KUTINSKA POLITIČKA KAVICA: CREME DE LA CREME KUTINSKE POLITIČKE MISLI

Trend naših kutinskih “političara” ispijanja kavica po kafićima vikendom mi ćemo prakticirati ovdje, tako da isti imaju što čitati uz te kavice . Danas ćemo ukratko pojasniti kakvu to odgovornost uopće domaća, gradska politika ima prema svojim potezima , odnosno prema građanima… NIKAKVU!

Vrlo često čujemo od raznih aktera domaće kutinske politike rečenice, nas su izabrali građani, mene su izabrali građani? Je li to doista tako, jesu li ih izabrali građana? Ne, to nije točno. Ako uzmemo u obzir broj birača, ukupnu izlaznost i onda broj glasova od tog broja koje je dobila recimo vladajuća politička koalicija , odnosno gradonačelnik, tada vidimo da ih je izabrao jedan manji dio stanovnika Kutine, cca trećina u najboljem slučaju. No idemo sada u rasčlambu i ovog podatka, tko je zapravo od postojećih političara, ako ih uopće tako možemo nazvati koji sjede u kutinskoj gradskoj upravi, ili gradskom vijeću zaista “izabran od strane građana” Kutine?

Vjerovali, ili ne, to može djelomice tvrditi tek njih četvoro, brojkom 4! Izabrani su jednim dijelom biračkog tijela, stranačkih birača i neznatnom količinom nestranačkih tek sljedeći ljudi, Zlatko Babić, Jasminka Molnar, Dragutin Vagner i Ivica Glibo! Pitate se otkud sada ovo? Pa, ako postavimo stvari realno onakve kakve one jesu, ovo je potpuno točna informacija, sada ćemo ju i pojasniti.

Gradonačelnik Zlatko Babić koji je na zadnje izbore izašao kao član kutinskog HDZ, što sada više nije, izabran je izravno većinom glasova onih koji su izašli na izbore 2021. godine. Jasminka Molnar kao kandidatkinja za gradonačelnicu ispred svoje stranke SDP izabrana je dijelom stranačkih i manjim djelom nestranačkih birača izašlih na izbore, Dragutin Vagner, HSS-ovac izabran s liste HSS-a , koji je samostalno izašao na izbore, a isto tako i Ivica Glibo iz MOST-a!

Svi ostali bili su dio nekakvih koalicijskih lista, rezultata raznih dogovora, preslagivanja, političkog post i prije izbornog inžinjeringa i slično, niti ih je izbrala većina građana, niti većina birača, niti znatan dio onih koji su izašli na izbore i slično. I da se razumijemo primjerice zamjenicu gradonačelnika Ivanu Grdić, sveprisutnu političku direktoricu TZG Kutina, također nitko nije izabrao, odnosno to se ne može točno utvrditi, ona je bila na listi Zlatka Babića, a građani su jamčimo to, glasovali za Babića, a ne Grdić, a to isto vrijedi i za stranačke birače HDZ-a!

Što se tiče saziva gradskog vijeća on je doslovno katastrofa, od izbora prije cca 2 godine do danas imamo potpuno drugačiju sliku gradskoga vijeća od one s konstituirajuće sjednice u proljeće 2021, nakon izbora. Ovaj je saziv počeo sastavljen od većine s koalicijske liste HDZ, HSLS i partneri. Danas uopće ne postoji HSLS u Kutini, Davor Kljakić, Miroslav Šnjarić i Robert Krpes, koji su u vijeće dospjeli kao članovi HSLS-a na koalicijskoj listi, to više nisu, Kljakić i Šnjarić su “nezavisni”, a Krpes se prometnuo u prosincu prošle godine u oporbenjaka, te promjenio stranački dres ušavši u novoosnovanu stranku Karoline Krišto, koja niti je postojala, niti kao takva mogla sudjelovati na zadnjim lokalnim izborima!

Hoćemo li malo oko pročelničkih mjesta u kuinnskim gradskim resorima? Može, može, na bitnim mjestima kojima se upravlja gradom sjede cijelu vječnost s kraćom pauzom jedni te isti ljudi, pogađate iz vrha HDZ-a Kutine, tu je poredsjednik te stranke i vječni kutinski “ministar” gradskih financija, također HDZ-ov vječni prvi čovjek resora društvenih djelatnosti, te isto tako vječni HDZ-ov “graditelj”, koji se od pamtivijeka mota oko resora, komunalnog sustava, građenja i slično…stručne , nestranačke , nove ljude kao pročelnike, možemo samo sanjati…

Vrh je R.Kolenc, HDZ-ov novopečeni pročelnik, koji se uopće nije na zadnjim izborima ni nalazio na izbornoj listi, ovaj HDZ-ov član zaposlen je političkim dekretom nakon izbora 2017-te u gradsku upravu prvo u UO za društvene djelatnosti, da bi aktualni gradonačelnik Z.Babić pod silnim pritiscima dotičnoga ,te dijela HDZ-a otvorio posve nepotreban UO ureda gradonačelnika, pazite sada ovo, 2019-te na polovicom mandata da bi ondje mogao biti ustoličen upravo HDZ-ov Kolenc kao pročelnik???

Nas su građani izabrali???? Ma tko je tu koga izabrao??? Kao prvo na izbore ne izlazi ni blizu 50% posto birača, već znatno manje, a drugo za one koji Kutinu, vode, bili oni HDZ-ovci, ili SDP-ovci, ili neki drugi u pravilu ne glasa ni trećina ukupnog broja upisanih birača! Naravno da je ovo porazna činjenica koju je jako teško pobiti i argument koji stoji!

Ako gledamo neslužbene podatke dolazimo do još poraznijih rezultata po naše junake političke misli u Kutini, za HDZ-ovu listu tako nisu na zadnjim izborima glasovali čak ni svi potencijalni birači HDZ-a, dok za J.Molnar, nije glasovalo čak trećina birača SDP-a, ako usporedimo njen rezultat i rezultat njenog stranačkog prethodnika Andrije Rudića… po ovome se vidi kakvo je svojim nasljednicima stanje ostavio nekadašnji prvi čovjek Kutine i “novih vjetrova u vlastita leđa”.

Sve u svemu naše gradske uvažene i cijenjene dame i gospodu, niti je izabrala većina građana, a ni blizu toga. Ako pogledamo današnji aktivni saziv gradskoga vijeća u Kutini, on je može se formulirati bez ikakvog ustezanja ČISTA, NEPATVORENA PREVARA BIRAČA I GRAĐANA, bez lažne uvijenosti ovo stoji!

Kada ovome svemu dodamo epsku nesposobnost cjelokupne političke scene u Kutini, bez obzira radi li se o poziciji, ili opoziciji, te “rezultate” i posljedice “vladanja” i upravljanja gradom , od kojih je jedna manjak stanovništva od 14% u svega 10 godina, te posvemašnja politička korupcija u gradu, svakom razumnom čovjeku je jasno kamo nas i gdje vodi i kakva je to ta kutinska politička krema de la creme!

NASTAVLJA SE….

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s