HRVATSKA/KUTINA: USKOK PODIGNUO OPTUŽNICU PROTIV GRADONAČELNIKA KUTINE I JOŠ TROJCE

KAKO PRENOSE MEDIJI, USKOK JE PODIGNUO OPTUŽNICU PROTIV GRADONAČELNIKA KUTINE, ZLATKA BABIĆA I JOŠ TROJE OSOBA,OPTUŽNICOM SE TERETE ZA; POČINJENJE KAZNENOG DJELA, PODMIĆIVANJA ZASTUPNIKA (VIJEĆNIKA) I TRGOVANJE UTJECAJEM.

USKOK tereti gradonačelnika Kutine da je od studenog 2019 do travnja 2020 godine u Kutini s ciljem da osigura dovoljan broj glasova na sjednicama Gradskih vijeća na kojima s eglasovalo o izmjenama i dopunama proračuna dogovorio s nezavisnim vijećnikom Kindermanom zapošljavanje njegovog sina u Eko Moslavini.

Drugi dio optužnice odnosi se na trvdnje USKOKA kako je s tada oporbenim vijećnikom Kousekom, zaposlenikom Eko Moslavine dogovorio da će u zamjenu za njegov glas u vijeću osigurati povećenja plaće!

PRENOSIMO U CJELOSTI PRIOPĆENJE USKOKA , A KOJE SU OBJAVILI I DNENVI MEDIJI POPUT VEČERNJEG LISTA:

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv četiri okrivljenika (1964., 1966., 1971., 1981.) zbog počinjenja kaznenih djela podmićivanja zastupnika i trgovanja utjecajem. Optužnicom se I. okr. tereti da je, u razdoblju od studenoga 2019. do travnja 2020. godine u Kutini, kao gradonačelnik Grada Kutine (dalje: Kutina), u cilju da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova gradskih vijećnika za donošenje

Odluke o proračunu za 2020. godinu te Odluke o izmjenama i dopunama tog proračuna, s III. okr. nezavisnim vijećnikom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u trgovačkom društvu Eko Moslavina (dalje: TD) koje je u većinskom vlasništvu Kutine, a s IV. okr. oporbenim vijećnikom, ujedno i zaposlenikom TD-a, dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće. Nakon što su III. i IV. okr. glasovali sukladno dogovoru, u cilju realizacije obećanog su I. okr. – koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika Kutine te II. okr. – koristeći autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća Kutine a ujedno i predsjednika Ogranka HSLS-a Kutina, koja stranka s HDZ-om čini koaliciju u Gradskom vijeću, nalagali direktorici TD-a da realizira zapošljavanje sina III. okrivljenog te povećanje plaće u odnosu na  IV. okrivljenog.

Osim toga se I. okr. stavlja na teret da je , u razdoblju od srpnja 2020. do 30. travnja 2021. godine u Kutini, koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika te predsjednika Gradske organizacije HDZ-a, od II. okr. vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća i predsjednika Ogranka HSLS-a zatražio da, neovisno o stvarnim potrebama zapošljavanja u TD-u, kod direktorice TD-a osigura zapošljavanje osobe s čijim je ocem politički povezan. Nakon što je II. okr. pristao na traženje I. okr., koristeći svoj autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća te čelnog čovjeka Ogranka HSLS-a, direktorici TD-a i ujedno članici te stranke je naložio realizaciju dogovorenog  iako nije bilo stvarne potrebe za zapošljavanjem te osobe, zbog čega ona za vrijeme trajanja ugovora nije ni radila.

Zatim je I. okr., korištenjem svoga položaja i autoriteta čelnika Kutine, direktorici TD-a naložio da se istoj osobi osigura radno mjesto s boljim koeficijentom za obračun plaće, a potom i dodatno povećanje predmetnog koeficijenta, pa su zaključeni i novi ugovori o radu kojima je toj osobi neosnovano povećan koeficijent složenosti poslova te joj je omogućeno neosnovano ostvarenje svih prava na rad i iz rada kao i neosnovano povećanje osobnog dohotka. Također je, u razdoblju od veljače do lipnja 2020. u Kutini, II. okr. korištenjem svog službenog položaja i autoriteta vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća te predsjednika Ogranka HSLS-a, nalagao direktorici TD-a i članici te stranke da osigura nastavak radnog odnosa u TD-u osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je politički povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većim koeficijentom za obračun plaće, iako nije bilo stvarne potrebe za nastavkom radnog odnosa tih osoba niti su ta radna mjesta prethodno bila sistematizirana.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s