HRVATSKA/NA DANAŠNJI DAN, VOJNO REDARSTVENA OPERACIJA “BLJESAK”

Na današnji dan , prvog svibnja 1995. počela je u jutarnjim satima vojno-redarstvena operacija kodnog naziva Bljesak, kojom je oslobođeno šire okupirano područje zapadne Slavonije. Ova akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH munjevitom je brzinom, za praktički 31 sat razbila sve crte obrane pobunjenih Srba, te u samo nekoliko sati vojno oslobodila Okučane sjedište pobunjenih Srba u Zapadnoj Slavoniji, te uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb Lipovac . Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije. Potpuno oslobađanje zapadne Slavonije u zimu 1991. spriječilo je potpisivanje Sarajevskog sporazuma i dolazak mirovnih snaga UN-a.

U skladu sa strategijom odmazde osmišljenom u Beogradu, kao odgovor na operaciju Bljesak RSK i SVK izveli su terorističke napade na civilne ciljeve u hrvatskim gradovima. Građani Zagreba napadnuti su raketama s kazetnim punjenjem, a građaniKarlovca i Siska topničkim granatama.

Operacija Bljesak, ujedno je označila početak konačnog kraja veliskosrpske osvajačke politike, vojni poraz srpskih snaga na teritoriju Hrvatske, oslobođenje zemlje i kraj četverogodišnjeg rata.. samo tri mjeseca kasnije svi su ovi ciljevi realizirani u najvećoj vojnoj operaciji na tlu Europe nakon drugog svjetskog rata Oluji, u kojoj je Hrvatska vojska porazila srpske snage.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s