji je gard kupio od Petrokemije u stambenoj zgradu Centar 2. Od toga ni u drugom mandatu ništa… Umjesto toga imamo politički PUNK u centru grada.

50 GODINA NITKO NIJE USPIO SREDITI SRAMOTNO DEVASTIRAN PRASTARI NOGOSTUP OD MOSTA NA KUTINICI DO SPORTSKIH TERENA SPORTSKOG CENTRA????

Najgori vid zapuštenosti i sramote Kutine svakako je sjeverni prilaz gradu, te nogostup koji je izgrađen prije više od pola stoljeća a vodi od centra grada do, Srednje tehničke škole, FINA-e, Sportskog centra, stadiona HNŠK Moslavine i gradskog bazena!!!??? Rupa na rupi, udubine, uništen asfalt slomljene šahte, loša rasvjeta, drvored koji potpuno prigušuje ionako loše svjetlo i još k tome državna ceste D45 s gustim prometom uz ovo sve???? Na ovom potezu je poginulo nekoliko pješaka i dogodio se ogroman broj prometnih nesreća???? Umjesto da se ova opasnost za građane i ruglo Kutine dovedu u red, 50 godina se nije učinilo ništa, a onda se napravila šetnica uz potok Kutinicu, koja spaja most na istom potoku s gradskim bazenom???? Nogostup je i dalje ruglo Kutine…

UMJESTO KRUŽNIH TOKOVA, SEMAFORIZACIJA DOSTOJNA NEW YORKA?

Kružni tokovi, kao moderno, te efikasno rješavanje prometnih problema u Kutini je zamijenjeno silnom semaforizacijom koja izluđuje i vozače i pješake. Napravljen je svega jedan jedini kružni tok i to je platio strani trgovački lanac koji je stigao u Kutinu. Semafori su postavljeni praktički gdje god se ukazala prilika, i ondje gdje je to trebalo i ondje gdje je to izazvalo još veće probleme i ondje gdje je to potpuno nepotrebno!

SILOVITI TEHNOLOŠKI RAZVOJ, GOSPODARSKA OBNOVA I NOVI VJETAR U LEĐA OTPUHALI TISUĆE GRAĐANA IZ KUTINE…

Naslov krije neke od predizbornih krilatica raznih kutinskih političkih opcija, rezultat svega toga je porazna demografska slika Kutine, iseljavanje koje ubrzano traje zadnjih 10 godina i pojačava se, prazna sela, neka i desetkovana, neka prepolovljena, prazne kuće, zapuštena polja, ugašene područne škole, napuštene zgrade, velik broj praznih poslovnih prostora u najužem centru Kutine, pa čak i Kolodvorskoj ulici.. Porasla je jedino politička korupcija, nepotizam i pogodovanje u režiji vladajućih kutinskih političkih vlasti svih fela i boja, ali istih navika i iste nesposobnosti. Kičmu gospodarstva u Kutini čine tvrtke Petrokemija kao i prije pola stoljeća i SELK, kao i prije 20 godina! Neviđen uspjeh domaće, kutinske politike i domaćih seoskih moćnika! Zato oni šire “pozitivu”, putem svoje naivne mladeži koja očekuje poslove preko stranke? Divno, bajno…ali ljudi, ISTINITO!

BOLJI POTICAJ ZA ISELJAVANJE, KORUPCIJA, POLITIČKI NEPOTIZAM, SKUPE REŽIJE I KOMUNALNE USLUGE I …KOMUNALNA NAKNADA

Praktički da nije bilo ni jedne vlasti u Kutini unazad 15 godina koja nije obećavala “bolji život” i jeftiniji život u Kutini. Umjesto tih obećanja pogledajmo sada što se u tih 15-tak 20 godina radilo na tome da se ova obećanja provedu u praksu. Uvedeni su novi lokalni nameti, “spomenička renta”, višestruko je podignuta komunalna naknada, troškovi komunalnih usluga su porasli za 200% imamo super skup odvoz otpada , ali smanjen sa dva odvoza tjedno na jedan, jednu od najgorih odvodnji u okruženju, ali i među najskupljim računima vodu, itd itd…

