HRVATSKA: INFLACIJA I DALJE U PORASTU, NAJVIŠE SU NARASLE CIJENE HRANE, BEZALKOHOLNIH PIĆA, POKUĆSTVA I PRIJEVOZA

Inflacija u Hrvatskoj ne posustaje, pišu domaći mediji, a sve je potrepljeno i statistikom za kolovoz . Potrošačke cijene tijekom kolovoza tako su porasle za 12,3 % u odnosu na kolovoz prošle godine, inflacija se ovim podatkom popela na najvišu razinu otkada se vodi statistika putem Državnog zavoda (DSZ).

Inflacija je tako zabilježena na rekordnoj razini drugi mjesec zaredom. Analitirači RBA banke, prenosi portal Večernjeg lista, ističu kako godišnja stopa inflacije raste četvrti mjesec zaredom i nastavio se negativan trend dvoznamenkastih brojeva …inflacija raste i dalje!

Vladine mjere naišle su na niz poteškoća, u prvom redu trgovci izražavaju negodovanje zbog zamrzavanja cijena već poznatih prehrambenih atrikala, a bilježe se prve nestašice zbog povlačenja nekih od artikala s polica, u prvom redu to je šećer.

Stvarna stopa inflacije gledajući duže razdoblje od zadnje primjerice 4 godine, mnogi kažu je daleko veća! Najveća stopa inflaciej bilježi se upravo na godišnjoj razini u dijelu hrana i bezalkoholna pića za čak 19,2 posto, a zatim rast cijena u restoranima i hotelima, gdje su cijene u prosijeku više za 17,6%.

U trećoj kategoriji najviše pogođenoj inflacijom su pokućstvo, kućna oprema i održavanje kućanstava, s 15,3% rasta cieja, te prijevoz s inflacijom od 14,1%

S druge strane smatra se kako će Vladin paket mjera utjecati na rizik još većeg rasta inflacije, međutim dvoznamenkaste brojke ostati će i dalje realnost, a vrlo izvjesno će tako biti i u prvoj polovici sljedeće godine, ukoliko ne dođe do novih kriznih situacija i negativnih globalnih trendova.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s