POLITIČKI SPECIJAL: KAKO STOJI POLITIČKA SCENA U KUTINI, KADA BI IZBORI BILI ZA PAR MJESECI?

Kakva je zapravo politička situacija u Kutini , te stanje u našim političkim taborima? Pod pretpostavkom da su lokalni izbori ove godine u svibnju, situacija se , unatoč mišljenju nekih političkih krugova ne bi baš toliko puno razlikovala od zadnjih izbora, no svakako bi bilo nešto drugačije. Još uvijek je daleko najjača politička opcija u gardu vladajući HDZ. Jedan od razloga jest što je unatoč svim mogućim turbulencijama HDZ ostao kompaktan unutar svoje biračke jezgre i kruga simpatizera, u većoj mjeru nisu mu naštetili ni afera, ni očigledno loše vođenje grada zadnjih godinu dana. Ipak HDZ se suočava s nekoliko ključnih problema, kadrovska podkacitiranost , pad rejtinga za trećinu u odnosu na zadnje lokalne izbore, globalna situacija i kriza, s kojom se uopće ne znaju i nežele nositi, te manjak bilo kakve strategije razvoja osim ostanka na vlasti, ali i jaka korumpiranost unutar vlastitog političkog tijela i sustava.

HDZ

S druge strane, HDZ je zadržao pozicije koje su političkim putem dobili, a proširio je i svoju mrežu simpatizera kroz razne usluge i “poslove”, ono što je relativno pozitivno jest činjenica kako se najveći komunalni projekt u Kutini onaj Aglomeracija Kutine, provodi uz manje, ili više problema unatoč krizi i kojemu se lagano i nazire zvršetak. Zapeli su na novom vrtiću, kiksali s medijskom cenzurom, lošim novim kadrom na čelu POU Kutina, te pretjeranim financirnajem stranačke i osobne propagande javnim novcem, kao i prekomjernim trošenjem na TZG Kutina koja je pod vodstvom današnje direktorice, zapravo politička ustanova i gutač javnog novca.. HDZ sve ove nedostatke pak kompenzira snažnom, ali šarenom većinom u Gradskom vijeću, te kontorolom svih gradskih poluga vlasti, moći i logistikom koja seže i izvan javnog sustava. Demografska katastrofa, vjerovali, ili ne HDZ-u u ovom trenutku čak ide i na ruku, jer im “igra” što veća disciplina vlastitog biračkog tijela, te manja izlaznost. U konstalaciji nove relanosti, a koja će donijeti na sljedećim lokalnim izborima 15 umjesto sadašnjih 19 vijećnika, HDZ računa upravo na disciplinu svojih birača.

Problem je zapravo kandidat za gradonačelnika, jer ukoliko to bude Zlatko Babić, ovog puta silom prilika kao nezavisni, HDZ mora računati na nekoliko stvari na koje NE RAČUNA, prvo je pitanje razvoja sudskog postupka, druga odbijanje prihvaćanja stvarnosti u kojoj Babić kotira lošije , u jednoj , na rubu rizika većoj mjeri no na zadnjim izborima, te na posljetku na činjenici kako će to biti po prvi puta da HDZ ima prigodu sam birati, a ima kandidata koji praktički nije član stranke. Ovdje dolazimo do novog problema HDZ-a, a taj su frakcijske podjele unutar stranke, te linija bliska županu Celjaku, koja zapravo radi aktualnim planovima kutinskog HDZ-a iza leđa, kao i nekoliko članova vrha stranke čija je ambicija veća od mogućnosti i koji sebe vide kao kandidate za gradonačelnika unatoč činjenici da su im te ambicije debelo bez pokrića i mogu odvesti do poraza, a ne uspjeha. Zandji problem je zatvorenost stranačkog kruga, pod vodstvom sadašnjeg prvog čovjeka stranke i “stara grada” koju građani ne prihvaćaju i smatraju dijelom debelo korumpiranom skupinom.

SDP

SDP u Kutini nije se ništa naročito pojačao, niti promijenio kako se to možda želi prikazati, istaknuta osoba iz stranke jest predsjednica Jasminka Molnar, retorika se pomalo promijenila za dnevno političke i vanjske potrebe, a zamjetno je i da se unutar ove stranke tek zadnjih mjeseci pokušavaju postići određene promjene i preslagivanja uoči polovice tekućeg mandata, hoće li to biti SDP-u dovoljno vremena, vidjet ćemo.

