URBANA KUTINA(1.DIO): GDJE JE SVIRKA BUDILA GRAD…..

Kada govorimo o glazbenoj sceni u Kutini u nekim minulim desetljećima, medijski se tu u pravilu ističe klub “Baraka”, kao jezgra i ishodište scene, koncerata i slično, no to je zapravo daleko od istine. Povijest se naime vrlo brzo zaboravlja, a još brže iskrivljuje, a Kutina kao mjesto koje su napustili deseci nekad vodećih aktivista u društvenom životu, dobar je poligon za stvaranje “alternativne” povijesti urbane povijesti grada. Stoga i započinjemo seriju kolumni koje će osvježiti sjećanja na minule godine i pomalo zaboravljene činjenice.

Ukoliko gledamo razvoj rock i nezavisne glazbene scene u Kutini, ona nikako nije krenula iz “Barake” već je Baraka bila posljedica rasta i bogatstva scene. Uzeti ćemo razdoblje od druge polovice 80-tih godina do zaključno početka novog tisućljeća dakle 2001. godine.

Scena se na početku javnosti počela prezentirati izlazeći iz okvira garaža i privatnih podruma kroz gitarijade koje su u drugoj polovici 80-tih godina prošlog stoljeća svoj ljetni dom našle na pozornici ispred sportskog centra. Gledajući današnje događaje upravo je fascinantno koliko su takvi koncerti bili posjećeni, brojnost publike mogla se iskazivati i u broju od 1000 ljudi. Rock, kasnije i punk i drugi glazbeni “alternativni” glazbeni smjerovi i tadašnji kutinski bendovi svirali su i na mjestima poput “Kluba SAM” u podrumu današnjeg Zavoda za zapošljavanje, ali i pojedinim društvenim domovima, tako ostaje crtica s jednog nastupa legendarne Grofove Garde u društvenom domu u prigradskom naselju Husain 80-tih godina. Sviralo se kasnije 90-tih godina i na terasi “Pčelarskog doma” , gdje je održano nekoliko znamenitih koncerata, ali i na gradskom bazenu na terasi , gdje se svojedobno nalazio i ugostiteljski objekt, pa čak i ljetni disko klub na otvorenom.

Plodne 80-te zamijenile su ratne, ali i dalje plodne 90-te godine, kada su mjesta svirki i nastupa bendova koje urbana scena pamti danas kao kultne događaje bili klub Arcus današnjeg kutinskog POU, gdje je također do 1991 jedno vrijeme bio disko klub.

Treba znati i da su ondje održani koncerti kutinskih bendova poput “Guardian”, “Djevojčice”, “Nesalomljivi” te još nekih. Pri koncu Domovinskog rata i nakon njega, scena se vratila jača no ikad , a sviralo se ponovo ispred Sportskog centra, u maloj sali POU Kutina i drugdje, a to je i vrijeme nastanka legendarne Barake. Baraka je naime kao izraz želje nekolicine entuzijasta, danas bi se kazalo aktivista počela živjeti negdje oko 1995 godine.

Baraka je sa sobom donijela i “Organizirani Kaos” festival garažnog punk, rock i HC glazbenog izričaja po kojemu je upravo Kutina bila jedno od središta cijele Hrvatske. No sviralo se i na drugim mjestima. Početkom 2000-tih kao prateći program velikog festivala igara epskih uloga LARP, a koji se održavao u Katoličim Čairama nedaleko od Kutine počeli su se održavati i rock koncerti. Festival koji je između 2002 i 2007 godine glasio za jedan od najvećih takve vrste u Hrvatskoj i šire imao je tako i po dva dana koncerata u večernjim satima u okruženju šume i malog jezera, svirali su ondje i značajni kutinski bendovi poput grupe PANJ, Karma i mnogih drugih, no i bendovi iz Zagreba, Novske i drugih mjesta, nastupio je 2004 i kanadski Hrvat Ivan Hrvatska, tada na vrhuncu popularnosti!

Od prvih “čaga” po holovima škola i srednje tehničke škole, do nastupa ispred sportskog centra, zatim u disko klubu RSC uoči rata, do festivala poput Organiziranog kaosa i Ljetnog tabora, do koncerata na vanjskom rukometnom igralištu sportskog centra, Kutina je odjekivala glazbom kroz tri plodna i zanimljiva desetljeća..

Scena se nakon 2000-tih lagano mijenjala, no još je postojala, a jedno od mjesta za nju bio je svakako klub “KUĆA”, u razdoblju od 2001 do 2004 godine.

Ne zaboravimo ni legendarni MB, zapravo globalno poznat kao “TRPKO”, a koji je bio poprište žestokog zvuka i okupljanja mladih generacija još od 80-tih godina. Kada zaokružimo to vrijeme i uporedimo ga s današnjim postoje sporadični događaji na mjestima poput caffe bara “PiG”, a do prije nekih 10 godina tu je bila i “Argentina” jedno od posljednjih utočišta odjeka nekadašnje slave glazbene scene Kutine.

Danas se mijenjaju i vremena i stilovi, no žal za vremenima dok je Kutina bila izrazito urbano središte glazbene scene, ali i drugih neovisnih scena osjeća se i među mlađim generacijama.

Najveći problem više nije ni mjesto za svirke ni oprema kao nekad, već jednostavno činjenica kako smo mentalno i brojno drugačija sredina, provincijski vjetrovi su nadjačali onu urbanu gerilu koja je stvarala bučno, javno i glasno do te mjere da je istinski zvuk grada utišao, te prepustio ulice praznini, a nerijetko i trash nasljeđu novovalnog konzumerizma i površnosti..

No iskra kreativnosti uvijek će tinjati negdje među generacijama koje su tu, ili koje dolaze, i nikada se neće moći pretpostaviti kada će ta iskra ponovo zapaliti plamen koji je Kutinu tako dugo i sjajno obasjavao.. ukoliko se to ne dogodi, biti ćemo tek točka na karti, ili ime na mapi vremenske prognoze….

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s