NI OGRJEVNO DRVO VIŠE NIJE “NAJJEFTINIJA” OPCIJA, CIJENE SE PO METRU DANAS KREĆU I DO 400 KN , PA ČAK I VIŠE

Već se mjesecima puno govori o nadolazećoj jeseni i zimi, visokim računima za grijanje, strahu od nestašice plina i drugih energenata. Mnogi se i u kutinskom kraju griju na drva. Unatoč ranoj plinifikaciji Kutine, a zadnjih 30-tak godina i okolice, od drva se ne odustaje lako. Jedna od razloga je i činjenica da na našem području mnogi stanovnici imaju vlastite šume u posjedu, te i s te strane računaju na uštedu kod grijanja na ogrijevno drvo. Cvate i biznis prodaje drva, no posljednje dvije godine ni ovdje stvari više nisu kakve su bile.

Cijene ogrijevnog drveta su također astronomski skočile, pa se danas kreću i do 400 kuna po metru ovisno o vrsti drveta i načinu obrade. Svaki energent ima svoje pozitivne i negativne strane pa tako i drvo. Oni koji sami kreću u pripremu ogrijevnog drveta u vlastitoj šumi znaju kako je to težak, opasan i naporan posao. Nije dovoljno tek ishoditi sve potrebno već imati vlastitu mehanizaciju, pile, sredstvo za transport, a drvo se na koncu još mora i pripremiti za upotrebu, cijepati, skladištiti, sušiti. Sve ovo košta.

Oni koji kupuju drva nemaju toliko posla, no zato je cijenu sve teže pratiti. Još do prije nekoliko godina metar miješanog drva za ogrijev mogli ste kupiti za 250 do 300 kuna, no danas će vam trebati i do 400, ali ponekad i više.

Gledajući Kutinu, stanje na tržištu ogrijevnog drveta je kaotično, svjedoci smo cijele sive ekonomije vezane uz ovu priču, a traktori s priručnim prikolicama natovarenima drvetom pojava su koja traje praktički 12 mjeseci godišnje. Puno je tu i nezakonitih radnji, krađa, preprodaja, a postoji i čitava uvezana “industrija” u ovakve rabote, nije rijetkost da se u ovom biznisu nalaze od onih koji drvo sijeku i prodaju do korumpiranih pripadnika “institucija” koje bi trebale kontrolirati zakonitost ovakvih aktivnosti. Bilo kako bilo, grijati se mora, a to će biti sve skuplje i onima koji se griju na drva. Jedina je prednost koju sada vidimo činjenica da onaj tko se grije na drvo ako je isto dobavio, ili ima dovoljno novca za to, neće imati strah od nestašice. Ono što je također opterećenje građanima koji drvo koriste kao ogrijev jest što jednom godišnje moraju izdvojiti odjednom značajna sredstva za ovakav način grijanja.

Prosječna potrošnja ogrijevnog drveta po srednje velikom domaćinstvu, odnosno objektu kreće se između 10-tak do čak 30 i više metara po sezoni, što nije nimalo mali financijski izdatak. Razgovarajući sa sugrađanima koji se griju na ogrijevno drvo doznajemo kako su financijski troškovi znatno porasli zadnje 3 godine, primjerice se oni koji su tijekom sezone izdvajali cca 4 do 5 tisuća kuna za ogrijev, danas drva plaćaju 9 i više tisuća kuna, ovisno o vrsti i kvaliteti drveta.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s