HRVATSKA: MEĐIMURJE PLIN S KOJIM POSLUJE I GRAD KUTINA, ODBIJA RASKINUTI UGOVOR S ČAKOVCEM, A PLIN PRODAJE PO DALEKO VEĆOJ CIJENI OD 41 EURO PO MEGATVATU ŠTO JE CIJENA HEP-A ZA JAVNI SEKTOR ODLUKOM VLADE RH…MEĐUTIM…….?

MEĐIMURJE PLIN JEDINI JE OPSKRBLJIVAČ PLINOM KOJI ODBIJA RASKINUTI UGOVOR S ČAKOVCEM KAKO BI U TOM GRADU PREŠLI NA JEFTINIJU CIJENU PUTEM HEP-A, ZANIMLJIVO I GRAD KUTINA POSLUJE S MEĐIMURJE PLINOM??? MEĐIMURJE PLIN PAK TRAŽI VLADU D AIM OSIGURA CIJENE I UVIJETE ISTE KAO HEP-PLIN D.O.O., DA BI MOGLI KORIGIRATI CIJENU….

“Čudna situacija u Čakovcu” piše danas portal “Večernjeg lista”, odnosi se to na uporno odbijanje tvrtke Međimurje plin da raskine Ugovora o dobavi tog energenta s Gradom Čakovcem. Naime grijanje bi za škole, vrtiće, bolnice, ambulante, muzeje i knjižnice moglo biti daleko jefitnije, kada bi grad prešao na HEP dobavu plina koji nudi cijene od 41 po megavatu. Međimurje plin međutim odbija raskinuti Ugovor sa gradom Čakovcem

Interesantno, nakon plinskih vratolomija u Kutini, i odustajanja E.on-a ,(ex Moslavina plin), Grad Kutina dobavlja plin za svoje ustanove upravo preko tvrtke Međimurje plin, a što je vidljivo i po isplaćenim računima!

Vlada je omogućila kako bi očuvala socijalni mir kućanstvima prebacivanje na službene ospkrbljivače od privatnih dobavljača, dok je javnim ustanovama dala mogućnost prebacivanja na HEP, iz nekog razloga kutinska vlast se odlučila za Međimurje plin kao dobavljača, dakle tvrtku s kojom sada Čakovec ima problem, jer ista odbija raskinuti Ugovor, a plin prodaje po daleko većoj cijeni od one zagarantirane odlukom Vlade??!

Pazite sada ovo, mogućnost da se spase visokih računa čak su i tržišni dobavljači omogućili javnom sektoru, njih 10 od 11, pogađate ne prave problem s raskidom Ugovora , taj 11-esti je upravo Međimurje plin, koji je djelomice o obvezi javne dobave, no primarno je ova tvrtka privatni dobavljač???

Zbog čega su se kutinski gradski HDZ-ovi mudraci odlučili upravo za Međimurje plin, a nisu prešli što im je omogućeno na HEP, naravno ne zna nitko , jer isti odlučuju bez ikoga o svemu???

Uglavnom, sada i Kutina plaća više cijene plina za svoje ustanove, kao i Čakovec, upravo zbog tvrdog stava Međimurje plina! Iz Međimurje plina kažu kako ne mogu prodavati plin po nižoj cijeni, jer su ga kupili po višoj, te bi na taj način otišli u stečaj!

Čakovec naravno traži raskid Ugovora s Međimurje plinom, jer je cijena HEP-a daleko niža i stvorila bi gradu značajne uštede! U Kutini gradska valst koja se već godinu dana bavi sama sobom, ni riječi o ovoj situaciji nije nigdje rekla…. šute kao i obično o bilo kakvoj temi koja im ne odgovara, a medije su upregli u stranačku i privatnu kampanju nekoliko HDZ-ovoh kutinskih gradskih čelnika i to na naš račun i za to izdvajaju golema gardska sredstva, napose d abi stvorili meidjsku dimnu zavjesu i doslovno svoj privatni, stranački propagandni prostor.

Problem sličan Čakovcu ima i Bjelovar, da bi stvar bila još luđa Međimurje plin je u vlansištvu jedinica lokalne samouprave, a najveći udio od 20% ima upravo Grad Čakovec, iz grada tvrde kako oni nisu većinski vlansik i nemaju nikakav utjecaj vezano uz urigiranje na raskid Ugovora???

Iz Međimurje plina pak traže da im Vlada osigura plin po cijeni od 41 euro za megatav, uvećano za troškove opskrbe po uvijetima kakv je omogućen HEP-PLIN d.o.o.!

U članku “Večernjaka” stoji i sljedeće:

“Nitko osim Međimurje plina nema problema s raskidanjem ugovora i oni su jedini imali zahtjev da im nadoknadimo razliku od 41 euro do tržišnih cijena, što smo mi odbili – kažu nam u Ministarstvu pa nam daju i malu “međimursku kronologiju”. Kažu da je tvrtka koja inače opskrbljuje 120 tisuća kućanstava, prvo prijavila da nema dovoljno plina. Nakon toga, rekli su da imaju, pa HERA-i prijavili da za 30 tisuća domova ipak nemaju jer nisu dovoljno ugovorili. – Nismo htjeli raditi probleme, ali smo željeli ugovorima odrediti točnost podatka. Oni su onda tražili da od HEP-a plin dobivaju na virtualnoj točki trgovanja, na što nismo htjeli pristati jer taj način trgovanja znači da nema fizičke prodaje plina, a vidjeli smo što je to donijelo u slučaju Škugor u Ini. Da Međimurje plin, u teoriji, plin dobije od HEP-a na virtualnoj točki, oni ga dalje mogu prodavati na tržištu i mi ne bismo mogli znati kome je, na kraju, taj plin stigao. Zato smo i propisali direktnu distribuciju od HEP-a kako bismo bili sigurni gdje je plin završio. Oni na to nisu željeli pristati – kažu nam u Ministarstvu, a mi pitamo – ne mogu li oni nešto da te škole i bolnice dobiju plin po propisanoj cijeni. I ne baš. Plin po HEP-ovoj cijeni – Nemamo pravne osnove, ne možemo ukidati važeće ugovore. Očekivali smo da će svi poštovati mjere jer su s dobrim ciljem – kažu nam u Ministarstvu gospodarstva. A što kaže Međimurje plin? – I dalje molimo Vladu Republike Hrvatske da nam, kao energetskom subjektu za naše kupce, bolnice, vrtiće, škole… osigura plin po cijeni od 41 euro, uvećano za troškove opskrbe, na isti način kao što je osigurala za kupce HEP-PLIN d.o.o. Osijek. Želimo da i kupci Međimurje plina, javni naručitelji koje opskrbljujemo plinom na više od 1700 obračunskih mjernih mjesta na području cijele Republike Hrvatske, imaju osiguran plin po navedenoj cijeni kako se ne bi pogoršalo i ugrozilo poslovanje bolnica, škola i ostalih ustanova, kao i poslovanje Međimurje plina – rekli su nam u tvrtki.” piše današnji “Večernji list”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s