SVIJET/ZANIMLJIVOSTI: DANAS JE DAN SV. PATRICKA, ZAŠTITNIKA IRSKE, JEDNOG OD NAJPOPULARNJIH SVETACA U SVIJETU

Diljem svijeta Irci danas obilježavaju dan sveca , zaštitnika te otočne zemlje s najmnogobrojnijom imigracijom na svijetu. St. Patrick je rođen u Walesu 385. godine pod rimskom upravom, roditelji su mu bili kršćani. Irsko pučanstvo je prihvatilo kršćanstvo bez prolijevanja krvi, a u tome je umnogome pomogao prema vjerovanjima upravo Patrick koji je slijedio kršćanstvo svojih roditelja i primio Božji poziv.

Zelena boja obilježava ovaj dan , au Irskoj je današnji dan najveći praznik. Svetog Patricka slavi se i obilježava danas diljem svijeta, a moderna kulutra i velika Irska dijaspora diljem svijeta utjecala je na popularnost sveca zaštitnika ovog naroda. Sveti Patrick zaštitnik je i afričke zemlje Nigerije. Na dan Sv.Patricka, prestaje korizma pleše se i veseli cijeli dan , a običaj je popularan uglavnom među mladima i u Hrvatskoj već duži niz godina.

Sam Sv. Patrick kao povijesna osoba i biskup jedan je od utemeljitelja organizirane crkve u Irskoj, osnivač mnogih biskupija i strastveni promicatelj kršćanstva u svoje vrijeme. O njemu su u predajama Iraca nastale bezbrojne legende, jedna od najpoznatijih, je kako je Patrick protjerao sve zmije i ostale otrovne životenje s Irskog otoka. Danas u Irskoj gotovo da nema zmija , guštera , pa čak ni šišmiša, a pokušaji da se nastane su propali! Patrick je umro 461. godine u blizini irskog grada Downa.

Vesela i otvorena narav Iraca dodatno je popularizirala svog Sveca zaštitnika u cijelom svijetu, a živopisan i veseli način obilježavanja Nacionalnog praznika i sveca zaštitnika privukla je mnoge, te su se raširili i uspitnu običaji vezani za ovaj dan, poput ispijanja zelenog piva, plesa i sveopće radosti. Zaštini znak osim zelene boje je i list djeteline.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s