Poput HDZ-a i SDP pati od kronične kadrovske podkapacitiranosti, ali i ograničenog koalicijskog potencijala, što je također i problem HDZ-a, no manji nego za SDP. SDP naime u ovom trenutku može računati na manji birački bazen no prethodnih izbornih ciklusa iz više razloga, pa čak i zbog demografske slike, položaj opozicijske stranke daje im međutim šire mogućnosti djelovanja, no ukupna politička situacija u Kutini toliko je loša, da tu nema previše manevarskog prostora.

Ranijom političkom i izbornom taktikom i strategijom SDP nema nikakvih izgleda, tu političku doktrinu mora dramatično promjeniti i pripremiti konstruktivnu kampanju i afirmativni pristup politici , a ne dosadašnji isključivo kritički stav , kakav je imao zadnja dva izborna ciklusa i koji ih je gurao u sve dublje poraze. No za takav zaokret potreban je kadrovski potencijal i dramatična promjena političkog diskursa.

Od sigurnih potencijalnih partnera SDP danas može računati tek na Laburiste koji su upravo zahvaljujući SDP-u postali u Kutini parlamentarana stranka, bez njih nisu to mogli postići nikakako, baš kao ni u slučaju HDZ-a, stranka umirovljenika i HNS.

NESTANAK HSLS-A, POSLJEDICE

Dva desetljeća druga najmoćnija politička stranka u Kutini, HSLS, danas više ne postoji, prije svega zahvaljujući destruktivnoj i izuzetno lošoj politici zadnjeg predsjednika stranke Davora Kljakića. U samo nekoliko godina, Kljakić je naime stranku koja je godinama “drmala” Kutinom pa čak i HDZ držala u okvirima vlastite političke moći i planova potpuno devastirao i odveo u nestanak.

Od stranke koja je okupljala intelektualnu i gospodarsku elitu Kutine, zadnji je predsjednik u samo 6 godina napravio nekakvu vrstu provincijske interesne skupine, čija se jezgra sastojala od Kljakiću bliskih ljudi iz nekoliko ruralnih dijelova grada, odnosno dva do tri periferna sela gdje je isti imao svoje baze. Politički je HSLS Davora Kljkića polučio rezultate daleko iznad svojih realnih kapaciteta, zbog “jahanja” unutar HDZ-ove koalicije , a na inerciji uspjeha HSLS-a Davora Žemgača, koji nisu imali nikakve veze sa realnom snagom stranke pod vodstvom Davora Kljakića.

Uvjereni smo, da je HSLS opstao , a Kljakić ga nastavio voditi, da ova stranka samostalno ne bi prošla izborni prag, a u današnjim novonastalnim okolnostima ne bi imala čak ni teoretske šanse! Raspad i nestanak HSLS-a, međutim odgovara većem dijelu HDZ-a mada to nekima čudno zvuči, no to je tako. Stari unutar koalicijski animozitet i političke igre starijeg i jačeg brata ovog puta su otišli na stranu HDZ-a , koji se tako nakon više desetljeća rasteretio psjećaja položaja jačeg igrača na slabijoj poziciji i preuzeo sve političke konce u svoje ruke. Može se kazati kako Kljakić ne samo da je pod svojim vodstvom odveo stranku u nestanak, već napravio i medvjeđu uslugu i to ne tek HDZ-u, već, koliko god to ludo zvučalo i SDP-u!

Naime SDP je bio često kolateralna žrtva izbornih procesa upravo političkog djelovanja HSLS-a,a ne samog HDZ-a. Upravo HSLS bio je taj igrač koji je vješto igrao na urbanom prostoru koji je SDP svojevremeno samtaro svojim domaćim terenom, Kljakić je skretanjm stranke u provincijske vode, SDP-u oslobodio dio prostora, a tako isto i HDZ-u!

HSS, IGRAČ ZA SEBE

Koliko god lokalni SDP to priželjkivao HSS Željak Lenarta na svojoj strani, teško da će se ovo tako lako i ostvariti. HSS je zadnjih godina izuzetno pragmatičan u svojem političkom djelovanju u Kutini, a njihove pozicije od zadnjih izbora nisu oslabile, već naprotiv ojačale. Treba znati i kako je HSS izašao samostalno na izbore i dobio mandata u Gardskom vijeću, a zamalo i drugi, što je pokazalo kako se politička drskost, ali i dobra procjena Lenarta pokazala vrlo uspješnom. Upravo je HSS jedina stranka uz MOST Ivice Glibe, koja tako ima izravni kredibilitet biračkog tijela za političko djelovanje, s razlikom jer je HSS na poziciji oporbe, dok MOST čini kroz političko djelovanje najjaču podršku vladajuće HDZ-ove gradske većine.

