TEMA: KAKO BI SE RECIMO MOGLA VODITI KUTINA

Budući pratimo kutinsku političku scenu, ili bolje rečeno cirkus, usput vidimo i sveopći manjak ideja, spobnosti, volje i znanja kod naših domaćih, seoskih političkih djevojaka i momaka, svjedeno bili oni pozicija, ili opozicija.

Pa da se večeras bacimo u političke vode i to na glavu i podijelimo našim vjernim čitateljima, među kojima su redovno i “općinske” face koje prvo čitaju ujutro našu mrežu da vide jesmo li ih “nakitili” , naše ideje, i to ovog puta tek ugurbo!

Kako pokrenuti grad iz mrtvila i oživjeti gospodarstvo Kutine? Za prvu ruku smjenom svih postojećih političkih kadrova iz zgrade gradske uprave i njihovo slanje na burzu rada uz molitvu za eventualnog nekog budućeg poslodavca koji ih se usudi zaposliti.

Uklanjanjem najmanje 50% zaposlenih u gradskoj birokraciji , po ustanovama i tvrtkama riješili bismo se nesposobnih stranačkih, političkih uhljeba, te dobili značajno povećanje proračunskih sredstava. Nakon toga trebalo bi raspisati javni natječaj za mjesta pročlenika gradskih resora, te onemogućiti da na natječaju prođu stranačke osobe, već da se po prvi puta u povijesti zaposle sposobni i ambiciozni stručni kadrovi, koje bi trebalo dobro platiti, no i od njih tražiti učinak koji bi opravdao plaću!

Donijeti odluke o tome da se naknade u nadzornim odborima i drugim tijelima simbolično plaćaju 1 kn mjesečno! Time bismo dobili još novca u proračun, a odbili od želje da u takvim tijelima sudjeluju dosadašnji političari koji ondje ne sjede kako bi nešto radili, već pokrivali nepotizam i korupciju te dodatno zaradili.

Ukinuli bismo financiranje stranačke propagande proračunskim novcem i sve sile medija i bazirali se činjenicu da zaposleni u gradskoj upravi i sami mogu odrađivati popunjavanje protokolarnim vijestima i servisnim informacijama postojeći gradski web, koji bismo unaprijedili i učnili ga servisom građana i izvorom informacija, a ne stranačkim , političkim sterilnim pamfletom.

Momentalno bismo smjenili postojeću političku direktoricu TZG Kutina i napravili reviziju njenog dosadašnjeg direktorovanja ovom ustanovom koja je progutala milijune, istražili bismo i sve vezano uz njeno poslovanje, stručnu spremu itd.. Ondje bi radile eventualno dvije osobe koje bi obavljale sve potrebne poslove i to bi bilo dovoljno JER KUTINA NIJE TURISTIČKI GRAD, a turističku ponudu i napredak TZG jamčimo može osigurati bilo koja kreativna sposobna osoba s 10 puta manje novca , a 100 puta više efekta no što čini današnja aktualna “direktorica”!

Putovanja po prijateljskim gradovima i državama dužnosnici bi si plaćali sami ukoliko žele putovati , a to nije prijeko potrebno, putovati bi mogli jedino komercijalnim javnim transportom, ili osobnim vlastitim vozilom, a ne službenim.

SVIM direktorima gradskih tvrtki promjenili bi Ugovore o korištenju službenih vozila i njih bi isti mogli koristi jedino u poslovne svrhe vezane strogo uz tvrtku, te tijekom radnog vremena osim u posebnim okolnostima.

Prioritet cjelokupne gradske uprave i svih upravnih odjela bilo bi iznalaženje što povoljnijih subvencija i olakšica za iprivlačenje potencijalnih investitora , ali onih iz proizvodnog sektora, a ne uslužnog! Gradonačelnik ne bi imao službeni automobil 24 sata na raspolaganju i ne bi se bavio obilaženjem kanala i bagera i kafića, već bi mu primarni zadatak bio vođenje grada i lobiranje u korist grada i građana!

