MOSLAVAČKE ZANIMLJIVOSTI: LETEĆE TANJURAČE IZ JELENSKE …NAŠ MOSLAVAČKI NLO SLUČAJ!

Da je Moslavina , a osobito Moslavačka gora i naselja u njenom okrilju prepuna raznih legendi, to znamo. O tome je čak napisana i knjiga legendi Popovačkog autora Dražena Kovačevića. Poznate i priznate legende poput onih o “puklom kamenu” “Ružici Garićkoj” i druge prepričavale su se u stara vremena djeci..

No Moslavina je i puna takozvanih urbanih legendi, ali i onih koje spadaju u svojevrsni pokret poznat kao “Ufologija”! Da dobro ste čuli, vanzemaljci, NLO-i Moslavina su vam na “TI”. Glavni centar priča o NLO-ima i vanzemaljcima svakako je pitoreskno Moslavačko selo Gornja Jelenska, ondje su naime viđene “Leteće tanjurače” Ovaj naziv izazvao je i salve smjeha i silne anegdote, ali i pozornost izvan Moslavine.

Naime jedan od svjedoka čudnih nebeskih pojava raznobojnih svjetala , dakle NLO-a još 50-tih godina, je svojedobno kao starac kazivao i opisivao svoj susret s NLO-om, te nespretno objekt opisao kao “Leteće tanjurače” umjesto popularnog naziv “leteći tanjur”.

Viđenja NLO-a na tom području bilo je navodno i više. Da bi stvar bila bolja, ovu je priču svojedobno prenijela i kultna emisija HTV-a “Živa Istina” urednika pokojnog Joška Martinovića. Ovom temom se bavila i tada lokalna TV Moslavina, kroz niz dokumentarnih serijala koje je radio kutinski novinar Robert Šeić, a u jednoj od epizoda pojavio se i starac koji je svjedočio viđenju “Letećih tanjurača”, dakle NLO-a!

U blizini naselja u vinogardima nalazi se i malena kapelica na mjestu kako lokalna legenda kaže gdje su se spuštali vanzemaljski brodovi, a tu je bila i misteroizona slika koja je svojedobno ukradena pa je opet pronađena. Misterije oko NLO-a u Gornjoj Jelenskoj možda su specifične za naš kraj, no vrlo je zanimljivo da se opisi očividca u jednoj od emisija tadašnje TV Moslavine gore spomenutog autora zapravo nevjerojatno podudaraju s opisima viđenja NLO-a diljem svijeta, ako znamo da se radilo o priprosotm starcu, šumskom radniku, koji nije čitao literaturu koja se bavi ovom temom, niti je upoznat s izrazima NLO i slično, pa je tako “leteći tanjur” simpatično nazvao “leteće tanjurače” , tim je cijela stvar zanimljivija!

Svojedobno je upravo taj kraj posjetio i slavni Eric Von Daniken, a tome je svjedočio i pokojni kutinski publicist i novinar Dragutin Pasarić, te opisao taj posjet u nekim od svojih knjiga i članaka! Priče o viđenju nepoznatih letećih objekata postojale su ne samo u Gornjoj Jelenskoj, već i drugdje u Moslavini, a privlačile ljubitelje NLO-a, te istraživače misterioznih pojava, tako je došlo i do posjete kontroverznog i slavnog Danikena našim krajevima. U pratnji tadašnje delegacije u kojoj je bio i Daniken, nalazio se i jedan sovjetski kozmonaut!

Lapsus o “letećim tanjuračama”, pak postao je i ostao neka vrsta smješne lokalne legende. Svojevremeno su aktivisti iz same Jelenske okupljeni kasnije oko Udruge Ivanje, dali tiskati i nekoliko primjeraka majci, na kojima je bio crtež sela Jelenska iznad kojega kruži zeleni vanzemaljac upravljajući, naravno letećim tanjuračama! Majce su bile razgrabljene brzinom svjetlosti , a možemo se smao nadati da je barem neka preživjela i do danas.

Prilog HTV-a o “Letećim tanjuračama” iz Gornje Jelenske, više nije dostupan na Yout tube platformi, a nema na žalost ni dostupne emisije Tv Moslavine (mreža Tv), gdje se spominje ovaj tajanstveni slučaj na internetu. No nadamo se da se nešto i od televizijskog i novinarskog zapisa ovog simpatičnog događaja koji je prerastao u legendu nalazi negdje u arhivama i da će opet biti dostupno svima putem web-a.

I do tada, kada ste u Moslavačkoj gori, a posebno negdje oko Jelenske , ponekad podignite pogled i prema zvjezdanom nebu… nikad se ne zna!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s