Zbog čega bi uopće HSS recimo ulazio u predizborne koalicije s lokalnom ljevicom pa čak i samim HDZ-om, ukoliko vjeruje u mogućnost samostalnog osvarenja izbornog rezultata? Dovoljno je recimo da se na eventualnim sljedećim izborima uz listu za vijeće pojavi ona za gradonačelnika s Lenartom na čelu i HSS ima vrlo dobru šansu ponovo se samostalno zadržati u kutinskom parlamentarnom političkom životu i bez HDZ-a, odnosno SDP-a i tek tada , nakon izbora odlučiti o načinu vođenja politike, odnosno hoće li se, ili ne nekome prikloniti. Ovakva politička doktrina do sada se pokazala uspješnom.

S pozicije oporbe, HSS će naravno igrati i skupa s oporbom kada bude trebalo, te se ukoliko ocjeni da od toga ima koristi postepeno priključiti široj oprobi, ili pak djelovati samostalno, na koncu konca na to imaju pravo i politički i izborni kredibilitet.

NOVE POLITIČKE GRUPE I IGRAČI

Od novih političkih igrača u Kutini zapravo realno nismo vidjeli nikoga i ništa, ako ne računamo najnovioji bljesak i izlet Roberta Krpesa, dojučerašnjeg predsjednika Gradskog vijeća. No Krpes niti je novi u političkim preslagivanjima u Kutini, niti toliko daleko od političkog mainstreama, bio je član HSLS-a Davora Kljakića, te kao takav s koalicijske liste HDZ-a pristigao u gradsko vijeće, da bi se onda prometnuo u oporbenjaka i prešao u novoosnovanu stranku Karline Vidović Krišto, no čovjek je i ranije bio politički aktivan i kako neslužbeno doznajemo član još nekih političkih stranaka, ili barem simpatizer, tipa HSP i HDZ? O Krpesovoj političkoj kombinatorici ovisi i to koje će to osobe oko njega osvanuti, a za sada ne vidimo ništa!

Imamo osjećaj da se radi o političkom soliranju, i čudnom plesu na žici. Pitanje je i koliko će se ispuniti Krpesovi afiniteti prema županijskom središtu kroz članstvo u novoj stranci, jer treba znati da tu mnogi dožive teška razočarenja, kada se ukaže isti obrazac kod svih stranaka, pa željene pozicije u županiji na koncu dobije netko iz…Siska?

NESTALI U “AKCIJI”, ILI PROHUJALO S VIHOROM

S političke scene Kutine u odnosu na ranije mandate nestali su HSP u svim derivatima i oblicima, nestala je i građanska Nezavisna lista, a najveće iznenađenje je nestanak HSLS-a, o razlozima i uzrocima smo već gore napisali maltene sve. DP teško može polučiti ikakav vidljiv rezultat, jer ova je stranka u Kutini postigla što je mogla u naletu Škorina DP-a, da bi danas imala toliko frakcija da ih se više ne možemo ni sjetiti.

HNS je stranka koja je na infuziji prvo SDP-a, a u zadnjem mandatu HDZ-a politički preživjela, no van koalicije ima manje šanse nego da u Kutini Elon Musk otvori središnjicu Twittera. Krpesova najnovija stranka OiP teško će moći objasniti središnjici recimo pokušaj koaliranja s SDP-om, a još manje HDZ-om, tako da će se morati dokazati samostalno, a o rezultatu ovisi i naravno sastav liste i ljudi na njoj, a što se sada ni ne nazire. Hoće li se u Kutini uoči izbora pojaviti neke satelitske nezavisne liste, ili neka zaista nezavisna građanska lista, ili neka od trećih lista, ili stranaka, već stotinu puta recikliranih lokalnih političara sa sigurnošću ne možemo znati.

Ono na što ukazuje sadašnja situaciji jest sljedeće, ukoliko bi, kao pretpostavka , izbori bili ove godine za dva mjeseca, HDZ bi mogao u ovom trenutku odnijeti nekakvu polovičnu Pirovu pobjedu, ili možda za nekoliko dlaka onu konkretniju, sastav vijeća mogao bi činiti nestabilnu većinu, a o pitanju gradonačelnika odlučivalo bi se u drugom krugu…. To su dakle naše prognoze, a trudili smo se biti što realniji i uzeti u obzir mnoge okolnosti koje danas imamo i u Kutini i šire.

Uz sve ovo dodajmo kako će se i rezultati predstojećih parlamentarnih izbora sigurno referirati u određenoj mjeri na lokalnu politiku, a to je nešto što nas tek čeka….

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s