KUTINA/RETRO: PREMOTAVANJE……

Neiscrpno blago, sjajnije od najsjanijih dragulja nalazi se u zaboravljenim ladicama kutinske urbane prošlosti koja se odvijala kroz nekoliko desetljeća, manje više neometana od političkih okolnosti. Kada grabimo u tu škrinju vrlo je teško sastaviti nešto bez istinskog uzbuđenja koja skupa s valom sjete, sjećanja, radosti, pa i tuge izranja iz te škrinje.

Koliko je tu samo nota, zvkova, buke, pjesme, kutaka koji su bili mjesta odrastanja raznih generacija. Danas ćemo s epokušati fokusirati na jedna zlatnik iz tog zagubljenog trezora iskričave prošlosti našega grada, a vezano je nekako uz film, ali više ono sve oko njega…

Još iz vremena dok se kino Moslavina posjećivalo kao hram filma , čarolije i sedme umjetnosti, što s ciljem putovanja u daleke galaksije, ili prikupljanje podataka o anatomiji suprotnog spola tijekom prikazivanja laganih erotskih filmova, nabrijavanja za izlaske kroz teške i vratolomno opasne egizibicije pokojnog Bruce Lee-a ili neka druga fikcijska mjesta i zbivanja, a što zbog usputnog druženja , ili sjedenja s djevojkom u mraku…naziralo se neko novo vrijeme.. Naime sve su se češće spominjali, a onda raznim kanalima uglavnom onim gastarbajterskim iz Njemačke obećane zemlje visoke tehnologije, kobasica i dobre zarade i počeli pojavljivati na teritoriju Kutine ….video rekorderi!

Kućna upotreba kina , nije imala onu širinu pravog, no otvorila je nove horizonte i mogućnosti uživanja u filmu koji se nije prikazivao recimo na nekom od tadašnja dva programa televizije, priča naime datira iz 80-tih godina… Kkao je vrijeme teklo tako se broj videorekordera povećavao geometrijskom progresijom, a onda se ukazalo rješenje svih rješenja vezano uz dobavu novih i starih filmskih naslova, VIDEOTEKA!!! Ovo je bilo nešto što je u tadašnje doba bilo tako nopisivo in i šik i “američki”, da je postalo neodoljivo…

Sjećamo s etako prvih videoteka u Kutini, one pokojnog Ivana Pavlovića RIP-a, tadašnjeg prvaka filma , zvuka i kamere toga doba, , a mnogi srednjoškolci su još i ranije dosta neopravdanih izostanaka dobili zbog stajanja na pločniku Kolodvorske ulice gdje su kroz izlog gledali filmove na malenom TV-u, u videoci “Strejčejk”… Daaa, daaa, i još k tome videoteke su tada nudile u svojim počecima piratske kopije i to po dva tri filma na kazeti! Kvaliteta zvuka i slike bila je po današnjim stadardima i više nego upitna , ali moment sreće i radost gledanja veća no u ovim okolnostima, vjerujte!

Na polju videotekarstva u tim pionirskim zlatnim vremenima ovog biznisa, okušali su se, da se razumijemo mnogi ugledni kutinčani, neki uspješnije, neki manje, neki duže, neki kraće.. A onda se pojavio i AVC, zadnja old school videoteka, koja je bila ujedno i fonotek,a a tu su bili legendarni Fila i Dejan. Ne znamo što se i kako dogodilo, a nije ni važno, na koncu je AVC onaj videotekarski otvorio svoja vrata u Nazorovoj ulici, a onaj za audiofile je ostao još neko vrijeme u Kolodvorskoj, oprostite , ako negdje griješimo.

Nezaboravni vikend pohodi tijekom ružnih zimskih dana i vrlo dugih noći po zalihu od tri filma ostali su također radosno sjećanje mnogih od nas.. čini se kako je jedno vrijeme bila i akcija, ako posudiš dva filma , treći je bio đaba…

Videoteke su praktički potisnule pa i ispraznile omiljeno kino do 90-tih godina , odnosno kasnije, a iza svega toga početkom 2000-tih i one su lagano nestajale odnešene vjetrovima interneta, kako su počele videoteke , piratskim kopijama, tako su i umrle, pod navalom sve bržeg interneta i torrenta….opet kopija “skinutih” ne baš po zakonu. Zadnji udasi kutinskih videoteka bili su digitalni na DVD, pa čak i pokojem blue ray izdanju….

Vremena nose svoje , kazali bi mudri stari ljudi, a tako je i doba videoteka u Kutini došlo, obilježilo kutinski društveni život…..i nestalo u novom milenijumu…no treba čuvati ova sjećanja, presnimavanja filmova, odlaske u videoteke taj dio Kutine, važan baš kao i važni razgovori za šankom Trpka, ili Helešija, ili Sportske dok čekaš pivo, pa ti konobar Miro kaže, “šta je drogeraš, evo sad će'”….

Danas možda nema premotavanja , naprijed nazad, oštećene vrpce vhs kazete, niti uprljane glave video uređaja…možda je sve na “klik” , no…tako je lijepo , tako sjetno, tako toplo ponekad premotati vrijeme unazad, do tih vremena kad je malo bilo taman, a za sreću su ti trebali samo prijatelji, za putovanje u svijet mašte tek malo vremena i posjet videoteci, kokice ispečene na tavi, a ne mikrovalnoj……i to je to….putovanje je tada moglo početi, u prošlost, u budućnost s “Back to future”, u svemirska prostranstva s Millenium Falconom, ili u avanture s Indiana Jonesom…. pa ako treba i Žikom iz njegover Dinastije i ludih godina….kako god tko voli….

I da se razumijemo u to doba o kojemu govorimo, znao se red, nakon odgledanog filma isti se trebao premotati na početak i takav vratiti u videoteku, znalo se to i nije se praštalo vraćanje nepremotanog filma 😉 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s