ŽIVOT & ZDRAVLJE: NIKAD NIJE BILO POŽELJNIJE STEČI STARA ZNANJA I PROIZVODITI VLASTITU HRANU

U okrilju krize, globalnih previranja, inflacije i sve skuplje hrane i života, pitamo baratete li nekom od vještina, ili znanja kojima su vladali naši roditelji , bake i djedovi, a bila su sastavni dio života? Znadete li posaditi vrt, uzgojiti vlastitu hranu, znate li kada se koje povrće sadi, kako se obrađuje?

Imate li vještinu pripreme zimice, znate li tehniku konzerviranja hrane na starinski način? Uz malo volje i stečeog znanja svatko sve to može učiniti i sam. Meso se ne tako davno znalo čuvati zapečeno u masti. Priprema raznih pekmeza i džemova i nije nekakva velika znanost, a za uzgojiti vlastito povrće osim komadića zemlje, potrebno je osnovno poznavanje kultura koje sadite, ili sijete, malo vremena i strpljenja.

Tehnoligija proizvodnje, ali i čuvanja hrane na starisnki način, odnosno bez pomoći suvremene tehnologije i nije toliko zahtjevana koliko mislite. Za čuvanje proizvoda koristila se mast, dom, vjetar, sol, papar, osnovni začini i primitivna tehnika, zapravo vrlo jednosatvni principi.

Nije na domet ni poznavanje osnova flore, ljekovitog i drugog bilja, način skladištenja i slično. Mnogi nisu čuli za “trap” zemljano spremište za krumpir, korjenastvo povrće, jabuke i slične aritkle, ovakav način čuvanja i skladištenja hrane poznat “kao trapljenje” koristili su i mnogi naši ljudi do prije nekoliko desetljeća.

U vremenima kada više ništa nije onako kako je bilo, ništa nije izvjens i sigurno, ovladavanje osnovnim tehnikama uzgoja, čuvanja i pirepreme hranbe i drugih namirnica nije suvišno, dapače, poželjno je.

Kratak je korak od visokonapredne civilizacije, do povratka kotača povijesti unatrag, a tome svejdočimo i kroz sve jače zveckanje oružjem diljem svijeta, pa i onim nuklearnim.

No cijela ova pričica ima i jednu ne nužno apokaliptičnu pozaidnu, već i svjetliju, onu oko zdravlja. Vlastiti uzgoj harne, sanjda povrća, priprema hrane i namirnica na starinski način pomaže i zdravlju i to na više načina, krećete se, koristite tijelo, na svježem ste zraku, namirnice koje sadite ne tretirate raznim kemikalijama i na koncu proizvodite i jedete vlasittu, ekološku i zdravu hranu!

Pokušajte, barem danas imate i google, you tube, mnoge web stranice, savjete kako što učiniti uz detalje upute. Vjerujte velika je radost i zadovoljstvo onog trenutka kada se trud počne vraćati, kroz vlastitu hranu, povrće, i drugo…

Uz sve benefite koje smo nabrojali tu je i onaj financijski, osim kretanja, uzgoja vlastite zdrave hrane, smanjujete i financisjke izdatke za sve skuplju, a kvalitetom sumnjiviju hranu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s