KUTINA: KAKO NAS MEDIJSKI “DEZINFORMIRAJU” KUTINSKE VLASTI….

PRVI ĆEMO PLASTIČNO PRIKAZATI KAKO VAS SUSTAV INFORMIRANJA GRADA KUTINE KROZ DOTACIJE GOTOVO MILIJUN KUNA GODIŠNJE ZA INFORMIRANJE TAKO REĆI OBMANJUJE. UČINITI ĆEMO TO KROZ KONKRETNE PRIMJERE U VIŠE NAVRATA.

Danas je objavljena vijest na gradskom web portalu Kutina.hr, zatim službenoj Fb stranici gradonačelnika Kutine Zlatka Babića, zatim na FB stranici “Pozitivna Kutina” iza koje stoje članovi mladeži HDZ-a Kutina, te drugima kako je Grad Kutina dobio sredstva za poboljšanje materijalnih uvijeta u dječjim vrtićima u 2022 godini u iznosu od 229.392 kn! Slijede fotografije gradonačelnika sa Držvanom tajnicom Željkom Josić, te grupne fotografije. U fusnoti se tek spominje projekt resornog ministarstva i brojka od 96 projekata koji su dobili sredstva. Samo na području Sisačko-moslavačke županije financiranje je odobreno i gradovima Glini , Novskoj, te Jasenovcu i Topuskom, sredstva je dobilo ukupno 96 projekata diljem Hrvatske za ovu namjenu , a među njima i Kutina. Iz naših domaćih medija stječe se dojam kako je Kutina dobila nešto posebno i kako je ostvaren nekakav nevjerojatan rezultat?

Mediji pod kontrolom grada, ili plaćeni kroz stavku “informiranje” objavili su ove godine i kako Grad Kutina subvencionira poticajno gospodarstvo, samozapošljavanje i poljoprivrednu proizvodnju, no nigdje nisu spomenuli činjenicu kako je iznos za tu namjenu smanjen za 400 tisuća kuna u odnosu na prethodnu 2021. godinu! Učinjeno je ovo vjerujemo namjerno!

Gradske vlasti pozivale su medijskim putem građane da podignu vaučere za školski pribor, objavljivali ovu vijest posvuda, no prešutjeli sramotnu činjenicu da su bez ikakvog objašnjenja smanjili značajano iznose vaučera i to za više razrede osnovnih škola za čak 250 kuna po vaučeru u vrijeme krize i značajnog rasta cijena školskog pribora između ostaloga. Nikada i nigdje bez obzira na negodovanje i pa čak i bijes građana nisu izašli s objašnjenjem ovakvog postupka.

Vijest o značajnom poskupljenju projekta Aglomeracija Kutina, svi mediji pod političkom kontrolom gradskih vlasti prezentirali su kao “povećanje vrijednosti projekta za 87 milijuna kuna”???? Povećanjem iznosa od 87 milijuna kuna niti se širi obuhvat Aglomeracije, niti uvode neka nova područja u obuhvat, već se radi o poskupljenju zbog navodno rastućih troškova materijala i slično, dakle, evidentno se radi o porastu troškova, a ne kako su namjerno sugestivno objavili mediji koje grad plaća “porastu vrijednosti projekta”!!!

Izdvajanje 118 tisuća kuna za kupovinu malih udjela sitnih suvlasnika Moslavačkog lista, gradske vlasti su medijski iskomunicirale s javnošću kroz potrebu da se “očuva Moslavački list”, te stekne upravljačka sloboda, što nije točno! Naime već ranije Grad je izdvojio više stotina tisuća kuna za kupovinu 25% udjela u Moslavačkom listu, te postao vlasnik u 50% vlasništva, da bi imao potrebnu natoplovičnu većinu , dakle većinsko vlasništvo, moglo se kupiti svega dva tri sitna udjela, reda radi i zbog sigurnosti, a ne izdvojiti 118 tisuća kuna proračunskog novca i pokušati otkupiti što je više moguće malih udjela po cijeni koja se obračunava na osnovu procjene ukupne vrijednosti tvrtle , a nigdje se ne navodeći kako je ovo trgovačko društvo za prošlu , 2021. godinu iskazalo dobit od svega 970 kuna??? Što se ovime želi postići, nije jasno nikome osim valjda gradskim vlastima i onima koji stoje iza projekta ovladavanja vlasništvom posrnulog lokalnog javnog medija?

