IZ PRIRODE: BAGREM, KOLOPLET MIRISA, PČELARSKI RAJ… PREDMET RASPRAVA …

Nema tko nije čuo , vidio, ili omirisao bagrem, drvo koje nije rijetko u našim krajevima. Neki ga smatraju manje vrijednim u pogledu iskorištavanja za ogrijev, neki smatraju suprotno, neki ga smatraju invanzivnom vrstom i “šumskim korovom”… no bagrem je daleko više od svega ovoga. Bagrem , ili kako ga još zovu “akacija”, ili “agacija”, nije autohtona europska biljka, stigla je na područje Europe negdje početkom 17 stoljeća. Domicilno stanište mu je Sjeverna Amerika. U Hrvatskoj se spominje po prvi puta u službenim dokumentima tek početkom 20-tog stoljeća.

U međuvremenu se ovo stablo “udomaćilo” posvuda. Bagrem je drvo koje se brzo razmnožava, ali i brzo raste, bočni korjen može se pružati i po 20 metara oko stabla. Mada se širenje bagrema nerijetko smatralo stvaranjem šumskog korova, drveta slabije kalorične vriejdnosti , brzo se shvatilo i kod nas da bagrem ima niz pozitivnih i korisnih svojstava.

Osim za ogrijev nakon stajanja i sušenja, bagrem se ubrzo počeo koristiti i za stupove u vinogradima i slično, jer sporo trune i drugo traje. Bagrem je jedna od najmedonosnijih stabala na svijetu. Kada procvjeta cvjeta obilno mirisnim grozdovima i raj je za pčelare i pčele, bagremov med je jedan od najprisutnijih na našem tržištu!

Cvijet bagrema je jestiv, no kora i list sadrže otrovne spojeve robin i fazin. Bagrem se i vrlo brzo obnavlja, iz panja posječenog stabla vrlo brzo niču nove mladice, zbog velike količine sjemena i korjenskog sustava brzo se širi. Bagrem je također vrlo koristan u sprečavanju erozije tla.

Uglavnom bagrem je danas dio domaće flore i šumskih površina, a najbrže se zna širiti na zapuštenom zemljištu , ako je negdje u blizini stablo bagrema, tada u roku od samo nekoliko godina nastaju šumarici i gajevi praktički jedino bagrema.

Specifičnost mu je relativno kasno listanje, ali i kasno otpadanje lista, tako da u ovo vrijeme, posebice ukoliko je bilo hladnijih dana imate zelene šume bukve i graba, te ostalih vrsta, dok bagrem izgleda suh.. no toplije vrijeme donosi i brzo listanje ovog osebujnog drveta, a vrlo brzo i cvjetanje koje zrak ispunjava jednim od najljepših mirisa proljeća, te zujom milijuna pčela …na veliku radost pčelara!

I na koncu jedna zanimljivost, bagrem je baš dobar pokazatelj kakva je koja godina bila tijekom proljeća u kutinskom kraju. Naime zahvaljujući mobitelima dostupnosti fotografija, imamo prigode vidjeti kako je bagrem počeo zadnjih godina cvasti ranije no prije 10-tak i više godina, no i klima se vidljivo mijenja!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s