TEMA/KUTINA: TKO JE KRIVAC ZA KAOTIČNO STANJE NAKON SVAKE JAČE KIŠE? SVI!

Svaka jača kiša, bilo to u ljeti, ili zimi, u Kutini i okolici stvara sve veće probleme. Društvenim mrežama kolaciju fotografije poplavljenih kanala, prometnica, dvorišta, intervencija vatrogasaca. Zašto se plaćaju slivne vode, odnosno naknada, tko je kriv, tko nije, čemu , kako i zašto, pljušte pitanja i optužbe.

Drugi će možda onako, protokolarno i suho, no mi ćemo ovu temu obraditi na naš izravan način. Krivce treba prije svega tražiti ne na jednom mjestu već cijelom društvu.

Slušamo već tri godine hvalisanje vlasti s projektom Aglomeracija, silan novac se troši na odvodnju, na infrastrukturu, no činjenica jest da Kutina u 21. stoljeću ima katastrofalnu infrastrukturu, lošu, ili nikakvu odvodnju, prometnice građane prema standardima od prije pola stoljeća, većina prigradskih naselja nema ni kanalizaciju, mnoga još ni vodovod u cijelosti, a onda stižemo i do druge strane cijele priče.

Osim tvrtki zaduženih za održavanje vodotoka, kanala, prometnih pojasa i samog Grada, krivci za ovakvo stanje su i , građani, pa onda i vrijeme!

Samovoljan izgradnja tisuća mostića , ulaza u dvorišta preko putnih kanala, sve po svom nahođenju, s cijevima ovih i onih profila, ili bez njih, začepljene iste te cijevi, bezobrazluk pojedinaca koji obradive površine oru do samog ruba putnih kanala, prava je slika naših sela i naselja, a time i jedan od uzroka problema.

Sveopći nered, ili kako bi se u susjednoj BiH kazalo “javašluk” prisutan je posvuda, a Kutina je po tome poznata. Troše se milijuni na nekakve turističke priče, a do tih turističkih destinacija vode loše ceste, nema nikakve infrastrukture, umjesto stručnih ljudi sve vodi i planira politika, sve je vođeno osobnim interesom, nestručnim kadrovima, lošim izvođačima, a posljedica je i ovo što imamo danas.

Svaka jača kiša ispire tone zemlje s oranica, zaustavlja se u začepljenim cijevima privatnih prilaza i ulaza u dvorišta, prelijeva preko prometnica, zato imamo stanje kakvo imamo, zbog sveopćeg društvenog nereda i nerada!

Ne treba biti nekakva veliki građevinski stručnjak s dugogodišnjom praksom da bi se shvatilo kako kako uz sve nabrojano, činjenica da se nakon radova na Aglomeraciji, diljem same Kutine sa raskopanih i neasfaltiranih prometnica kišom u odvode slijevaju tone pijeska, šljunka, kamena, sitnog i krupnog agregata, blata, da je sve skupa traljavo, loše i vidljivo neadekvatno izvedeno..

Ulazimo u vrijeme zime, neće pomoći ni niske temperature, samo usporiti ionako kaotične radove, začepiti odvode, a na proljeće novi val istih priča i istih problema!

Treba biti pošten i priznati, živimo u gradu gdje je korupcija raširena u svim segmentima društva, gdje se sve radi napola, gdje iz svega neto izvlači privatnu dobit, gdje se napuhavaju cijene, angažira nestručne tvrtke, sve skupa rade korumpirani i nesposobni lokalni politički kadrovi, a onda i sami građani sudjeluju u svemu, jer se ponašaju dijelom kao i vlast, zagrađuju jarke, rade prepreke, mostove i mostiće preko odvodnih kanala, sami projektiraju nekakve improvizirane ulaze, ne održavaju vlastita dvorišta, ne uređuju se kako valja ni korita potoka , kanal i Kutinice, sve djeluje zapuštneo i prepušteno stihiji, Zakoni se ne provode i onda opet ponavljamo imamo to što imamo, potpomognuto sve nepredvidljivijim vremenskim uvijetima…

Zar je teško priznati, svi smo krivi i svi sudjelujemo u izgradnji društvenog kaosa i kaotičnog stanja. Kutina danas gardi šetnice, svjetleće mostove, gard pogoduje privatnicima, reketari, natječari, priča o turizmu, financira gomila gluposti, dok s druge strane fekalije, blato i šljunak prekrivaju promentnice, zapuštena zamljišta vidimo u centru grada, kanali uz ceste izgledaju veći dio godine zaraslo, čitava okolica zapušteno, pa i sam centar grada???

Dakle treba li lagati, tražiti krivce u višoj sili, raznim sazivima vlasti, ili lijepo priznati, u Kutini godinama ništa ne funkcionira kako bi trebalo, godinama se radi nestručno, a koruptivna politika skupa s neodgovornim pojedincima i građanima dovodi do stanja kakvo imamo za svake jače kiše, ili nevremena….

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s