DANAS JE SVJETSKI DAN TELEVIZIJE!

Prvo primanje televizijske slike u Zagrebu bilo je rezultat rada profesora Tehničkog fakulteta u Zagrebu Josipa Lončara još 1930.

On je na uređaju vlastite izrade primao signal iz Berlina i Londona, dok je na Zagrebačkom zboru 1939. Nizozemac Eric Klaas de Vries, tehničar tvrtke Philips, za zainteresiranu javnost napravio pokus odašiljanja i prijema televizijske slike.

U povodu 30. obljetnice radija u Hrvatskoj, 15. svibnja 1956. pomoću antena montiranih na krovu Tomislavova doma na Sljemenu preuziman je i reemitiran austrijski program s

odašiljača Schöckl pokraj Graza, koji se mogao gledati navečer, oko 20 sati, na tridesetak za tu priliku nabavljenih njemačkih televizora Schaub Lorenz (veličine ekrana 43 cm), koji su bili razmješteni na frekventnim mjestima u Zagrebu – najčešće u izlozima trgovina. Cijena jednog standardnog televizijskog prijamnika oko 1954. bila je 130.000 dinara, što je predstavljalo osam do deset prosječnih mjesečnih prihoda jedne četveročlane obitelji, pa stoga ne čudi što su mnogi u televizijskoj slici uživali na gradskim ulicama.

Povodom desetljeća emitiranja televizije 15. svibnja 1966. s probnim je radom započeo UHF odašiljač snage 10 kW kojim se emitira televizijska slika u boji s odašiljača Sljeme, a 1968. TV Zagreb uživo u boji prenosi festival zabavne glazbe iz Opatije. Svakodnevno emitiranje u boji počelo je 1973.

Prigodno, baš ovaj tjedan je u našem fundusu završio primjerak kolor televizora Radio industrije Zagreb s konca 1970-ih, model Grand Color 777 – koji slovi kao prvi RIZ-ov televizor u boji, s dijagonalom ekrana od 66 cm, a konstruiran po uzoru na Telefunkenov model PAL color 745 čija je proizvodnja krenula oko 1973. godine.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s