U KUTINI POVEĆALO SE SLJEDEĆE; ISELJAVANJE, BROJ ZAPOSLENIH U GRADKSOJ UPRAVI I JAVNIM TVRTKAMA, VISINA IZDATAKA ZA PLAĆE U JAVNOM SEKTORU I VEĆ SPOMENUTI PARAFISKALNI NAMETI

U odnosu na posljednjih 10 godina iznos za plaće korisnika gradskog proračuna narastao je sa 21,58 milijuna kuna 2013-te do 30,71 milijun danas! Broj građana smanjio se ponavljamo za 13% i više u tom istom razdoblju! Povećavao se broj zaposlen u javnom sektoru iz mandata u mandat , kroz političko pogodovanje i nepotizam koji je dosegao akutnu razinu. Za turizam, medije, kulturu, izdvaja se više no za gospodarstvo, demografske mjere i poljoprivredu???? Kakvi genijalni i logični potezi ako želiš unaprijediti grad i zadržati stanovništvo, zar ne?

NOVI TRG , SVJETLEĆI MOST PREKO POTOKA, ŠETNICE, NOVI AUTOBUSNI KOLODVOR, I NI JEDAN NOVI ZNAČAJNI PROIZVODNI POGON..

U posljednjih 20 godina u Kutini se nije pojavio niti jedan značajan proizvodni pogon s većim brojem novih radnih mjesta, ako izuzmemo Ziegler, odnosno nekoliko trgovačkih centara. No zato je izgrađena šetnica uz Kutinicu, još jedan most preko Kutinice, novi trg, dislocirana tržnica s praznim poslovnim prostorima, novi autobusni kolodvor, na kojemu nema ni ugostiteljskog objekta, ni ničega, te postavljena umjetna trava na nogometnom igralištu…

NEVJEROJATNA ULAGANJA U SPORT I JOŠ NEVJEROJATNIJI DETALJI…

Kutina je uložila ogromne novce u sport, diče se time kutinski političari, no i ovdje imamo poprilično suludu situaciju, uređeno je sporedno nogometno igralište sa umjetnom travom i noćnom rasvjetom, a glavni stadion nema noćnu rasvjetu??? Osvjetljeni su teniski tereni, a prateći sadržaj čini nelegalni limeni objekt? Svake se godine prefarbava dotrajali gradski bazen star pola stoljeća, ali se plaća silan novac za papirologiju za zatvoreni bazen čiju izgradnju nasumice najavljuje HDZ, pa SDP, pa HSLS, pa opet HDZ….

GRAD SJENKI I “KANDELABERA” I TO NAKRIVLJENIH

U posljednjih 20 godina, kutinski političari postigli su začuđujuće stvari, tako recimo imamo najgoru uličnu rasvjetu u ovom dijelu Europe! Kroz kutinski centar prolazite kroz sablasno, prigušeno svjetlo kao kada prolazite kroz neki noćni klub , ili kafić… Rasvjeta na prilazima gradu je sve samo ne prigodna, drvored breza zaklanja super loše osvjetljenje u ulici Hrvatskih branitelja…. 30 godina ni jedna gradska vlast nije uspjela popraviti ovo stanje….dapače, na račun štednje, danas se sporadično tijekom noćnih sati ova, ionako nikakva rasvjeta i gasi….. Kutina izgleda sablasno!

Od šume stupova, prometnih znakova i raznih drugih znakova od kojih su neki postavljeni u visini glave čovjeka prosječne visine , ne možete se snaći??? Nema površine bez nekakvog metalnog stupa, uglavnom je njih oko 50% redovito nakrivljeno, nakrivljeni su i neki stupovi semafora i stupovi javne rasvjete, pa i sami znakovi…sve je nakrivljeno, vidljivo je čak nakrivljena i nova ograda pored nove šetnice??? rezultat je to predanog rada i održavanja Kutine od strane domaćih političkih vlasti zadnjih desetljeća….

MOGLI BISMO JOŠ..NO OSTAVITI ĆEMO I ZA SLJEDEĆI PUTA…….

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s