Unatoč stavke 800 tisuća kuna za informiranje, posljednjih godinu dana nismo imali ni jednu zasebnu tiskovnu konferenciju aktualnog gradonačelnika, ako ne računamo onu prije odlaska u pritvor, nikakvo objašnjenje zbog čega pojedini radovi na sustavu Aglomeracija stoje, kasne, zašto se toliko čega sa sanacijama pojedinih ulica nakon obavljenih radova. Nema ni jedne medijske objave vezane uz stav grada oko energetske krize, te inflacije, nema objašnjenja zbog čega se rapidno smanjuje iznos za poticaje gospodarstvu i poljoprivredi, te školski pribor, a s druge strane ne dira iznos za medije, zašto se s 2,5 milijuna kuna financira “turizam”, te koja je točno svrha UO ureda gradonačelnika???

Ni u jednom službenom mediju, ili onom iza kojih stoji aktualna vladajuća stranka u Kutini, nije bilo riječi ni o nedavnom nevremenu u Kutini i velikim štetama koje su pretrpjeli vinogradari i voćari nakon tuče? Kao da se to nije dogodilo par metara od gradske uprave, već u Indoneziji?

Mediji redovito forsiraju protokolarne vijesti i manifestacije i događaje u organizaciji, posebice TZG Kutina i POU Kutina, međutim nema nigdje objašnjenja, zbog čega neke Udruge u Kutini nisu dobile ni maleni dijelić sredstava koja su potraživale, a rade mnoge uspješne projekte, dok su neke udruge dobile povećanje sredstava, a druge opet smanjenje, uz objašnjenje da su dobile sredstva kada je bila korona kriza pa nisu tada mogle potrošiti??? Nelogičnosti u medijskom izvještavanju imamo na dnevnoj razini!

Svaka kritika, javno nezadovoljstvo, ili konkretni argumenti koji ne idu u prilog aktualnoj gradskoj vlasti u Kutini medijski se cenzurira! Nećete naići ni na kakav kritički osvrt, ili tekst o bilo kojem problemu koji muči kutinsko društvo, izbjegava se svaka životno važna tema, a svaka negativnost skriva pod tepihom i namjerno medijski cenzurira i prešućuje!

Građani Kutine teško će iz bilo kojega od 10-tak medija koji se proračunski financriaju moći doznati, koliko su recimo plaćeni izvođači na gradskim manfestacijama, koji su razlozi financiranja mnogih medija izvan kutinskog područja, koliko što točno košta, zbog čega određenih tema nema, čemu zapravo točno toliki iznos koji se izdvaja za informiranje i što konkretno prosječni stanovnik Grada Kutine dobiva za uzvrat , a više je od puke političke propagande vladajuće stranke, gradonačelnika i njegovih suradnika, koji je stvarni razlog kupovine lokalnog medija, koliko je do sada u tu svrhu točno javnog novca izdvojeno, zašto se smanjio iznos za vaučere, tko je i zbog čega odlučio da se postavljaju zastave na jarbole za 16900 kuna za postavljanje 64 komada, tko stoji iza raznih odluka koje su javnosti čudne, nerazumljive, pa i neshvatljive u vremenima globalne krize, inflacije i štednje???? Niti jedan odgovor na sva ova pitanja nećete čuti, ili pročitati ni na jednom medijskom prostoru koji grad Kutina političkom odlukom plaća vašim novcem.

USKORO VIŠE…..

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s