KOLUMNA: HOĆE LI DOĆI SVJETLOST NA KRAJU TUNELA… ALI ZA ŠIROKE MASE?

HOĆE LI DOĆI JEDNOG DANA NA ČELO GRADA RADNIK, DA NAM VRATI GRAD I OKOLNA SELA?

Znam da nema previše vajde, ali svaki poticaj je dobro došao. Zar je ovaj grad proklet, ili je uklet, ili jendo i drugo, plus nešto treće, je li pod nekom lošom woodoo magijom? Nikako sva ova desetljeća višestranačja, slobode i demokracije da zasjedne neki pametni čovjek, neka pametna žena koji žele raditi? Hoće li se dogoditi čudo ikad pa umjesto iz crnih ovaca iz stranačkih inkubatora drčan moslavački narod izabare nekog tko bi radio za nas?

Netko kome ne bi prirotiet bilo zaposliti kuma, rođaka, stranačkog kolegu, na babu prepisati nekretnine i pokretnine i držati ruku na srcu ispod poderane zastave? Nekog kome ne bi osim pire krumpira u glavi bila Jugoslavija i Tito, ili netko tko misli da gradonačelnik treba biti lijepo obučena dama s dobrom frizurom, cool haljinom i sređenim noktima?? Nekoga kome neće biti najvažnija stvar na svijetu stati pred kamere i trabunjati pizdarije, graditi šetnice uz kanal s cenat prljave vode koja zaudara ljeti na pišalinu, te privatniku do kuće napraviti javnim novcima prilaz da gospodin može dobiti građevinsku dozvolu za svoju vilu, a netko pare u džep!??

Hoće li jednom doći netko tko će bez reketarenja pomoći nekom investitoru da napravi nešto što će nešto konkretno i korisno proizvoditi i unutra umjesto par stranačkih lumena zaposliti ljude koji znaju znanje?

Hoće li doći netko kome će biti dovoljna plaća , a neće pride izgraditi garažu, vikendicu, apartman na moru, kupiti stan u glavnom gradu i jedan ovdje kod nas na selu? Hoće li doći nekad netko kome ćeš ti i ja i grad biti važniji od plave koverte, pajde i mutavog rođakovog malog?

Hoće li se vrednovati stvari koje vrijede, a ne veza? Hoće li politika prestati biti gori zanat od zanata sitnog lopova? Hoće li politika biti korisna, a političar vrijedan sluga naroda? Kutina čini se duboko je u dimenziji lažnih mediokriteta, kleptomanije i egomanije, te manije taštine…sve gadarije su danas ovdje političarima vrline?

Hoće li se promjena dogoditi, ali ne da mijenja vladajući wartburg za oporbenog trabanta, već da se potpuno promjeni suština “vladanja” i da vladanje postane služenje, a općinski radnici postanu servis naroda čiji su glas tražili da bi ondje sjedili?

Hoće li se prekinuti neprekida nit laži, floskula, demagogije i jaukanja, kako su male plaće državnih činovnika? Pa male jesu, ako se pogledaju plaće uspješnog poduzetnika, no benefiti su veći, jer bez rada na koncu imaš zaposlene članove obitelji, frendiće, kuma i pajdu, a nekako se mimo plaće prodađe i za neku nekretninu i kvalitetnu kotrljajuću auto pokretninu, pa se još uz sve i uštedi ponešto na računu… dok onaj poduzetnik svojim radom stječe imetak, vi ga otimate građanima neradom, gospodo “političari” selski?? Kako to?

Zar ne bi bilo dobro da se pojavi neki pobro, pa da metlom brezovom i silom Zakona pomete općinske dvore od nametnika i parazita, raznih žohara, buba švaba, krpelja i druge gamadi? Pa da se sve ljepo uredi, očisti , friško pokreči, pa se uhvati posla?

I da od iskaznica, vrijede tek pokaz za vlak i autobus, diploma s pravog a na bosanskog fakulteta i da gradske firme vode stručni ljudi, a ne kancelarijski moljci, agronomi, stranački električari, građevinci koji ne znaju lopatom prebaciti kubik šljunka, niti sazidati kokošinjac, prometnici, te razni negdje dok su sjedili na poslu u fotelji završeni vanredni studenti, sve redom magistri ekonomije koja se oko njih urušava?

Da se smanji broj zaposlenih u javnom sektoru, a pojača broj radnih mjesta u realnom, onom proizvodnom, da se ne potiče gradskim parama lokalne bogatune koji žele oprati pare gradeć’ nekretnine, već da se pomaže one kojima je pomoć potrebna, ovi s parama će već izgraditi što su naumili, ali neka to bude tako da plate ono što i običan puk treba i da nema prekoreda!

Hoće li doći vrijeme kada će sve šljakati ko urica i nitko neće mariti tko navija sat i sjedi na trgu Tomislava kralja , trgu kojega zapravo i nema?

Hoće li se izgraditi ako se već treba graditi zgrada, jedna socijalna, za one kojima bogati gazde nabijaju najam na crno i stišće ih kako potrošiti bit ćemo moderni, zadnji cent? Pa da u tu zgradu ne može tatin sin, kako bi samostalno mogao praviti tulume i rokati do jutra?

Hoće li se prekinuti praksa gradskih vlasti stranačkim nasljeđem stvarati generacije onih koji žive na kruhu bez motike i nikad se vrući hladne vode ne piju?

Hoće li doći vrijeme ljudi, a ne klasa i kasti, vrijeme čovjeka, a ne elite, da nam grad bude za građane ,a ne za privatnika i njegovog pajdu samoprozvanog političara? Do jučer nitko, već sutra gazda, ili pak onog što se na krilima ćaće iz klana u fotelji još kao prvostupnik zatalasa?

Hoće li?

2 thoughts on “KOLUMNA: HOĆE LI DOĆI SVJETLOST NA KRAJU TUNELA… ALI ZA ŠIROKE MASE?

  1. Poštovani,
    Ne znam gdje bi napisao pa pisem kao komentar na ovom clanku.
    Naime danas sam bio sa djetetom na djecjem igralistu koji se nalazi ja trgu.
    Djeca se igraju a igraliste je puno smeća. Koševi za smece su doslovno puni i smeće pobacano pored njih. Znam da su ljudi stoka koja takva sranja rade ali ne razumijem grad tj. komunalac koji se ne brine o odvozu smeća s takvih mjesta gdje se djeca igraju. Poslao bih vam i fotke ali to ne mogu ovako.
    Hvala!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s