KUTINA: OTUŽNA PREDSTAVA ZA SAMOZAVARAVANJE LOKALNE POLITIČKE ELITE…..

Možda će neki zamjeriti, posebno se to odnosi na malenu skupinu kutinske društveno-političke elite kada kažemo da je danas u Kutini održana predstava pod nazivom “Svečana sjednica” povodom Dana grada Kutine. No tako je, protokolarna, tradicionalna svečana sjednica to i jest u svakom svom segmentu, politička predstava za jedan uski krug ljudi i gostiju grada, nakon koje slijedi domjenak u hotelu Kutina o našem trošku. Ni na sjednici, ni na domjenku nećete sudjelovati vi, obični stanovnici ovog grada, zabavljeni svakodnevnim aktivnostima, poslom i životom. Za sve vas mjesta na toj svečanosti nema, a nikada nije ni bilo. Za vas je upriličen live streaming (prijenos) putem web-a odnosno You tube platforme.

Ove godine predstavu su sačinjavali kao i svake godine, gradski vijećnici, predstavnici pozicije i opozicije, čelnici susjednih gradova i općina, gosti iz dugogodišnjih gradova i pokrajina prijatelja Kutine , te “visoki gosti”, a tu su ove godine bili novi Ministar iz susjedne Novske, Marin Pilepić (HDZ), župan SMŽ Ivan Celjak (HDZ), te Dražen Bošnjaković (HDZ) i ostali, a na sjednici su nazočni i predstavnici sportskih, kulturnih udruženja, javnih ustanova i slično.

I tu počinjemo svoj osvrt na sjednicu, Kutina i kutinski HDZ nemaju godinama, desetljećima možemo kazati , a osobito danas, ni ministra iz svojih redova, ni zamjenika ministra, ni župana, nikoga ni na jednoj značajnijoj poziciji na višim razinama državne vlasti, a od nedavno ni predsjednika županijske Skupštine. Kutinski HDZ izvan Kutine na realnoj osnovi NE POSTOJI! Kutinski HDZ godinama nema ni saborskog zastupnika iz KUTINE! I to nije slučajno!

Koliko god su se danas razmjenjivali kurtoazni međusobni pozdravi, hvalospjevi i uzdizanje uspjeha, projekata , treba znati, Kutinska vladajuća stranka izvan Kutine je jedno veliko NITKO I NIŠTA i to ne bez razloga, ne bez realne podloge, kadrovski kutinski vladajući HDZ, izvan Kutine je nepoželjan , čak i vlastitoj stranci, a izvan granica Kutine nije se godinama pomaknuo i zbog svoje sveopće nesposobnosti i loše politike.

Govor Zlatka Babića, gradonačelnika Kutine na današnjoj svečanoj sjednici bilo je teško pratiti. Umoran čovjek koji svjesno govori ono za što zna da nije tako i nije istina i u što možda ni sam ne vjeruje! Tako bi se ukratko mogao opisati kratak , protokolarni govor Zlatka Babića, lišen kao ranijih godina i energije i značaja i osobnog stava. Babić je redom nahvalio goste, uzvanike, a onda po narudžbi dnevne kutinske politike posebno pohvalio gradske vijećnike i njihov “rad” u vrijeme dok je bio u pritvoru.

Doslovno nam je u tom trenutku postalo izuzetno nelagodno i žao Zlatka Babića, koji je i danas pokazao kako više nije ni gradonačelnik u pravom smislu te riječi, niti vodi grad, već je jednostavno rob interesne skupine iz lokalnog HDZ-a i njihovih ciljeva… da to nije tako, sigurno ne bi pohvalio jedan od najgorih saziva Gradskoga vijeća unazad 30 godina!

Saziv gradskog vijeća koji se sastoji strukturno od većine koja čak nije kao takva i u ovom obliku izabrana od strane građana na posljednjim lokalnim izborima!

Zlatko Babić se u svom govoru pognut, grčevito držao govornice, kao brodolomac za neku dasku koja ga spašava od potonuća u dubine nemirnog oceana. U publici gledamo svu elitu kutinske političke scene zbog koje građani Kutine odlaze iz ovog grada , a otišlo ih je prema službenim podacima samo u zadnjih 10 godina 14%. Ni riječi danas o katastrofalnoj demografskoj slici Kutine!

U promotivnom filmu , naravno plaćenom novcem poreznih obveznika, ističu se ulaganja u društvene domove, vrtiće, školstvo, gospodarstvo i silni projekti! Nigdje nema činjenice da se za medijsku promociju samo iz jedne jedine stavke proračuna potroši godišnje više nego na mnoge projekte obnova , ili održavanja tih društvenih domova i mnoge navedene u filmu projekte???

Nema tu ni podataka koliko građane stoji smiješni UO ureda Gradonačelnika HDZ-ova pročelnika, nema ni crtice o silnim sumnjivim i nepotrebnim potezima gradske vlasti, ni rastrošnosti na potpuno nepotrebne stvari, nadzorne odbore, menadžerske Ugovore, skupocjene automobile, na očajno lošu sanaciju grada nakon projekta Aglomeracija, koji zapinje na terenu sve više i sve vidljivije?

Nema priče o pogodovanju privatnicima i privatnim interesima, o “kapitalnoj investiciji” u Crkvenoj ulici koja baca sumnju na transparentnost gradskih moćnika i pogodovanje privatnom interesu na štetu grada i gradskim novcem , te zlouporabi GUP-a i zakonskih okvira…..

Zlatko Babić u svom govoru ističe i neku vrstu osobne opsjene, ili stranačke mantre, on naime u razgovorima s građanima i svemu u Kutini “VIDI OPTIMIZAM”???? Optimizam vidi tek on, gradski HDZ-ovi mediji i oni pod kontrolom , te stranke i pojedinaca iz njenog vrha i nitko drugi. Na današnjoj Svečanoj sjednici imali smo prilike i vidjeti i čuti koliko je ta naša, kutinska politička i društvena krema odnarođena, otuđena i od naroda i od istine i od svog grada!

I kako smo pisali u više navrata, svečana sjednica jest priredba i to takva koja služi kao neka vrst autohipnoze onima koji su ju i organizirali, prije svega zbog sebe samih!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s