Ne bismo gradili šetnice i subvencionirali privatnu stanogradnju, već bi izgradili dotrajale nogostupe i biciklističke staze ondje gdje godinama isti stoje devastirani i dotrajali, a led rasvjetu bismo prvo uveli u centar grada i uz najfrekfentnije prilaze gradu, a ne na šetnici uz jarak!

Zemljišta koja posjeduje grad ,a mogu se prenamjeniti u građevinska u okolnim selima, dali bi mladim obiteljima uz sve besplatne komunalne priključke i platili im građevinske i sve dozvole, ukoliko žele ondje izgraditi obiteljsku kuću uz uvjet da ondje i žive i budu naši sugrađani barem cca 15 godina!

Smjenili bi većinu ravnatelja javnih ustanova koji su ondje politički postavljeni nakon što im prođe mandat i zaposlili putem natječaja provjerene stručne , nestranačke kadrove uz ugovorne klauzule u kojima stoje točno određeni ciljevi i unaprijeđenja koja se moraju postiči u mandatu!

Umjesto medija, manifestacija i zapošljavanja stranačkih ljudi i rodbine, maksimalno bismo poticali i subvencionirali mlade obitelji, školsku djecu i roditelje, no uveli bismo i imovinski cenzus za sve kategorije korisnika bilo koje gradske subvencije!

Umjesto reprezentacija i trošenja gradskog novca na jelo, piće, cvjeće i slično za Dan grada održali bismo skromnu svečanu sjednicu , a tim povodom bismo na trgu građanima podjelili besplatni grah, ili gulaš, te ih počastili nekim kulturnim programom na kojemu bi sudjelovali naši sugrađani i to bilo jeftinije, uz to ondje bismo podjelili i nagradae grada, a nagrade bi se birale kroz online glasovanje i nezavisnu kontrolu istog, bez ikakvog gradskog političkog, bezimeng povjerenstva!

RA MRAV ne bi vodila nikakva stranačka osoba i direktor, već bismo također na natječaju zaposlili nestranačku, ambicioznu i stručnu osobu, koja bi imala vrlo visoku plaću, ali i ugovornu klauzulu koja zahtjeva točno određeni minimalni učinak, broj odobrenih projekata i onih na koje se aplicira, te koliko je ukupno europskog i drugog novca uprihođeno kroz projekte tijekom godine , odnosno 4-godišnjeg mandata!

Grad bi morao imati unutar zaposlenika gradske uprave specijalni tim ljudi, koji bi radili na pomoći pri kontaktima sa potencijalnim investitorima, znali strani jezik, bili računalno pismeni i zaduženi da 365 dana godišnje ulažu napore u privlačenje investicija u Kutinu.

Jednom mjesečno bi se održavala javna sjednica gradske uprave i građana! Imali bismo osobu koja bi radila isključivo na kontaktu s poduzetnicima, ostvarivanju kontakata s gospodarskim subjektima u zemlji i inozemstvu i pripremala prezentaciju svega onoga što Kutina nudi kako bi se investitor zainteresirao, odnosno odlučio za ulaganje u Kutinu. Oni zaposlenici javne uprave zbog čijeg bi se osobnog zalaganja ostvarila korist za grad, dobili bi bonus nagradu! Oni koji ne bi dobro radili i ne bi imali učinka, dobili bi OTKAZ.

Ako bi postojala gradska povjerenstva, u onom za poljoprivredu bili bi predstavnici poljoprivrednika kojega su isti izabrali, a ne politike, u povjerenstvu za dodjelu stanova i slično bile bi osobe izvan političkog kruga, svaka odluka bila bi javno prezentirana i objašnjenja građanima te se tražilo i njihovo mišljenje, gradonačelnik bi svaku svoju važniju odluku također morao objasniti javno i tražiti mišljenje građana. Na taj način bi se vidjelo jesu li odluke donešene političkom voljom podržane od građana i birača, ili nisu!

Nastojali bismo da gradska uprava bude servis građana, a ne skupina lokalnim feudalaca s principima rada nasljeđenim iz doba socijalizma, i vjerujte, polako, mic , po mic rezultati bi počeli stizati…

No na žalost vode vas oni kojima bi ovakva politika bila najgori neprijatelj na svijetu i ne bi prezali da vas, ako treba i pregaze na bilo koji način 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s